Bánhidi szerint a svéd mentalitáson nem múlhat a jutalomjátékunk

A magyar kézilabda-válogatott klasszis beállója, Bánhidi Bence egyelőre a Zöld-foki-szigetek elleni mai meccsre összpontosít. A szegedi játékos nem görcsöl olyan mérkőzés miatt, amire nincsen ráhatása, ugyanakkor bízik a már biztosan csoportelső, házigazda svédek hozzáállásában a Portugália elleni csoportzárón. Bánhidi szerint jutalomjáték lehetne a vb-n a negyeddöntős szereplés, ugyanakkor semmit sem érne az olimpiai selejtezőn való részvétel, ha nem sikerül kijutni a 2024-es párizsi játékokra.

Szilágyi László (Göteborg)
2023. 01. 22. 10:36
BÁNHIDI Bence
Kristianstad, 2023. január 14. Bánhidi Bence, a magyar (j) és Ómar Ingi Magnússon, az izlandi válogatott játékosa a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság második fordulójában, a D csoportban játszott Magyarország - Izland mérkõzésen a svédországi Kristianstadban 2023. január 14-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két győztes meccs választja el a magyar férfi-kézilabdaválogatottat attól, hogy bejusson a világbajnokság legjobb nyolc csapata közé. A Zöld-foki-szigetek ellen (tv: 15.30, M4 Sport) önerőből jöhet össze a továbbjutáshoz szükséges két pont, és aztán azért kell szurkolni, hogy Svédország legyőzze Portugáliát. a válogatott beállója nem aggódik a svédek miatt. – Elsősorban a saját meccsünkre összpontosítok, aztán majd ráérünk foglalkozni a svéd–portugál meccsel. Megmondom őszintén, nem tartok a svédek mérkőzésétől. Szerintem az ő mentalitásukba nem fér bele, hogy kiengedjenek. Ha a szövetségi kapitányuk úgy dönt, hogy pihenteti a kulcsjátékosokat, az ő helyükre lépő helyettesek be akarják bizonyítani a hazai közönség előtt, hogy ők is képesek magas színvonalon kézilabdázni – mondta a válogatott alapembere a szombaton rendezett sajtóórán.

Bánhidi hozzátette: részben egyetért Ancsin Gáborral abban, hogy felesleges a bírókkal foglalkozni, és inkább a saját játékunkra kell koncentrálnunk. A Szeged játékosa ugyanakkor furcsa jeleket tapasztalt a Brazília elleni győztes meccsen. – Én sem szeretek a játékvezetőkkel foglalkozni, de tény és való, hogy pénteken mindent megtettek annak érdekében, hogy a brazilok elleni meccset ne tudjuk megnyerni. Voltak érdekes ítéletek, amik minket sújtottak. De Ancsinnak igaza van, előre kell lépnünk, és én azt tapasztaltam, hogy mintha tettünk volna egy lépést előre a brazilok elleni győztes meccsen – nyilatkozta a beálló.

Bánhidi arról is beszélt, hogy a vb-negyeddöntős szereplés egyfajta jutalomjáték is lehet. De mit sem érne a cél elérése, ha utána nem tudná megszerezni a válogatott a párizsi olimpiai kvótát. – Ha sikerülne bejutnunk a legjobb nyolc közé, mindannyiunkról leesne a teher, és felszabadultabban tudnánk játszani. Először Dániával vagy Egyiptommal találkoznánk. Kis túlzással lehet azt mondani, hogy mi voltunk a dánok mumusai az elmúlt időszakban, a 2020-as Eb-n döntetlent játszottunk velük. De nem akarok előreszaladni az időben, de ha eljutnánk a legjobb nyolcig, felszabadultan, teher nélkül tudnánk játszani, persze maximális erőbedobással. Az olimpiai selejtezőn való részvétel a célunk, de hiába vívnánk ki a szereplés jogát, ha utána mégsem sikerülne kijutni a párizsi játékokra, utólag feleslegesnek tűnnének az eddigi erőfeszítéseink – mondta Bánhidi Bence.

A II-es számú középdöntős csoport programja a harmadik fordulóban: Magyarország–Zöld-foki-szigetek 15.30, Izland–Brazília 18.00, Svédország–Portugália 20.30. Minden mérkőzést élőben közvetít az M4 Sport.

A II-es számú középdöntős csoport állása: 1. Svédország 8 pont, 2. Portugália 5, 3. Izland 4 (128-121), 4. Magyarország 4 (106-117), 5. Brazília 3, 6. Zöld-foki Köztársaság 0.

A magyar és az izlandi válogatott között pontazonosság esetén az egymás elleni mérkőzés végeredménye dönthet a magyarok javára. 

Borítókép: Bánhidi Bence (Fotó: MTI/Kovács Tamás) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.