Csalással vádolják a patinás magyar futballklub tulajdonosát

Ausztráliában kirobbant egy magyar labdarúgást is érintő botrány. Helyi források szerint az NB II-ben szereplő Budafoki MTE ott élő tulajdonosát, Bélteky Róbertet több millió dolláros csalással vádolják. Az ügy alapján az is kérdéses, hogy még jelenleg is Bélteky tekinthető-e a Budafok tulajdonosának. A klub vezetői nem kívánják kommentálni a híreket. Az üzletember lánya tagadja a vádakat, és bizonyítékokat ígér.

Magyar Nemzet
2023. 01. 20. 11:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztráliában a Herald Sun nevű lap írt részletesen Bélteky Róbert gyanús üzelmeiről, ami alapján Magyarországon elsőként a G7.hu portál számolt be az üzletemberről. Az ügy azért érdekes, mert Bélteky Róbert Magyarországon köztiszteletben álló személyiség, aki 2015-ben felkarolta a patinás múltú, ám akkor csupán a Budapest-bajnokság első vonalában szereplő Budafoki MTE csapatát, amely két évvel ezelőtt az első osztályban is szerepelt. 

Bélteky Róbert ötvenhatban kivándorolt szülők gyermekeként született Ausztráliában, a Care Park autóparkoló cég tulajdonosaként szerzett vagyont, s magyar gyökereire tekintettel kezdte el támogatni a BMTE-t. Eddig stimmel, eddig is így tudtuk. 

– A legismertebb ausztrál futballklub, a Melbourne Victory résztulajdonosa voltam, de eladtam a tulajdonrészemet. Akkoriban beszélgettünk arról Jakab János barátommal, hogy jó lenne belekezdeni egy klubépítésbe Magyarországon. Nem az NB I-ben, hanem az NB III-ban. És ez a klub a Budafok lett, ahol a hetvenes évek közepén Jakab János ontotta a gólokat – nyilatkozta Bélteky 2019-ben a Magyar Nemzetnek.

Ausztrál források szerint azonban a Bélteky nem tulajdonosa, hanem csupán ügyvezető igazgatója volt a 21 éve alapított és a jelzett tevékenységet folytató cégnek, amely több mint ötszáz parkolóházat üzemeltet Ausztráliában, de az Egyesült Királyságban, Magyarországon, Malajziában és Új-Zélandon is vannak érdekeltségei.

A cikk állítása szerint Bélteky már az évi háromszázezer ausztrál dollárt (75 millió forintot) jövedelmező ügyvezető igazgatói tisztségét is elvesztette, miután súlyos és szándékos kötelességszegésre hivatkozva a cég hongkongi tulajdonosa elbocsátotta őt. Sőt bírósági eljárást is indított Bélteky ellen, aki a vád szerint 2012-től kezdve tíz éven át összesen tízmillió ausztrál dollárt (mai árfolyamon 2,5 milliárd forintot) sikkasztott el a cég vagyonából. A cég számlájáról további 918 ezer ausztrál dollárt (231 millió forint) utaltak el Bélteky magyar számlájára, valamint Bélteky és felesége egyik cége 1,9 millió dollárt (477 millió forintot) kapott a Care Parktól, nagyrészt készpénzben, továbbá jogosulatlanul vett fel bónuszként 892 ezer ausztrál dollárt (224 millió forint).

A gyanú szerint Bélteky ebből finanszírozta a 2020-ban az NB I-be feljutott, jelenleg másodosztályú Budafokot.

További csavar az ügyben, hogy Béltekyt ugyan a mai napig a BMTK tulajdonosaként tisztelik, valójában 2019 óta már a Care Park cég a klub tulajdonosa. S persze a Care Park valós tulajdonosainak nincs is tudomásuk arról, hogy a birtokukban lenne egy magyar futballklub.

Bélteky lánya úgy nyilatkozott az újságnak, hogy vannak bizonyítékaik, tagadják az ismétlődő állításokat, s dolgoznak az ügyvédeikkel. Büntetőeljárás mindenesetre egyelőre nem indult el a Care Park feljelentésére.

A Budafoki MTK vezetői nem kívánták kommentálni a híreket.

Borítókép: Bélteky Róbert kedélyes üzletemberként vált ismertté Magyarországon (Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.