Szoboszlai Dominik szeme előtt még mindig a bajnoki cím lebeg

Gulácsi Péter és Schäfer András biztosan, Sallai Roland valószínűleg kihagyja sérülés miatt a Bundesliga idei első fordulóját, így a magyar válogatott német élvonalban futballozó alapemberei közül csak Szoboszlai Dominik és Willi Orbán lehet ott a pályán. Ők ketten viszont a Lipcsével rögtön az éllovas Bayern München elleni rangadón bizonyíthatnak.

2023. 01. 20. 7:10
Szoboszlai Dominik
Lipcse, 2022. november 10. Szoboszlai Dominik, az RB Leipzig játékosa ünnepel, miután csapata 3-1-re gyõzött a Freiburg ellen a német elsõ osztályú labdarúgó-bajnokság 14. fordulójában játszott mérkõzésen Lipcsében 2022. november 9-én. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmarad a tizenharmadik csata és Manuel Neuer között. A két kapus eddig 12 alkalommal játszott egymás ellen (a mérleg a magyar játékos szemszögéből nulla győzelem, öt döntetlen, hét vereség), és normál esetben a Bundesliga idei első meccsén újra szembekerülnének egymással, de mivel mindketten sérültek, az RB Leipzig–Bayern München rangadón cserekapusok védenek majd – legalábbis a Lipcsében biztosan.

Real Madrid v RB Leipzig: Group F - UEFA Champions League Gulácsi Péter
Gulácsi Péternek még várnia kell a visszatérésre. Fotó: NurPhoto via AFP

Gulácsi keresztszalagja október elején szakadt el, és a magyar kapus már a rehabilitáció vége felé jár, a múlt héten úgy nyilatkozott az Év sportolója gálán, hogy három-öt héten belül visszatérhet a pályára. A Bayern ellen azonban még biztosan a kiesése miatt szerződtetett Örjan Nyland vagy a másik helyettes, Janis Blaswich védi a lipcsei kaput.

A Bayernnél bonyolultabb a helyzet. Münchenben azzal telt a téli szünet nagy része, hogy a klub megpróbált sürgősen igazolni egy kapust, miután Neuer a katari vb után síelés közben eltörte a lábát, így ebben az idényben már biztosan nem léphet pályára. A cserekapus, Sven Ulreich korábban többször megállta már a helyét a Bayern kapujában, de mögötte nem volt még egy tapasztalt játékos a poszton.

Sommer érkezése Neuer jövőjére is hathat

Emiatt több kapus szerződtetése felvetődött, a kézenfekvő megoldás Alexander Nübel Monacóból való hazahozatala lett volna, de a kölcsönszerződést a francia klub és a játékos sem akarta felrúgni, utóbbi alighanem a Neuer visszatérése után rá váró sanyarú sors miatt. Végül a Bayern csütörtökön jelentette be Yann Sommer leigazolását, aki évek óta a Bundesliga egyik legjobb kapusa, nem mellesleg augusztusban ligarekordot felállítva 19 védést mutatott be a Bayern ellen, így húzta ki a Mönchengladbach 1-1-es döntetlennel Münchenben. Nübel pedig lehet, hogy tévedett, ugyanis a helyette a nyolcmillió euróért igazolt svájci 2025-ig szóló szerződése az eddig érinthetetlen Neuernek is üzenet: a nyártól nyílt harc kezdődhet a kapusposzton – így ha Sommer véd már Lipcsében, őt nem lenne helyénvaló a „cserekapus” minősítéssel illetni.

A Bayern zsinórban hat győzelemmel zárta a 2022-es évet, és négypontos előnnyel a bajnokság élén áll. Neueren kívül Lucas Hernández, és Nusszáir Mazraui sem bevethető. Lipcsében pedig a vb előtt megsérült Christopher Nkunku hiánya aggasztó, hiszen a francia szélső 12 góljával vezeti a Bundesliga góllövőlistáját.

A Lipcse közel kerülhetne a Bayernhez a jó rajttal

Nkunku nélkül még nagyobb szerep hárulhat Szoboszlai Dominikre, aki elsősorban a hét gólpasszával villogott az idény első felében. – Még mindig a bajnoki cím lebeg a szemem előtt, de azért még sokat kell tenni – árulta el lapunknak Szoboszlai novemberben, amikor a Leipzig a nyolc veretlen meccsből álló sorozatával feljött a dobogó harmadik fokára. Egy Bayern elleni győzelemmel három pontra csökkenne az éllovas müncheniekkel szemben a hátrány, így a bajnoki cím valóban cél lehetne.

A Lipcsét két ponttal megelőző, második helyezett Freiburg a Wolfsburg vendége lesz szombaton. Az izomsérüléssel bajlódó játéka kérdéses, miként a 38-szoros magyar válogatott szélső freiburgi jövője is: a télen a német ügynökségét olaszra cserélte le, édesapja szerint azért, mert még nem mondott le az álmáról, hogy topcsapatban futballozzon. Ehhez mindenekelőtt gólokra és gólpasszokra lesz szüksége, ugyanis ebben az idényben ezekből eddig egyet sem ért el, igaz, mindössze nyolc meccsen játszott az ősszel a kis híján a szeme világába kerülő horrorsérülése miatt.

Gulácsi – és vélhetően Sallai – mellett is kihagyja a Bundesliga idei rajtját, az ötödik helyezett, így a BL-indulásért küzdő Union Berlin középpályását novemberben kellett megműteni, elmondása szerint január végén a Hertha elleni derbin térhet vissza.

Bundesliga, 16. forduló, pénteki mérkőzés: RB Leipzig–Bayern München 20.30, szombat: Frankfurt–Schalke 15.30, Union Berlin–Hoffenheim 15.30, Stuttgart–Mainz 15.30, Bochum–Hertha 15.30, Wolfsburg–Freiburg 15.30, Köln–Werder Bremen 18.30, vasárnap: Dortmund–Augsburg 15.30, Mönchengladbach–Leverkusen 17.30.

Borítókép: és a Leipzig jól zárta a tavalyi évet (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.