Hamilton tíz évre kötelezné el magát a Mercedeshez

A Formula–1 hétszeres világbajnoka, Lewis Hamilton a közelmúltban még azzal fenyegetőzött, hogy hamarosan abbahagyhatja a versenyzést. Ehhez képest a legújabb sajtóértesülések szerint jókora fizetésemeléssel járó szerződést írhat alá hamarosan a Mercedesszel, amelyhez a visszavonulása után is elkötelezné magát.

Magyar Nemzet
2023. 01. 17. 14:53
Abu Dhabi F1 GP 2022 Lewis Hamilton
Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes AMG Petronas driver goes to drivers parade before the race at Formula 1 Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix on Nov 20, 2022 in Yas Marina Circuit, Abu Dhabi, UAE. (Photo by Robert Szaniszló/NurPhoto) (Photo by Robert Szaniszlo / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) 2023-tól kezdve megtiltja a pilótáknak, hogy az általa igazgatott versenyeken írásbeli engedély nélkül politikai és vallási megnyilatkozásokat tegyenek. A szövetség elnöke, Mohammed bin Szulajm kijelentette, hogy a politizálásnak nincs helye a sportág berkein belül, és a Formula–1-ben is ragaszkodnak a semlegességhez.

Az FIA döntése a pilóták közül Lewis Hamiltont (Mercedes) zavarhatja a legjobban, aki az elmúlt években sosem rejtette véka alá a véleményét, ha társadalmi kérdésekről van szó, előfordult, hogy a dobogón állva üzent a világnak

A hétszeres világbajnok most elmondta a véleményét a tiltásról, és előfordulhat, hogy drasztikus lépésre szánja el magát, ha az FIA nem hagyja, hogy hallassa a hangját.

– Inkább abbahagyom a versenyzést, ha nem állhatok ki az emberekért, és nem tehetem meg, amit eddig tettem 

– idézi a New York Times a brit pilótát.

Hogy ez pusztán üres fenyegetőzés, vagy valóban visszavonulna-e, azt csak Hamilton tudhatja, a korábbi nyilatkozatai alapján mindenesetre nehéz elképzelni, hogy szögre akasztaná a bukósisakot, mivel folyamatosan azt hangoztatta, hosszú évekre tervez még a királykategóriában.

A Mercedes is a 38 éves pilótával képzeli el a jövőt, és bár Toto Wolff csapatfőnök elmondása szerint még nem ültek le tárgyalni Hamilton 2023 végén lejáró szerződésének a meghosszabbításáról, ha ezt a téli szünet ideje alatt végre megteszik, hamar dűlőre jutnak majd.

Ugyanakkor a Sportune arról írt, már megszületett a megállapodás a két fél között, és a német alakulat jócskán megemelné a veterán versenyző fizetését: az eddigi 45 millió euróról 70 millióra. Hamilton a mostani szerződése értelmében is zsebre tehetett volna ennyit, mivel 25 millió euró bónuszt utaltak volna át neki a világbajnoki cím megszerzéséért, azonban az elmúlt két idényben nem sikerült elhódítania a koronát. A mostani kontraktusban nem szerepel ez a feltétel, így ha a brit esetleg alulteljesítene, akkor is járna neki a 70 millió euró.

A Mercedes újabb két évre kínálna ülést Hamiltonnak, aki ha elfogadja az ajánlatot, akkor a negyedik iksz betöltése után is versenyezni fog. A rekordbajnok viszont a hírek szerint hosszabb időre is elkötelezné magát az Ezüstnyilakhoz. Hamilton tíz évre nagyköveti posztot vállalna a Mercedes-Benz-csoportnál, amiért évi 25 millió eurót kérne cserébe.

Borítókép: Abu-Dzabiban (Fotó: AFP/NurPhoto/Robert Szaniszlo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.