Lékai Máté a veszprémi utódja ellen lép pályára a magyar búcsúmeccsen

A magyar válogatott ma délután Egyiptom ellen (tv: 15,30, M4 Sport) a hetedik helyért játszik a férfikézilabda-vb záró napján. A Veszprém korábbi irányítója, Lékai Máté, a jelenlegi veszprémi játékmester, Yehia Elderaa elleni ütközete érdekes mellékízt kölcsönöz a találkozónak. Nem beszélve az egyiptomi szövetségi kapitányról, Roberto Parrondóról, aki 2019-ben a Vardar Szkopjéval nyert Bajnokok Ligáját a Veszprém ellen.

2023. 01. 29. 8:15
null
Veszprém 20221124 Kézilabda 2022 férfiak Bajnokok Ligája BL Telekom Veszprém PPD Zagreb Zágráb Fotó Dömötör Csaba Nemzeti Sport Yehia Elderaa Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar válogatott a hetedik helyért játszik ma a férfikézilabda-világbajnokság zárónapján. Az ellenfél a vb-n remekül kezdő, a Horvátország elleni tekintélyt parancsoló 31-22-es győzelemmel bemutatkozó Egyiptom válogatottja lesz. A kétszeres Afrika-bajnok simán hozta a kötelezőket a csoportban, a horvátok után Marokkót és az Egyesült Államokat is nagy gólkülönbséggel győzte le. 

A középdöntőben folytatódott a sikersorozat, de az lett volna az igazi meglepetés, ha Bahrein és Belgium ellen megbotlik Roberto Parrondo csapata. Az afrikaiak első vereségüket Dánia ellen szenvedték el. Majd a negyeddöntőben a házigazda svédek, az 5–8. helyért kétszeri hosszabbítás után a németek is legyőzték őket. Az Afrika-bajnok idei vb-mérlege: öt győzelem és – a legutóbbi három meccsen – három vereség.

Parrondo 2019-ben legyőzte a Vardarral a Veszprémet     Fotó: Europress/AFP/Ina Fassbender

Az egyiptomi férfi kézilabda hihetetlen fejlődésen ment keresztül az utóbbi években, és ez részben az európai tudásimportnak köszönhető. Roberto Parrondo, az egykori szegedi és tatabányai jobbszélső, aki kétszer nyert BL-t a Ciudad Reallal, 2019-ben állt munkába szövetségi kapitányként. Előtte edzőként is BL-győztes lett a Vardar Szkopjéval. Az emlékezetes kölni döntőben az anyagi ellehetetlenülés határán álló északmacedón csapatot a Veszprém ellen vezette sikerre. Azon a meccsen búcsúzott az aktiv játéktól a magyar válogatott jelenlegi csapatvezetője.

Parrondo vezetésével a 2019-es vb-n a nyolcadik, a tavalyelőtti, Covid-sújtotta tornán hazai pályán (de zárt kapuk mögött) a hetedik lett Afrika legjobb csapata. Egyiptom volt az egyetlen csapat a mezőnyben, amely hihetetlen nagy küzdelemre késztette a későbbi győztes Dániát. Nikolaj Jakobsen csapata csak hétméteresekkel tudta legyőzni a feltörekvő ellenfelét.

A saját kontinensbajnokságát megnyerve kvalifikálta magát Egyiptom a tokiói olimpiára, ahol beállítva a magyarok legjobb helyezését, a negyedik helyen fejezte be a tornát. Az Afrikai BL-győztes csapat, a Zamalek legjobbjainak egy része ma már Európában játszik. Az idei vb-n súlyos sérülés miatt hiányzó jobbátlövő, Omar Jahja három éve Veszprémben játszik. A loboncos hajú balátlövő, Ali Mohamed lehúzott egy évet Barcelonában, jelenleg a katalán edzőfejedelem, Xavier Pascual új állomáshelyén, a Dinamo Bucurestnél játszik. A csapat motorja, esze, irányítója, Yehia Elderaa tavaly nyáron csatlakozott Veszprémben az immár két fős egyiptomi kompániához.

Lékait nem marasztalták Veszprémben   Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila


látta ennek a kárát, a magyar válogatott irányítója Elderaa érkezésével létszámfölöttivé vált Veszprémben, kénytelen volt elhagyni a klubot. Ma a pályán bizonyíthatja, hogy rosszul döntött a veszprémi vezetőség (vagy éppen Momir Ilics edző), amikor a nála hét évvel fiatalabb egyiptomi játékosra cserélte le őt tavaly nyáron.

Lékai alaposan rápihenhetett a vb utolsó, magyar érdekeltségű mérkőzésére. Chema Rodríguez szövetségi kapitány csak a hétméteresek elvégzésére küldte be a saját bevallása szerint a pályán a 2024-es párizsi olimpiáig tervező irányítót. Szükség lesz Lékai tapasztalatára, ha akarjuk tartani az eddigi öt meccset felölelő veretlen mérlegünket az Afrika-bajnokkal szemben. Legutóbb a 2019-es vb-n találkozott egymással  két csapat, akkor 30-30 lett a vége. 
Idén ez nem lehetséges, ha a rendes játékidő után döntetlenre is végződik az eredmény, így vagy úgy el kell dőlnie a meccsnek. Yehia Elderaa ellen egy valaki biztosan motivált lesz. Valahogy meg kellene akadályozni, hogy Roberto Parrondónak újabb sikerélménye legyen a magyarok ellen. 

Borítókép: Yehia Elderaa irányítja az egyiptomi támadásokat (Fotó: AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.