Nem kérdés, hogy ki volt a legjobb magyar kézilabdázó a vb-n

Vasárnap véget ért a svéd–lengyel közös rendezésű férfikézilabda-világbajnokság, Dánia sorozatban harmadszor nyerte meg a vb-t, ami korábban még egyetlen csapatnak sem sikerült. A torna zárása után lehet böngészni a statisztikákat!

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 30. 9:09
BODÓ Richárd
Férfi kézilabda-vb – Magyarország-Egyiptom Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világbajnokság gólkirálya is egy dán játékos lett, a jobbátlövő Mathias Gidsel, aki nyolcvan lövésből hatvan gólt lőtt. A második a chilei Erwin Feuchtmann, aki 54 alkalommal talált be, 21-szer büntetőből. Az egész mezőny harmadik legeredményesebb játékosa a német Juri Knorr 53 találattal, ebből 23-at hétméteresből ért el. A hatodik helyen a tornán nyolcadikként zárt magyar válogatott Bodó Richárd nevére bukkanunk. Bodó a spanyol Alex Dujshebaevhez és a holland Kay Smitshez hasonlóan 44 gólt szerzett. A Szeged balátlövője 74 alkalommal lőtt kapura, vagyis 59 százalékos volt a hatékonysága. Ilyen szempontból teljesített a mieink közül a legjobban: harminc kísérletéből 24 góllal zárult. Őt Bóka Bendegúz követi 44 lövésből 34 góllal, vagyis 77 százalékos hatékonysággal, Rosta Miklós pedig 47 lövésből 31-szer volt eredményes, ami 66 százalékot jelent.

A mieink összesen 451 kísérletből 266 gólt lőttek, 59 százalékos hatékonysággal. A kilenc mérkőzésen 13 büntető is kimaradt: 39 hétméteresből 26 zárult góllal.

A kapusok közül a svéd Tobias Thulin volt a legjobb, aki száz lövésből 39-et kivédett, vagyis 39 százalékos teljesítményt nyújtott. Őt a francia Rémi Desbonnet (38 százalék), a norvég Torbjörn Bergerud, a lengyel Mateusz Kornecki és a német Andreas Wolff (37-37) követte. Az Egyesült Államok magyar kapusa, Merkovszki Pál 26, a magyar válogatottban Székely Márton szintén 26, Mikler Roland pedig 23 százalékkal zárt.

Válogatottunkból a legtöbb időt Rodríguez Álvarez Pedro töltötte a pályán, aki meccsenkénti átlagban 47 percet játszott. A második Bóka Bendegúz (43), a harmadik pedig Bánhidi Bence (42) lett ebben a rangsorban. A válogatott szakmai stábja 19 kézilabdázóra számíthatott volna a tornán, de Leimeter Csaba, Kovacsics Péter és Palasics Kristóf egyetlen percet sem kapott, Bujdosó Bendegúznak és Szöllősi Szabolcsnak pedig összesen alig több mint harminc-harminc perc jutott.

A torna álomcsapata:
kapus: Andreas Wolff (német)
jobbszélső: Niclas Ekberg (svéd)
jobbátlövő: Alex Dujshebaev (spanyol)
irányító: Nedim Remili (francia)
balátlövő: Simon Pytlick (dán)
balszélső: Ángel Fernández Pérez (spanyol)
beálló: Ludovic Fabregas (francia)
 

a legjobb fiatal játékos: Juri Knorr (német)
a legértékesebb játékos (MVP): Mathias Gidsel (dán)

Borítókép: Bodó Richárd 44 gólt szerzett a világbajnokságon (Fotó: MTI/Kovács Tamás)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.