Lewandowski agyontopogott tizenegyese nem ért továbbjutást a Barcának

Amilyen izgalmas volt Barcelona és a Manchester United mérkőzés odavágója, olyan izgalmasra sikeredett a slágerpárharc visszavágója az Európa-ligában. A Barcelona szerzett vezetést az Old Traffordon, de a szünet után a United fordított, és 4-3-as összesítéssel jutott az El legjobb tizenhat csapata közé.

2023. 02. 23. 23:02
FBL-EUR-C3-MAN UTD-BARCELONA Manchester United's Brazilian midfielder Antony (L) celebrates after scoring his team second goal during the UEFA Europa league knockout round play-off second leg football match between Manchester United and FC Barcelona at Old Trafford stadium in Manchester, north west England, on February 23, 2023. (Photo by Oli SCARFF / AFP) Fotó: Europress/AFP/Oli Scraff
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fergeteges hangulatú, színvonalában a Bajnokok Ligáját idéző odavágó után újra megmérkőzött egymással a Manchester United és a Barcelona az Európa-ligában. A Nou Campban 2-2-re végeztek a felek, és a meccs után mindkét edző, Xavi és Ten Hag is a játékvezetőt kritizálta.

Az Old Traffordon mindkét csapat tartalékos összeállítással kezdett: a Unitedben a régóta sérült Cristian Eriksen és a rengetegszer kritizált Harry Magurire sem volt bevethető, a Barcában az első meccsen megsérült és mellett a francia vb-ezüstérmes, Ousmane Dembélé hiányzott.

A budapesti döntő felé vezető út folytatása volt a tét:

A kezdőcsapatok: 

Manchester United: De Gea – Wan-Bissaka, Varane, Lisandro Martínez, Shaw – Fred – Bruno Fernandes, Sancho, Rashford – Weghorst. 

Barcelona: Ter Stegen – Koundé, R. Araújo, Christensen, A. Balde – F. de Jong, Busquets, Kessié – Raphinha, Lewandowski, S. Roberto. 

A United kezdett jobban, Bruno Fernandes kapott kiváló labdát Casemirótól, betört a tizenhatososon belülre, de a közeli lövését Ter Stegen lábbal hárította. Nem sokkal később Rashford esett el Busquets szorításában, de megúszta a sárga lapot. 

A 15. percben szinte a semmiből megszerezte a vezetést a Barcelona: Kessié jobb oldali beadását kifejeli a kapu elől Varane, Bruno Fernandes azonban lerántotta Baldét a 16-os bal oldalán belül. A játékvezető határozottan tizenegyest ítélt, és a VAR megerősítette a döntését. Lewandowski volt az ítéletvégrehajtó, sokat topogott, mire eljutott a lövésig, De Gea érezte a sarkot, kézzel bele is ért, de védeni nem tudott. A lengyel zseni a 138 európai kupamérkőzésén a 99. gólját szerezte.

De Gea beleért, de nem tudott hárítani     Fotó: Europress/AFP/Oli Scraff

A folytatásban nem tudott kibontakozni a United, a Barcelona mezében 100. alkalommal futballozó Araujo vezérletével biztosan állt a lábán a katalánok védelme, de komoly helyzetig el sem jutott a Manchester. 

A szünetben cserélt Ten Hag, Wieghorst helyett Anthony érkezett, és ezen nem csodálkozott, a holland vb-résztvevő nagyon visszafogottan futballozott. 

Két perc sem kellett a United egyenlítő góljához: a Barca-védők bakiját kihasználva Bruno Fernandes passzolt a keresztbe a kapu előtt, érkezett a brazil középpályás, és csizmaszárral laposan lőtt Ter Stegen kapujába.

Fred így ünnepelte a gólját      Fotó: Europress/AFP/Oli Scraff

Kisvártatva Antony a vezetést is megszerezhette volna a Unitednek, de a brazil csatárt üggyel-bajjal szerelték a 16-oson belül. Szép lassan visszajött a meccse a Barcelona, ez a labdabirtoklásban mutatkozott meg, de a brazil Antonyt nehezen tudta tartani a katalán védelem. Bruno Fernandes megköszönhette Turpin játékvezetőnek, hogy a pályán maradhatott, mivel sípszó után tiszta erőből az előtte fekvő De Jongba bombázta a labdát. Helyzettel állt bosszút az őt ért sérelmeken a Barcelona: Jules Kunde közeli fejesét piszkálta a kapu fölé de Gea. 

A 73. percben szerezte meg a vezetést a második félidőben a sokkal agilisabban játszó United: Shaw harcolt nagyot a labdáért a szögletzászló környékén, majd Bruno Fernandeshez került a labda, ő a csereként beállt Garnachohoz passzolt. A 18 éves játékos lövése lepattant Baldéről, de éppen Antony elé, aki nem akart nagy gólt rúgni. Okosan bepasszolta a labdát a tizenhatos csücskéről az alsó sarokba. 2-1.

A hajrában erőlködött a Barcelona, de csak a hosszabbítás pillanataiban tudott helyzetet kialakítani: ekkor Lewandowski lövése után Varane a gólvonal környékéről mentett. 

A Manchester United hátrányból fordítva nyert 2-1-re, és 4-3-as összesítéssel jutott tovább az Európa-liga legjobb 16 csapata közé.

Európa-liga, mérkőzés a nyolcaddöntőbe jutásért: Manchester United–Barcelona 2-1 (0-1), gólszerzők: Fred (47.), Antony (73.), illetve Lewandowski (11-esből, 18.). Továbbjutott: Manchester United (4-3-as összesítéssel)

 

A játéknap további eredményei: AS Monaco (francia)–Bayer Leverkusen (német) 2-3 (1-2, 2-3, 2-3) - 11-esekkel: 3-5, gól: Ben Yedder (19.), Embolo (84.), illetve Wirtz (13.), Palacios (21.), Adli (58.)
Továbbjutott: Bayer Leverkusen (5-5-ös összesítéssel, 11-esekkel).

Nantes (francia)–Juventus (olasz) 0-3 (0-2), gól: Di María (5., 20., 78., a másodikat 11-esből), piros lap: Pallois (18., Nantes)
Továbbjutott: Juventus (4-1-es összesítéssel).

Midtjylland (dán)–Sporting Lisboa (portugál) 0-4 (0-1), gól: Coates (21.), Pedro Goncalves (50., 77.), Gartenmann (85., öngól), piros lap: Paulinho (38., Midtjylland)
Továbbjutott: Sporting Lisboa (5-1-es összesítéssel).

PSV Eindhoven (holland)–Sevilla (spanyol) 2-0 (0-0), gól: De Jong (77.), Silva (94.)
Továbbjutott:  Sevilla (3-2-es összesítéssel).

AS Roma (olasz)–Salzburg (osztrák) 2-0 (2-0), gól: Dybala (33.), Belotti (40.).
Továbbjutott: AS Roma (2-1-es összesítéssel)

Union Berlin (német)–Ajax (holland) 3-1 (2-0), gól: Knoche (20.), Juranovic (44.), Doekhi (50.), illetve Kudus (47.), piros lap: Alvarez (Ajax, 90 + 7.)
Továbbjutott: Union Berlin (3-1-es összesítéssel) – A válogatott Schäfer Andrást lábsérülés miatt nélkülöző Union Berlin is készülhet a nyolcaddöntőre: a fővárosiak az idegenbeli 0-0 után odahaza 3-1-re legyőzték az Ajaxot úgy, hogy mivel hamar elhúztak 2-0-ra, különösebben izgulniuk se kellett.

Európai Konferencialiga, mérkőzések a legjobb 16 közé jutásért:

Basel (svájci)–Trabzonspor (török) 2-0 (1-0), gól: Amdouni (13.), Zeqiri (77.)
 Továbbjutott: Basel (2-1-es összesítéssel).

Lech Poznan (lengyel)– Bodö/Glimt (norvég) 1-0 (0-0), gól: Ishak (63.)
Továbbjutott: Lech Poznan (1-0-s összesítéssel).

Fiorentina (olasz)–Braga (portugál) 3-2 (1-2), gól: Mandragora (37.), Saponara (58.), Ranieri (83.), illetve Castro (17.), Djalo (34.)
Továbbjutott: a Fiorentina  (7-2-es összesítéssel).

RSC Anderlecht (belga)–Ludogorec (bolgár) 2-1 (1-0, 2-1, 2-1) - 11-esekkel: 3-0, gól: Russo (13., öngól), Verschaeren (68.), illetve Igor Thiago (71.)
piros lap: Piotrowski (97., Ludogorec)
Továbbjutott: RSC Anderlecht (2-2-es összesítéssel, 11-esekkel).

Dnyipro (ukrán)–AEK Larnaca (ciprusi) 0-0
Továbbjutott: AEK Larnaca (1-0-s összesítéssel). Nikolics Nemanja a 86. percben lépett pályára, Gyurcsó Ádám sérülés miatt nem játszott a Szlovákiában rendezett mérkőzésen.

CFR Cluj (román)–SS Lazio (olasz) 0-0, piros lap: Muhar (77., Cluj)
Továbbjutott: SS Lazio (1-0-s összesítéssel).

Partizan Beograd (szerb)–Sheriff Tiraspol (moldovai) 1-3 (1-2), gól: Menig (13.), illetve Badolo (22.), Diop (45+1., 47.)
Továbbjutott: Sheriff Tiraspol (3-2-es összesítéssel).
 

Borítókép: Antony gólja döntötte el a toivábbjutást (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.