Mindenki a szívéhez kapott a rövid pályás gyorskorcsolyázók világkupáján

Múlt vasárnap Drezdában férfiváltónk bronzérmes lett, ma pedig a nők léphetnek jégre a döntőben a hollandiai Dordrechtben, ahol zárul a rövid pályás gyorskorcsolyázók 2022/23-as világkupa-sorozata.

Magyar Nemzet
2023. 02. 12. 8:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dordrechtben a világkupa-sorozat hatodik, hollandiai fordulójának szombati napját a vegyes váltó döntője, valamint a női és a férfiváltók elődöntője zárta. A Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia és Sziliczei-Német Rebeka összetételű kvartettünk a második helyen korcsolyázott be a mai A döntőbe, míg a Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel és Varnyú Alex alkotta férfiváltónk az elődöntős futamában negyedik lett, így a B döntőben futhat. Vegyes váltónk (Bácskai Sára Luca, Sziliczei-Német Rebeka, Major Dominik, Talabos Attila) a B döntőben második lett, az összesítésben a hetedik helyen végzett. Egyéniben női 1000 méteren Jászapáti Petra a B döntő negyedik helyén ért célba, összesítésben a kilencedik lett.

Januárban a gdanski Európa-bajnokságon női váltónk ezüstérmet szerzett, a hollandok mögött, az olaszok előtt végzett a második helyen, de a világkupákon értelemszerűen erősebb a mezőny. A lányok egy hete a drezdai világkupán a hetedik helyen zártak. Most Kanada, Kína és Olaszország lesz az ellenfél a fináléban, vagyis az éremszerzésre reális az esély, ehhez „csak” az olaszokat kellene újra megelőzni.

– Most a női váltóban a lányok ugyanúgy „nyomták”, mint az Európa-bajnokságon, ugyanazzal az elszántsággal és akarattal, akárcsak januárban, Gdanskban – szögezte le Bánhidi Ákos, a válogatott szakmai vezetője a Magyar Országos Korcsolyázó-szövetség honlapján. – Sikerült újra begyújtani azt a lángot és tüzet, amit a kontinensbajnokságon láthattunk tőlük. Egy olyan borzasztóan nehéz futamból jutottak tovább, ahol ott volt Hollandia és Kína is, na meg Japán, akit lerázott mindenki, mi is, sőt, menet közben a hollandokat is beelőzték a lányaink. Hollandia esése pedig annak a számlájára írható, hogy részünkről és a kínaiak részéről is olyan erős nyomás alatt voltak, hogy végül „beestek a kútba”. Harcosan mentek a lányok, s különösen Rebi és Zsófi között volt nagyon jó a váltás. Bár az elején akadt két hajmeresztő váltásunk is, amikor mindenki a szívéhez kapott…

Ugyan férfiváltónk ezúttal nem jutott döntőbe, Bánhidi Ákos a férfiakkal is elégedett.

– Hollandia és Dél-Korea volt még ott az elődöntőben – ami bármikor egy világbajnoki döntőnek is megfelel, illetve Japán. Mi 6:48 perces időt futottunk, a koreaiak pedig 6:46-tal nyerték meg a futamot, ami körülbelül tíz méter különbség, és rendkívül jó eredmény ezektől a srácoktól. Óriási lépést tettek előre, nagyon örülök neki, hiszen ismét bizonyították, hogy bármikor benne van a lábukban egy A döntő. Vegyes váltóban is összekerültünk két világsztár csapattal, a kanadaiakkal és a hollandokkal, s három tizeddel csúsztunk le az A döntőről. A világ legjobbjaival együtt befutni mindig nagy dicsőség, a továbbjutáshoz azonban nem szabad olyan hibákat vétenünk, melyeket a futam során elkövettünk.

A világkupa mai programját 13.30-tól közvetíti a Duna World, de a Nemzetközi Korcsolyázó-szövetség (ISU) YouTube-csatornáján is láthatjuk a futamokat. A női váltók döntőjét 16.47-kor rendezik.

 

 

A vegyes váltók döntőjét szombaton a házigazda hollandok nyerték  meg:

Borítókép: Női váltónk készülhet a világkupadöntőre (Forrás: MOKSZ)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.