Rangadót nyert a Győr és bejutott a BL negyeddöntőjébe

Roppant küzdelmes és változatos mérkőzésen a Győri Audi ETO KC 29-28-ra legyőzte a dán Esbjerget a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó, 14. fordulójában, így megőrizte a második helyét a B csoportban, azaz mentesülve a nyolcaddöntő alól egyből ott van a legjobb nyolc között. A héten szerződtetett korábbi klasszis kapust, a francia Amandine Leynaud-t már erre a meccsre benevezte az ötszörös BL-győztes magyar csapat.

Magyar Nemzet
2023. 02. 11. 19:38
BLOHM, Linn
Női kézilabda BL - Győri Audi ETO KC-Team Esbjerg Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokatlan teherrel és kissé zajosan készülődött a Győr a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó mérkőzésére.

Szokatlan teherrel, mert az ETO legutóbb a 2015–2016-os idényben zárta másodikként az alapszakaszt, azóta mindig elsőként jutott be a rájátszásba, idén viszont a 14. fordulóban azért kellett küzdeni, hogy egyáltalán meglegyen a második hely. Ambros Martín együttese oda-vissza kikapott (otthon 28-24-re, idegenben 29-28-ra) a már garantálan csoportelső francia Metztől, s váratlanul Bukarestben is alulmaradt (30-27) a Rapiddal szemben. Így az ETO-nak hazai pályán legalább döntetlent kellett elérnie a dán Esbjerg ellen, hogy bebiztosítsa a második helyet.

És zajos volt a felkészülés, mert a héten kiderült, hogy a Győrnek kapusgondjai támadtak, hiszen Silje Solberg babát vár, így Sandra Toft egyedül maradt kapusként. Az ETO ezért sebtiben újra leigazolta már visszavonult korábbi kapusát, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok, s persze a Győrrel 2019-ben Bajnokok Ligája-győztes francia Amandine Leynaud-t.

Mindezt nagyon gyorsan sikerült lebonyolítani, a Győr Leynaud-t már be is nevezte az Esbjerg elleni meccsre, de persze Toft kezdett és védett szinte végig.

Hosszú két hét

– Nagyon hosszú volt az elmúlt két hét. Hétfőn jöttünk haza T örökországból, kedden egyet edzettünk, szerdán pedig már újabb mérkőzést játszottunk . Hál’ istennek a Budaörs elleni meccs jól sikerült, azóta pedig ­gőzerővel készülünk a hétvégére. Most nincs idő a pihenésre, folyamatosan a munkára koncentrálunk  – ecsetelte a közelmúlt nehézségeit az ETO klub honlapjának adott videóinterjúban Győri-Lukács Viktória, a győriek válogatott jobbszélsője, majd az Esbjerg elleni találkozóról a következőket mondta: – Nagyon jó játékosai  vannak az Esbjergnek, úgyhogy nehéz   feladatunk  lesz. Próbáljuk a kedvenc elemeiket semlegesíteni, szeretnénk mi irányítani a mérkőzést, a védekezés pedig nagyon fontos lesz. Ha a zt  rendbe tudjuk tenni, és tényleg működni fog minden, akkor a miénk lesz a két pont.

A telt ház előtt rendezett mérkőzésen két csapat 7-7-ig fej fej mellett haladt, utána a Győr meg tudott lépni három góllal (11-8, majd 12-9), de az első félidő hajrája az Esbjergnek sikerült jobban, két találattal feljött egy gólra (12-11). Különösen az utóbbi volt látványos. Csupán tíz másodperc volt hátra a szünetig, a dánok időt kértek, majd előre eltervezett figuraként a falra rátörő Reistad feladta Nora Mörknek kínaira a labdát, s a korábbi győri balkezes klasszis nem hibázott.

MÖRK, Nora
Nora Mörk sok sérülés után is kiváló játékos Fotó: Krizsán Csaba

A második félidőben az Esbjerg nem csupán egyrenlített, hanem a vezetést is átvette, amit olykor kétgólosra tudott növelni. A Győr az 53. percben a második félidőre magára találó Nze Minko negyedik góljával egyenlített (24-24), a hajrá tehát a lehető legizgalmasabban alakult.

Egy hetesre Ambros Martín beküldte Leynaud-t, aki azonban nem tudott hárítani. Aztán Győri-Lukács percei következtek, az ő egymás után lőtt két góljával az ETO az 57. percben visszavette a vezetést (27-26). Henny Reistad, a mezőny legjobbja hetesből szerezte a tizenkettedik gólját, amivel ismét egál volt az állás (27-27). Schatzl visszavette az előnyt, s bár emberhátrányba került a Győr, Nze Minko labdát szerzett, amivel lényegében eldőlt, hogy már nem kaphat ki az ETO. Egy-egy újabb góllal az ETO végeredményben 29-28-ra megnyerte a rangadót, s megőrizte a második helyet a Bajnokok Ligája B csoportjában.

Az ötszörös BL-győztes magyar csapat tehát mentesül a nyolcaddöntő alól, s egyből a negyeddöntőben kapcsolódik be a rájátszásba.

– Hihetetlen mérkőzés volt az ellenfelünknek is köszönhetően. Mindkét csapatnak gratulálnom kell, mert nagyot küzdöttek. Nem egyszerű ilyen sorsdöntő mérkőzést játszani – kezdett bele az értékelésbe Ambros Martín. – A kapusoknak nagyon nehéz dolguk volt, hiszen mindkét együttes nagyon jó támadó játékot játszott. A különbséget az jelentette, hogy végig hittünk magunkban, még akkor is amikor az utolsó percekben két gólos hátrányban voltunk. Remekül védekeztünk, amiből gyors gólokat sikerült szereznünk. Jó úton haladunk a céljaink felé.

FTC: tét nélküli meccs az Odense vendégeként

A másik magyar résztvevő, az FTC vasárnap az Odense vendégeként játszik az A csoportban. Méghozzá tét nélküli mérkőzést. Szombaton ugyanis a címvédő norvég Vipers 36-29-re győzött a francia Brest otthonában, amivel eldőlt, hogy a Fradi mindenképpe a negyedik helyen végez a csoportjában.

Sőt, immár az is biztos, hogy a nyolc köző jutásért az FTC a Buducsnoszt Podgoricával találkozik majd, hiszen a montenegói csapat lett az ötödik a B csoportban.

A nyolcaddöntő első meccseit március 18-án és 19-én, a visszavágókat egy héttel később, a negyeddöntő meccseit április 29-én és 30-án, illetve egy héttel később rendezik.

Borítókép: Linn Blohm vezényli a Győri ETO ünneplését (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.