Szoboszlai csapata és Kimmich is gyászol, elhunyt a németek világbajnoka

Gyászol az atlétika világa, a német sportélet és az RB Leipzig futballcsapata is. Ötvenéves korában, rákbetegségben elhunyt Tim Lobinger világ- és Európa-bajnok rúdugró, aki 2012 és 2016 között az RB Leipzig erőnléti edzője volt.

Magyar Nemzet
2023. 02. 17. 8:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tim Lobinger ott van azok között a rúdugrók között, akik átjutottak a szakágban különleges határt jelentő hat méteren, neki először 1997-ben Kölnben sikerült szabadtéren, 25 évesen. S még egyszer, 1999-ben Oslóban is átlibbent a hat méter felett. Fedett pályán 595 centiméterig jutott, 2000-ben, Chemnitzben. A legfényesebb érmét nézve azonban pályafutása csúcsát később érte el: 2003-ban fedett pályás világbajnok lett Birminghamben. Lobinger 1998-ban Valenciában, majd 2004-ben Bécsben Európa-bajnoki címet szerzett, ugyancsak fedett pályán.

Szabadtéren kétszer Eb-ezüstöt (1998, Budapest; 2006, Göteborg), egyszer bronzérmet (2002, München) nyert, fedett pályán pedig még egy bronzot (2006, Madrid) is begyűjtött. Az olimpiákon nem jött ki a lépés a számára: 1996-ban Atlantában 580 centivel lett hetedik, az ötkarikás játékokról ez a legjobb eredménye. 2000-ben Sydney-ben a 13., 2004-ben Athénban a 11. helyen végzett, 2008-ban Pekingben pedig nem jutott döntőbe.

Visszavonulása után 2012 és 2016 között az RB Leipzig futballcsapatának erőnléti edzője volt. 2017-ben a vérrák, a leukémia egy különösen agresszív formáját diagnosztizálták nála, de az őssejtterápiának köszönhetően úgy tűnt, sikerül leküzdenie betegségét. Tavaly azonban újra megbetegedett, és egy interjúban elmondta, tisztában van vele, a rákbetegsége olyan agresszív, hogy nem épülhet fel belőle... A halálhírét a családja jelentette be.

„Az RB Leipzig gyászolja Tim Lobingert. Tim 2012 és 2016 között volt a klub erőnléti edzője, de utána is az RB Leipzig családjának a tagja közé tartozott. Legmélyebb együttérzésünk családjának és barátainak. Nyugodj békében, Tim” – jelent meg és csapatának Twitter csatornáján.

Joshua Kimmich, a Bayern München klasszisa – aki lipcsei játékosként dolgozott Lobingerrel, s a rúdugró a személyi edzője is volt – a barátját gyászolja.

Tim Lobinger, amikor először átjutott a hat méteren:

Borítókép: Tim Lobinger 2012 és 2016 között dolgozott az RB Leipzignél (Forrás: Twitter/RB Leipzig)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.