Kiderült, volt némi probléma gyorskorcsolyázóink távozott kínai sikertrénerével

Rövid pályás gyorskorcsolyázóink sikerkovácsa, Csang Csing Lina tavaly nyáron tíz év után távozott Magyarországról, s immár szülőhazájában a kínai válogatott vezetőedzője. Lina – akit két olimpiai bajnokunk, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor is követett – a múlt hét végi dordrechti világkupa után enyhe bírálatot kapott válogatottunk jelenlegi szakvezetőjétől, Bánhidi Ákostól, akivel együtt érte el a magyar short track világraszóló eredményeit.

2023. 02. 16. 10:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bánhidi Ákos, a magyar válogatott szakmai vezetője az M1 aktuális csatornának nyilatkozott, szóba került Csang Csing Lina, valamint az utána ugyancsak Kínába távozott két világsztár, az egyformán olimpiai, világ- és Európa-bajnok Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor is. Bánhdi leszögezte: a klasszisok folyamatban lévő országváltása egyrészt veszteség, másrészt a mostani versenyzőknek kinyílik egy olyan ajtó, amelyen átlépve már nekik kell bizonyítani bizonyos helyzetekben.

Csang Csing Lina
Csang Csing Lina Forrás: ISU

– Ez összehúzza őket, ennek az eredménye a vk-bronz – utalta a szakember férfiváltónk (Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel, Varnyú Alex, Bontovics Balázs) bravúros harmadik helyére a másfél hete rendezett drezdai világkupáról. – Az első és legfontosabb az esetükben, hogy lépést tudjanak tartani a riválisokkal, képesek legyenek tartani a tempót, hogy az első hibát kihasználhassák. Ezután a következő lépés megoldást keresni az utolsó két körre – mondta az újjáalakult férfiváltóról Bánhidi Ákos.

Csang Csing Lina és a női lélek

A szakember a női válogatott irányítását átvevő brit Nicholas Goochról úgy nyilatkozott, hogy nagyszerű ember és személyiség, emellett kiváló edző is.

– Annyi különbség biztos van Csang Csing Lina kemény, ázsiai követelményrendszerből érkező kommunikációjához képest, hogy a kapcsolattartásban az európai hangvétel könnyebbé teszi a lányok helyzetét. Gooch legalább olyan kemény edzéseket vezet, de kommunikációban jobban kipárnázott utakon jut el a hölgyek lelkéhez és fejéhez – fogalmazott szofisztikáltan Bánhidi Ákos.

Talán az új hangvétel is eredményezte az, hogy női váltónk (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka) a múlt hét végi dordrechti világkupán, a vk-sorozat záró állomásán ezüstérmes lett. A nők tavaly év végén váltóban egy vk-bronzot is begyűjtöttek, miként Jászapáti 500 méteren is.

Rövid pályás gyorskorcsolyában a szezon az év fő versenyével, a szöuli világbajnoksággal zárul, amelyet március 10. és 12. között rendeznek.

Borítókép: amikor még mindenki örült: Bánhidi Ákos és Csang Csing Lina egymás mellett (Forrás: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.