A legendás kerékpáros meglepő kijelentést tett Valter Attiláról

Az 1987-ben világbajnok, Tour de France- és Giro d'Italia-győztes Stephen Roche magyar felesége révén sok időt tölt hazánkban, az egykori kerékpáros ennek is köszönhetően a napokban Budapesten adott interjút. A Tour de Hongrie ír nagykövete korábbi sikerei kulisszatitkainak felfedése mellett Valter Attiláról is elmondta a véleményét.

Magyar Nemzet
2023. 03. 13. 14:06
ROCHE, Stephen
Csákvár, 2022. május 11. Stephen Roche világbajnok ír kerékpáros, a Tour de France és a Giro dItalia egykori gyõztese a 43. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny elsõ, 198 kilométeres Csákvár - Székesfehérvár szakaszának rajtja elõtt Csákváron 2022. május 11-én. Minden idõk legerõsebb mezõnyével rendezik meg május 11-15. között a 905 kilométer össztávú 43. magyar körversenyt, amelyen Giro d'Italia-gyõztes bringás is részt vesz és a legjobb sprinterek közül többen rajthoz állnak. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stephen Roche 1987-ben olyasmit hajtott végre, ami rajta kívül csak Eddy Merckxnek sikerült: egy éven belül megnyerte a Tour de France-t és a Giro d'Italiát, valamint világbajnok is lett. Az egykori klasszis a Hír TV-nek adott interjúban felidézte legnagyobb sikereit, és azt is elárulta, minek köszönhette, hogy ilyen magasra jutott.

– Az én nagy előnyöm a hozzáállásom és a motivációm volt. Mindig hittem abban, hogy képes vagyok elérni a céljaimat. Amikor egy kis szerencsével minden összejött, akkor igazán nagy dolgokat tudtam elérni – magyarázta a korábbi kerékpáros.

A Tour de France-győzelemre még az akkori ír miniszterelnök, Charles Haughey is kíváncsi volt, és felvetette Roche-nak, hogy Dublinban nagy ünneplést kellene csapni a tiszteletére. Így is történt, már a repülőtért elözönlötték a szurkolók:

– Amikor leszálltam a repülőről, az emberek átugrottak a kordonokon, és odafutottak elém a kifutópályára. Végül a rendőröknek kellett utat törniük, így jutottam el a repülőtér épületéig – idézte fel mosolyogva Roche, aki magáról a francia viadalról is beszámolt.

– A frissítőállomás egy szűk utakból és emelkedőkből álló, nehéz szakaszon volt, úgy gondoltuk, hogy itt megléphetünk a többiektől. A frissítőpontra időzítettük a támadást, és úgy tettünk, mintha minden a megszokott kerékvágásban menne. A  segítők azonban kövekkel teli táskákat adtak nekünk. Étel nem volt benne, azt a kulacsokba rejtettük.

Roche szakkommentátorként és versenyszervezőként dolgozik, a Tour de Hongrie nagykövete, és tavaly részt vett a Giro d'Italia magyarországi szakaszainak kijelölésében is. Magyar felesége révén sok időt tölt hazánkban, ilyenkor Siófokon lakik, és a Balaton partján teker. Az egész tavat még nem kerülte meg, általában 80 kilométeres túrákat teljesít.

– Azt gondolom, hogy minden adott, hogy kiváló versenyben legyen részünk – mondta az idei Tour de Hongrie-ról . – Remélem, hogy a fiatalok nézik majd, és ők akarnak lenni a következő aki pedig a Tour de France következő győztese is lehet. 

A teljes interjú:

Borítókép: Stephen Roche a 43. Tour de Hongrie országúti kerékpáros-körverseny első, 198 kilométeres Csákvár–Székesfehérvár szakaszának rajtja előtt Csákváron 2022. május 11-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.