Brüsszel árnyékából kilépve véget ért az európai álomutazás

Négy góllal, 5-1-re kikapott Lisszabonban a Benfica elleni visszavágón, így csúfos véget ért a Club Brugge Bajnokok Ligája-szereplése. Így sem lehetnek elégedetlenek a belgák, az elmúlt években ismét kiléptek a brüsszeli elitcsapat, az Anderlecht árnyékából. A tavasszal a BL nélkül is nagy feladat vár a Bruggére, a bajnokságban, a Jupiler League-ben jelenleg negyedik helyen álló együttesnek a rájátszásban ismét ki kellene vívni a Bajnokok Ligája-szereplést. A másik keddi mérkőzésen a Chelsea vitatható büntetővel verte 2-0-ra a Dortmundot, és továbbjutott. Szerda este Bayern München–Paris Saint-Germain és Tottenham–Milan visszavágók következnek.

Magyar Nemzet
2023. 03. 08. 8:00
Club Brugge
Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyolcaddöntőtől függetlenül a Club Brugge a 2022–23-as idény meglepetéscsapata a Bajnokok Ligájában. A bruges-i együttes igazi szenzációként a Porto mögött, de a Bayer Leverkusent és az Atlético Madridot megelőzve jutott tovább a csoportkörből. (Így lett többek között a Leverkusen a Ferencváros ellenfele az Európa-ligában.) E siker alapján a Brugge a Benfica ellen sem számított esélytelennek, de a lisszaboni gárda nagyon magabiztosan érvényesítette a papírformát. A párharc első mérkőzésén 2-0-ra nyert Bruggében, majd a visszavágóban rutinosan kihasználta, hogy a belgáknak ki kellett támadniuk. Belga szempontból kiütéses, 5-1-es vereség lett a vége.

– Nagyon büszke vagyok a csapatra. A belgiumi győzelem után kedvező helyzetben voltunk, de tiszteltük az ellenfelet, hiszen a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében csak kiváló riválisok lehetnek. Ma megmutattuk, hogy nagyszerű csapat vagyunk, és hogy nem csupán a 2-0-s előny megtartása volt a célunk, Megérdemeltük a negyeddöntőbe jutást – értékelt a Benfica német szakvezetője, Roger Schmidt

Főnökére rímelve elégedett értékelt a meccs legjobbjának választott Rafa Silva is.

– Az elejétől kezdve megmutattuk, hogy győzelemre játszunk. A kétgólos előny ellenére úgy álltunk hozzá, hogy most is nyerni akarunk. A sorozat eleje óta nagy álmaink vannak, amelyeket tovább szőhetünk – nyilatkozta Rafa Silva.

Egyszerre sokk és büszkeség

A belgákban kettős érzések dolgoznak. Egyfelől érthetően nagyon csalódottak a megalázó vereség miatt, másfelől viszont büszkék arra, hogy nyolcaddöntőt játszhattak a Bajnokok Ligájában.

 

– Megalázó vereséget szenvedtünk, kiábrándító a végeredmény. A Benfica könyörtelen volt és rendkívül magas színvonalon játszott. Le kell nyelnünk a keserű pirulát.

A csapatom hihetetlen dolgokat tett, hogy idáig eljuthasson. Számomra ez kihívást jelentett, de a játékosok zseniálisak voltak, és mindent meg akartak tenni, hogy megfordítsák a párharcot – Scott Parker, a Club Brugge angol edzője az utóbbi mondatával arra utalt, a Brugge idegenben megkísérelte ledolgozni a hátrányát, ahelyett, hogy beállt volna bekkelni, ezért szenvedett kiütéses vereséget.

– Sokkoló az eredmény. Megpróbáltunk megmutatni valamit a tudásunkból, de nem volt elég, amit támadásban nyújtottunk. Fájdalmas vereség, mert túl könnyen kaptuk a gólokat. Nagyszerűen teljesítettünk a sorozatban, történelmet írtunk, mégis borzasztó így búcsúzni – ezt pedig a belgák csapatkapitánya, Hans Vanaken mondta. 

Az eddig legjobb Bajnokok Ligája-szereplés

A belgáknak vigasztalást nyújthat, hogy így is a mostani a klub legjobb szereplése a Bajnokok Ligájában. De csak a BL-ben, hiszen ne feledjük, a Club Brugge legnagyobb nemzetközi sikereként 1978-ban BEK-döntőt játszott (s 1-0-ra kikapott a Liverpooltól).

A Club Brugge továbbá az elmúlt években egyértelműen a legnagyobb hazai vetélytársai, az FC Antwerp és az Anderlecht fölé nőtt. Különösen a hetvenes évek óta a belga futball elsősorban a Club Brugge és a brüsszeli Anderlecht vetélkedését jelenti. Az Anderlecht a hazai csúcstartó 34 bajnoki címmel, mögötte következik a Club Brugge 18-cal. A Bruggének, mint utaltunk rá, a hetvenes években volt egy nagy korszaka, amikor ötször nyerte meg a bajnokságot, majd a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején ismét a csúcsra ért, majd hosszabb csend, egy-egy szórványos siker után 2015-ben talált ismét magára, azóta ötször nyert bajnokságot, az elmúlt három idényben egyaránt aranyérmes lett.

A Bajnokok Ligája-szereplés árát persze otthon meg kell fizetni, a Brugge jelenleg az éllovas Genktől jelentősen, 21 ponttal elmaradva csupán a negyedik. Még sincs semmi sem veszve, a Jupiler League-ben ugyanis rájátszás dönt a végső helyezésről, ahol a Club Brugge ismét kivívhatja a BL-indulást. Miközben a nagy rivális Anderlechtnek erre már nincs esélye. Az európai kaland tehát jövőre folytatódhat Bruggében.

Labdarúgó Bajnokok Ligája, nyolcaddöntők:

Chelsea–Borussia Dortmund 2-0 (1-0), gólszerzők: Sterling (43.), Havertz (11-esből, 52.).
Továbbjutott: Chelsea (2-1-es összesítéssel).

Benfica–Club Brugge 5-1 (2-0), gólszerzők: Rafa Silva (38.).  Ramos (45+2, 57.), Joao Mario (70., 11-esből), D. Neres (77.), illetve Meijer (87.).
Továbbjutott: Benfica (7-1-s összesítéssel).

Borítókép: Szomorú Brugge-játékosok a lisszaboni vereség után (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.