Phelps edzője agyondicsérte az újabb rekordot döntő magyar úszót

Sárkány Zalán továbbra is szárnyal az Egyesült Államokban, Michael Phelps legendás edzője, Bob Bowman szerint bajnoki címekre született. A 19 éves magyar úszó fontos egyetemi versenyt nyert meg, ráadásul újabb iskolai rekordot döntött meg, ezúttal már a sajátját.

2023. 03. 06. 17:51
Sárkány Zalán
Fotó: Istvan Derencsenyi Forrás: MÚSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hete írtunk hosszabb cikket a január óta az Egyesült Államokban készülő Sárkány Zalán kiemelkedő teljesítményéről, miután az Arizona State University (ASU) egyetemi csapatában sorra döntötte meg az iskolai rekordokat. Mint lapunknak elmesélte, minden idők legeredményesebb olimpikonja, Michael Phelps is személyesen gratulált neki az egyik csúcsot ért úszása láttán, nemrég pedig a csapat híres edzője, Bob Bowman nyilatkozott róla elismerősen a Swimming World Magazine hasábjain.

– Nagy változást hozott (Sárkány Zalán érkezése – a szerk.), mert a hosszabb távokat korábban nem űztük a legmagasabb szinten, amióta én itt vagyok, pedig ez olyasmi, ami nagyon közel áll a szívemhez. Örülök, hogy van valakink, aki a bajnoki címekért fog versenyezni – nyilatkozta Bob Bowman, aki Phelps edzője volt. – Zalán teljesítménye megemelte mindenki másét is a környezetében, húzza magával a többieket. Sokat erősödött vele a csapatunk.

Sárkány Zalán sorra kapja az elismeréseket Amerikában, Michael Phelps után Bob Bowmantől is Fotó: Kovács Péter/Nemzeti sport

Sárkány rögtön az első amerikai versenyén megdöntött egy 1984 óta, azaz 39 éve fennállt iskolai rekordot, 1000 yardon bő hét másodperccel javította meg Scott Brackett korábbi arizonai csúcsát. Másnap egy következő versenyen Sárkány újabb három tizedet faragott immáron a saját rekordjából, majd két hétre rá, február elején csaknem egy másodperccel jobbat úszott ennél is.

A legújabb rekord fontos győzelmet ért

Az 1000 yardon elért sikerei kétségkívül jól hangzanak, de az amerikai egyetemi viadalokon ez a táv nem tartozik a legfontosabbak közé, a nagy konferenciaversenyeken nem is szerepel a programban. Ugyanakkor a Kőbánya SC-ben nevelkedett úszó nem állt meg itt a rekorddöntések sorában, február 10-én egy Las Vegas-i versenyen 1650 yardon is több mint egy másodperccel megjavította a korábbi ASU-csúcsot. Ez a szám szerepel majd a NCAA egyetemi bajnokság tavaszi döntőjében.

Sárkány az elmúlt hétvégén újra bizonyította tehetségét, méghozzá az eddigi legfontosabb amerikai versenyén. Federal Wayben rendezték a Pac-12 névre keresztelt konferenciadöntőt, amelyen az arizonai egyetemmel együtt hat iskola úszói versenyeztek egymás ellen. Sárkány lett a győztes 1650 yardon, ráadásul megjavította a saját iskolai csúcsát, 14:41,65-nél állt meg az óra, ami a nyolcadik leggyorsabb idő országos szinten az NCAA-idényben.

A magyar úszó ezzel a bajnoki címmel komolyan hozzájárult az Arizona történetének első Pac-12 győzelméhez, amelynek legfőbb letéteményese az új Phelpsnek kikiáltott francia Léon Martchand volt, aki három egyéni siker mellett három váltógyőzelemnek is főszereplője volt. Az Arizona másik magyarja, az Európa-bajnok 400 vegyesen harmadik lett Marchand mögött.

Sárkány Zalán: Valóra vált álom

Bajnoki címe után Sárkány Zalán örömittasan nyilatkozott a versenyt közvetítő amerikai stábnak:

– Olyan ez, mint egy valóra vált álom, mert sosem gondoltam volna, hogy egy nap az Egyesült Államokban úszom majd, és ezekkel a srácokkal edzhetek Arizonában, ami fantasztikus dolog. Nehezen tudom szavakkal leírni, amit most érzek – árulta el Zalán, akit a beilleszkedéséről is kérdeztek. – Tanultam angolul egészen kiskorom óta, úgyhogy a nyelv nem jelentett akadályt, viszont az egész életmód óriási változás nekem, amit nagyon élvezek, és szeretnék még többet megtapasztalni belőle a jövőben.

A következő nagy kihívás az NCAA tavaszi egyetemi nagydöntője lesz az ASU és benne Sárkány Zalán számára, aki a konferenciagyőzelme után már az országos mezőnyben is az esélyesek között van számon tartva.

Borítókép: Sárkány Zalán egyre jobb formába lendül az Egyesült Államokban (Fotó: Derencsényi István/MÚSZ)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.