Rossi felfedezettje új feladatot kapott a City partnercsapatában

Vancsa Zalán tavaly januárban váltott klubot, az MTK-val az ifjúsági Bajnokok Ligájában menetelő tizenhét éves csatárt a Manchester Cityt is üzemeltető City Group vásárolta meg. A már a felnőttválogatottban is bemutatkozott csatár nem elsősorban a góllövést és előkészítést tekinti elsődleges céljának, Vancsa a középpályán futballozik a belga másodosztályú Lommelben. A korábbi NB I-es labdarúgó, Vancsa Miklós fia könnyedén beilleszkedett a felnőttfutballba, és elégedettek vele az edzői.

2023. 03. 20. 7:16
Vancsa Zalán
Lommel's Zalan Vancsa and Deinze's Jellert Van Landschoot fight for the ball during a soccer match between KMSK Deinze and Lommel SK, Saturday 18 March 2023 in Deinze, on day 4 of the Relegation Play-offs of the 2022-2023 'Challenger Pro League' 1B second division of the Belgian championship. BELGA PHOTO FILIP LANSZWEERT (Photo by FILIP LANSZWEERT / BELGA MAG / Belga via AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vancsa Zalán tavaly az ismeretlenség homályából kitörve követelt magának figyelmet. Az ifjúsági Bajnokok Ligájában érdekelt MTK akkor tizenhét éves szélsőjének a játékjogát a Manchester City labdarúgóklubot üzemeltető City Group vásárolta meg. 

Vancsa a City öltözőjében             Fotó: Mtkbudapest.hu

Az átigazolása hetekig témát szolgáltatott a magyar futballban. szövetségi kapitány meghívta, majd az olaszok elleni júniusi Nemzetek Ligája-mérkőzésen becserélte a feltörekvő tinédzsert, akit az MTK-ban töltött tavasz után a City Group a belga másodosztályú fiókcsapatához, a Lommelhez irányította. Vancsa megtalálta a számítását Belgiumban. 

– Jól érzem magam a Lommelnél. A szakmai stáb elégedett velem, folyamatosan dicsér és biztat az edzőm. Új poszton, kicsit távolabb játszom a kaputól, mint korábban az MTK-ban vagy a magyar utánpótlás-válogatottakban. A Lommelnél általában a 4-3-3-as játékrendszert favorizálja a szakmai stáb, és én a középpályán kapok lehetőséget – mesélte lapunknak a 18 éves labdarúgó.

Cesenában az olaszok ellen mutatkozott be a felnőttválogatottban                  Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

Az új szerepköréből adódóan, középpályásként Vancsának nem a góllövés az első számú feladata. A Transfermarkt adatai szerint 13 bajnoki mérkőzésen szerepelt a szezonban, és a fellépésein eddig egy gólpassz fűződik a nevéhez a belga másodosztályú csapatában. A korábbi NB I-es labdarúgó, Vancsa Miklós fia egészséges becsvággyal állapította meg, hogy szeretne javítani a statisztikáján. – A Lommelnél türelmesek, elégedettek velem, és én nyilván szeretnék rászolgálni a belém vetett bizalmukra. Az új poszttal járó specifikus mozgásokat el kell sajátítanom. Maximalista vagyok, akkor lennék elégedett, ha még több akció előkészítéséből venném ki a részem, és góllal, gólpasszokkal tudnám segíteni a csapatot – hangsúlyozta a fiatal tehetség.

Tizenhárom NB I-es meccsen egy gólt szerzett                       Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Vancsa Zalánnal hosszú távú, ötéves megállapodást kötött a City Group. A  Bajnokok Ligájában negyeddöntős, a Premier League-ben címvédő klub a portfólió legértékesebb darabja, a City Grouppal szerződött fiatalok természetesen idővel az Etihad-stadionban szeretnének futballozni. 

Talán kevesen tudják, hogy a Lommel mellett a francia első osztályú Troyes és az olasz másodosztályú Palermo is a határokon átívelő futballvállalkozáshoz köthető egyesület. A klubok olykor egymás elleni meccseket rendeznek, és az ilyen alkalmakkor a City valamennyi játékosmegfigyelője jegyzetel a lelátón. Így lesz ez a szezon végén, amikor a Manchester City U23-as csapata lesz majd a Lommel ellenfele, Vancsa egyfajta kiugrási lehetőségként tekint erre a mérkőzésre.

 – Minden találkozóról videófelvétel készül, ugyan a vezető scoutok tisztában vannak a játékosok képességeivel, de a labdarúgók is tudják, hogy ez egy olyan lehetőség, amikor felhívhatják magukra a figyelmet – mesélte a jelenleg az U19-es válogatott Eb-elitkör mérkőzésére készülő támadó. 

Adódik a kérdés, hogy a tavaly nyári felnőttválogatott-premier után Vancsa nem érzi-e visszalépésnek a Szélesi Zoltán vezette korosztályos csapatban való szereplést.

– Erről szó sincs. Hosszú távon jól kell teljesítenem ahhoz, hogy kiérdemeljem Marco Rossi bizalmát. Az U21-es korosztály nem tétmérkőzésekre készül, az U19-es csapat ugyanakkor Eb-elitkör-tornán lesz érdekelt, és nekem egyáltalán nem derogál, ha Anglia, Törökország és Izland ellen felhúzhatom a válogatottmezt. Sőt örülök, ha tétmeccseken tudok segíteni a csapatnak – válaszolta a patrióta tini. 

Marco Rossi szövetségi kapitány legutóbb tavaly szeptemberben a Nemzetek Ligája-mérkőzésekre hívta meg Vancsát a keretébe. Akkor beszélt legutóbb a magyar futball egyik nagy tehetségével. A következő beszélgetés és a meghívó időpontja alighanem Vancsán múlik, és ezzel tisztában van a Belgiumban edződő fiatalember. 

Borítókép: Vancsa Zalánt új poszton próbálgatják (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.