Saját magát verte meg a Szeged a Remilit elveszítő Veszprém ellen

A tizenhárom gólos veszprémi siker után a Szeged becsülete volt a tét a két csapat BL-nyolcaddöntős mérkőzésén. A Szeged bátrabban, okosabban játszott, a második félidőben két góllal is vezetett, de képtelen volt megtartani az előnyét, végül 38-33-ra kikapott. A Final Fourba jutásért a lengyel Kielcével játszó Veszprém a megsérült Nedim Remili miatt aggódhat.

2023. 03. 30. 20:27
null
20230330 Veszprém Szeged kézilabda Török Attila Nemzeti Sport Fotó: Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 36-23-as veszprémi erődemonstráció után nem sok kérdés maradt a Bajnokok Ligája magyar rangadójára. A visszavágón a Veszprém hazai környezetben fogadta a Szegedet. Mivel a továbbjutás már az első meccsen eldőlt, még soha nem fordul elő a BL-ben, hogy egyazon ország két csapata között valamelyik 13 gólos hátrányból fordítani tudjon.

Korábban a szlovén Celje fodított 13 gólos hátrányban a BL-ben, akkor a spanyol León volt a szenvedő fél, és akkor, 2004-ben meg is nyerte a sorozatot. A Szegedet nem fenyegette ez a veszély... Juan Carlos Pastor, a vendégek edzője a meccs előtt a Sport TV-nek kijelentette, hogy csapata új játékelemmel készült, és ezzel készül meglepni az ellenfelét. Ez különösen annak fényében volt igen merész elképzelés, hogy a Szeged a hét idegenben lejátszott BL-meccse közül csak kettőt tudott megnyerni.

Ugyanakkor a Veszprém a szezon legjobb játéka után váratlan döntetlent ért el a NEKA ellen a bajnokságban, felvetődött, hogy kevésbé összpontosítottak a játékosai. Momir Ilics edző ezt mintha meg is erősítette volna a BL-nyolcaddöntő előtt, majd a Szeged elleni meccsen a kezdés jelentőségére hívta fel a figyelmet. A belázasodott Kentin Mahé és a sérült Omar Jahja kivételével valamennyi játékosát nevezte a Veszprém a visszavágóra.

Momir Ilics győzelemre készült     Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport

Az odavágón 13 perc kellett az első szegedi gólhoz, Veszprémben már a második percben megtörtént a „csoda”: Garciandia lövésével szerzett vezetést Pastor csapata. Rögvest kiderült, mivel kedveskedett a Szeged az ellenfelének, a hét a hat elleni támadójátékot, a két beállós játékot erőltette, és a góljai számából ítélve ez sikeresen működött. Bánhidi és Gaber dolgozott a falban, sikerrel. A Veszprém inkább a távoli zónából eleresztett lövésekkel operált, különösen a csapatkapitány, Rasmus Lauge volt elemében.

Bő tíz perc után a meccs során először két góllal vezetett a Veszprém, majd Strlek gólja után lett 9-6. Pastor azonnal időt kért, próbálta megtörni a hazaiak lendületét. Az egyre több, támadásban elkövetett hiba után Pastor csapata lemondott a hét a hatról. A beálló játék nem jól működött, Garciandia, Bodó viszont bátran lőtt távolról. Hatott az időkérés, mínusz négyről kapaszkodott vissza a Szeged, s mikor már csak egy gól maradt a hátrányból, Ilics is időt kért. 

Garciandia volt a mezőny legjobbja, a  Szeged spanyol átlövője 10 gólt szerzett      Fotó: Török Attila

Változtatott a Veszprém: Remili behúzódott középre, Ilics és Ligetvári lett a két átlövő, Eldera és Lauge kapott pihenőt. Majd a fejéhez kapott valamennyi veszprémi szurkoló, Remili ráesett Frimmel lábfejére, a francia világbajnok lebicegett a pályáról. Remili helyett Lauge jött vissza támadásban. Elég volt technikai hiba, és Sipos, valamint Strlek góljával megint meglépett három góllal a Veszprém. A szünetre egygólos veszprémi előnnyel mentek a csapatok.

Pastor némileg érthetetlen módon lecserélte a legeredményesebb játékosát, Garciandia helyett a nyártól a Paris SG-hez szerződő Tönnesen érkezett, Cuparát pedig Corrales váltotta a veszprémi kapuban. 17 gólnál, 6-6 óta először érte utol a Szeged a hazaiakat, akik szemlátomást megsínylették Remili és a beteg Mahé hiányát. Középen csak Eldera és a „csapágyasra hajtott” Lauge maradt bevethető. Radovojevics góljával a meccs során először átvette a vezetést a Szeged. Majd Tönnesen is betalált, de innen kivágott egy látványos 4-0-s sorozatot a hazai csapat. Mielőtt minden veszprémi szurkoló hátradőlhetett volna, Lauge ujjsérülés miatt ült le kényszerpihenőre. 

De rögvest visszaállt, csakúgy, mint a négygólos veszprémi előny. Garciandia visszajött, de már ő sem tudott döntő fordulatot csiholni a mérkőzésbe.  

A Veszprém 38-33-ra nyert a Szeged ellen, és sorozatban ötödször jutott a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé. A Szeged 2019 óta nem járt a negyeddöntőben. 

Férfikézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntő, visszavágó mérkőzés: Telekom Veszprém–OTP Bank-Pick Szeged 38-33 (17-16). Továbbjutott: Telekom Veszprém  (74-56-os összesítéssel)

Borítókép: Rasmus Lauge 9 gólt lőtt, ő volt a legeredményesebb szegedi játékos (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.