Több mint egy év kellett hozzá, de megcsinálták a magyar párbajtőrözőnők

A selejtezők után eldőlt, hogy tizennégy magyar párbajtőrvívó – a férfiaknál nyolc, a nőknél hat – lesz ott vasárnap a budapesti BOK-csarnokban zajló Westend Grand Prix főtábláján. A sportágban az olimpiai kvalifikáció április elején kezdődik, de addig sem árt erősíteni a világranglistás pozíciókat, hiszen a kiemelést mindig az aktuális rangsor alapján készítik el.

Magyar Nemzet
2023. 03. 11. 19:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti GP-re a férfiaknál öt kontinensről 343 párbajtőröző nevezett, eljött a legutóbbi három olimpia egyéni bajnoka: a venezuelai Ruben Limardo Gascon, a koreai Park Szangjung és a francia Romaine Cannone – számunkra nagy fájdalom, hogy az ázsiai vívó Rio de Janeiróban Imre Gézát, a francia pedig Tokióban Siklósi Gergelyt győzte le a döntőben. Imre Géza már letette a fegyvert, Siklósi viszont nagyon is aktív, a világranglista második helyezettjeként mentesült a selejtező alól; miként Koch Máté (7.) és Andrásfi Tibor (14.) is. Az említett három olimpiai bajnok közül Cannone (4.) és Limardo Gascon (6.) sem vívott a férfiak pénteki selejtezőjében, Parknak (31.) viszont kellett, és nagy meglepetésre elvérzett az előcsatározások során.

Ez is mutatja, milyen nagy dolog, hogy a három kiemelt versenyzőnkhöz Keszthelyi Zsombor, Kovács Gergely, Somody Soma, Bakos Bálint és Nagy Dávid is csatlakozott. A tavalyi GP-n nem kis szenzációt szolgáltatva ezüstérmes Nagy a 64 közé kerülésért az olaszok egyik legjobbjával, Andrea Santarellivel találkozott, aki ráadásul egy körrel korábban Bányai Zsombort búcsúztatta. Nagy Dávid azonban hosszabbítás után 9-8-ra legyűrte az itáliai pengeforgatót.

A női versenynek „csak” 282 indulója van. Az Egyesült Államokban tanuló Muhari Eszter (a világranglista 14. helyezettje) ezúttal nem tudott hazautazni, ugyanis a tengerentúlon e hét végén rendezik meg az egyetemi bajnokságot. Pedig Muhari a legutóbbi GP-bronza után először lehetett volna kiemelt a felnőttek mezőnyében. Így ez a mieink közül egyedül a tavalyi ezüstérmesnek, Kun Annának (6.) adatott meg, őt viszont Wimmer Dorina, Kardos Edina, Gnám Tamara, Tóth Jázmin és Nagy Kinga is követte a főtáblára.

– Több mint egy éve dolgozunk együtt, és ez idő alatt háromnál több magyar női párbajtőröző nem jutott a főtáblára. Úgyhogy természetesen elégedett vagyok az eddig történtekkel. Sokat segített az is, hogy nemrégiben együtt edzőtáborozhattunk a lengyelekkel, minden apró lépés lényeges lehet az előrébb kerülésben. Holnap pedig a válogatás szempontjából fontos nap következik – nyilatkozta a Magyar Vívószövetség honlapján Somfai Péter, a női párbajtőrszakág vezetőedzője.

A BOK-csarnokban vasárnap 8.30-tól következnek a főtáblák asszói. A döntős programa a négy-négy legtovább versenyben maradó vívó részvételével 18 órakor kezdődik. A férfiak versenyét a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző, a nőkét pedig az első magyar párbajtőröző-világbajnok, majd sikeres szövetségi kapitány Sákovics József emlékére rendezik meg.

A Westend Grand Prix-n nincsenek jelen orosz és fehérorosz vívók, de a Nemzetközi Vívószövetség kongresszusa pénteken amellett foglalt állást, hogy visszatérhetnek a nemzetközi megméretésekre. A rendkívüli online ülésen a tagság mintegy kétharmados támogatottsággal úgy döntött, hogy április 1-jétől, a párizsi olimpia egyéves kvalifikációs időszakának kezdetétől engedélyezi orosz és fehérorosz vívók részvételét a versenyeken egyéniben és csapatban is, figyelembe véve ugyanakkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság esetleges jövőbeli ajánlásait, határozatait. Az oroszok és fehéroroszok semleges színekben, nemzetiségükre vonatkozó jelzések nélkül indulhatnak majd a versenyeken.

Borítókép: Kardos Edina is ott lesz a vasárnapi folytatásban (Forrás: Magyar Vívószövetség)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.