A Liu fivérek edzőjének arcáról ma lefagyott a mosoly, de a miénkről is

Nagy drámát hozott a rövid pályás gyorskorcsolyázók szöuli világbajnokságán ma a férfi 500 méter döntője. A befutó után az olaszok és a kínaiak is örültek, az eredmény kihirdetése után azonban lefagyott a mosoly Csang Csing Lina, a kínai válogatott vezetőedzőjének arcáról. Aki egy éve még magyar válogatottat irányította, s akit két olimpiai bajnokunk, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor is követett Kínába. Nekünk sem volt jó napunk a dél-koreai fővárosban, női váltónk elcsúszott az elődöntőben, és a férfiaknak sem jött össze a bravúr.

2023. 03. 11. 10:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfi 500 méter számunkra azért is érdekes szám, mert tavaly a pekingi olimpián Liu Shaoang nyerte meg, s ő volt a vb-címvédő is. Ám hiába váltott országot, távozott Kínába, a szöuli vb-n még nem indulhatott el, egy évet ki kell hagynia. A döntőben az utolsó kanyarból a belső íven kijövő olasz Pietro Sighel volt előnyben, de a kínai színeket képviselő  Lin Hszio-csün (aki 2018-ban még dél-koreaiként lett olimpiai bajnok 1500 méteren) kívülről nagyot hajrázott, és szemmel lehetetlen volt megállapítani, hogy ki nyert. A palánk mellett az olaszok és a kínaiak is nagyon örültek, s Csang Csing Lina az arcán széles mosollyal veregette versenyzője vállát.

Csang Csing Lina most nem Liu Shaoang mellett
Csang Csing Lina itt még azt hitte, hogy nyertek

Ám percekkel később lefagyott a mosoly az arcáról, amikor kiderült: nemhogy világbajnoki cím nem lett, még ezüst sem, mert Lin Hszio-csünt kizárták. Ha nincs kizárás, a kínaiaké lett volna az arany.

Mint utóbb kiderült, Lin Hszio-csün felszerelésével volt gond, a versenyző nem viselt transzpondert, pedig kötelező, ennek az időmérésben van szerepe. Banális hiba...


 

 

A világkupákon Liu Shaoang és Liu Shaolin nélkül is voltak szép eredményeink

Számunkra persze a férfi- és a női váltók elődöntője volt a fontos. Női váltónk (3000 méter) az ötödik helyen zárta a világkupa-sorozatot a kanadaiak, a hollandok, a koreaiak és az olaszok mögött úgy, hogy a mieink a hat vk-versenyből az első kettőt kihagyták. A legjobb nyolcban a kínaiak, a lengyelek és a japánok következnek utánuk. Jászapáti Petráék Dordrechtben a kanadaiak mögött ezüstérmesek lettek, Almatiban pedig bronzot szereztek, itt a koreaiak és a kanadaiak mögött. S azt is meg kell említeni, hogy a gdanski Európa-bajnokságon másodikként zártak a hollandok mögött, az olaszok előtt. Férfiváltónk (5000 méter) Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor nélkül is bekerült a világkupák összesített eredményei alapján a legjobb nyolcba, hetedik lett. Pedig az első két versenyt a nőkhöz hasonlóan kihagyta. A vk-rangsor így néz ki: Kanada, Korea, Kína, Japán, Kazahsztán, Hollandia, Magyarország, Olaszország. S férfiváltónknak is lett érme, Drezdában a harmadik helyen végzett, de a kazahsztáni negyedik helye is bravúros szereplést takar.

Most a szöuli világbajnokságon női váltónk pénteken futammásodikként, férfiváltónk pedig jó időeredményének köszönhetően jutott a mai elődöntőbe. A negyeddöntőben a Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Kónya Zsófia összeállítású négyest csak hollandok előzték meg. A Talabos Attila, Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel, Jászapáti Péter alkotta férfiváltó negyeddöntős futamában Hollandia és Kanada mögött harmadik lett.

Egy esés miatt elúszott az esély

S az a fura helyet állt elő, hogy az elődöntőkben mindkét váltónk a koreaiak, az olaszok és a japánok ellen lépett jégre, mégpedig a negyeddöntőben látott összeállításban. Az előbbiek alapján női stafétánknak volt nagyobb esélyre, de harmadik helyen haladva sajnos Sziliczei-Német Rebeka elcsúszott, így a mieink negyedikek lettek. Holnap a B döntőben az ötödik helyet célozhatják meg a japánokkal, a lengyelekkel és az amerikaikkal megküzdve. Férfiváltónknak sem jött össze az A döntő, amikor a végéhez közeledve gyorsult a tempó, akkor a koreaiak és az olaszok elléptek. Nógrádiék a japánokat megelőzték, s holnap a B döntőben újra velük, valamint a hollandokkal és a lengyelekkel harcolhatnak az ötödik helyért. 

Sajnos ma az egyéni számokban sem lett sikerélményünk. Sziliczei-Német Rebeka 1500 méteren az elődöntőben, Jászapáti Petra és Talabos Attila 500 méteren a negyeddöntőben búcsúzott, előtte pedig Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel, Varnyú Alex és Bácskai Sára Luca a reményfutamokból nem tudott továbblépni.

A mai napon négy számban osztottak érmeket, a hollandok két, a koreaiak és olaszok egy-egy aranyat nyertek. A női 500 méter eredményhirdetésénél három holland versenyző állt a dobogón.

FRISSÍTÉS!!!

Eredmények:

férfi 500 m:
1. Pietro Sighel (Olaszország) 41,166 mp
2. Steven Dubois (Kanada) 41,223
3. Jens van 'T Wout (Hollandia) 41,243
...15. Talabos Attila
...28. Tiborcz Dániel

férfi 1500 m:
1. Park Dzsi Von (Koreai Köztársaság) 2:17,92 perc
2. Pietro Sighel (Olaszország) 2:17,8
3. Dion Pascal (Kanada) 2:17,986
...23. Nógrádi Bence
...36. Varnyú Alex

női 500 m:
1. Xandra Velzeboer (Hollandia) 41,977 mp
2. Suzanne Schulting (Hollandia) 42,450
3. Selma Poutsma (Hollandia) 42,567
...11. Jászapáti Petra
...32. Bácskai Sára Luca

női 1500 m:
1. Suzanne Schulting (Hollandia) 2:31,349 perc
2. Csoj Min Dzsong (Koreai Köztársaság) 2:31,448
3. Kim Boutin (Kanada) 2:31,575
...18. Sziliczei-Német Rebeka
...39. Jászapáti Petra

Vasárnap az 1000 méter küzdelmeivel és a váltók fináléival zárul a vb.

Borítókép: Nem akármilyen befutót hozott a férfi 500 méter döntője (Forrás: Twitter/ISU Speed Skating)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.