Liu Shaoang elveszíti a koronáját, és ezt nagyon sokan várják

Szöulban mától vasárnapig rendezik meg a rövid pályás gyorskorcsolyázók világbajnokságát, és a férfiaknál valamennyi egyéni számban új győztest avatnak. Egy éve Montrealban ugyanis Liu Shaoang mind a négy aranyat begyűjtötte, de ő – miként ugyancsak olimpiai bajnok bátyja, Liu Shaolin Sándor – már nem a magyar válogatott tagja. S most egy bronz is hatalmas siker lenne számunkra.

Magyar Nemzet
2023. 03. 10. 5:14
ISU World Cup Short Track - Dordrecht
DORDRECHT - Xiaojun Lin (CHN) cheers after winning the final 500 meters during the last day of the ISU World Cup Short Track Speed Skating 2023. ANP VINCENT JANNINK (Photo by ANP via Getty Images) Fotó: ANP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szöulban óriási várakozás előzi meg a vb-t a helyiek körében: amikor elindították az online jegyértékesítést, az első percben 2500 belépőt vásároltak, fél órával később pedig már egyetlen sem maradt. Így mindhárom nap telt hát lesz a Mokdong Jégcsarnokban, ahova csak ötezren férnek be. A Koreai Köztársaságban igen népszerű a short track, ráadásul a világkupa-sorozat zárásakor a férfiaknál az ő versenyzőjük, Pak Dzsi Von kapta meg az összetett vk-győztesnek idén először odaítélt mutatós kristálygömböt. Mi több, a pontversenyben a második is koreai versenyző, Hong Kjong Hvan lett. A nőknél a holland Suzanne Schulting vitte el a pálmát, de a legjobb tízben három koreai van. Ami bennünket illet, a mieink a hat világkupa-versenyből az első kettőt kihagyták, így végzett a 24. helyen, míg a férfiaknál tőlünk Nógrádi Bencét jegyzik a legelőrébb, az 53. helyen. Amikor Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor még magyar színekben versenyzett, bizony nem ehhez voltunk szokva... Két klasszisunk azonban tavaly év végén úgy döntött, hogy követi válogatottunk sikerkovácsát, Csang Csing Linát, aki hazájában a kínai válogatott vezetőedzője lett.

Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor búcsút intettek
Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor búcsút intett. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Liu Shaoang a szöuli vb-n még nem indulhatna kínaiként, hiszen ő tavaly ott volt a montreali vb-n – ahol minden egyéni aranyat begyűjtött, 500, 1000, 1500 méteren, valamint összetettben is győzött –, s egy évet úgy is ki kell hagynia, hogy a magyar szövetség nem gördített akadályt a fivérek országváltása elé. Liu Shaolin debütálhatna, de elmondása szerint – amit a 2018-as, phjongcshangi váltóban olimpiai bajnok társának, Burján Csabának említett –, adminisztrációs hiba miatt nem jöhetett szóba a csapatkijelölésnél. Azt azért tegyük hozzá, hogy a kínai csapat a nélkül is nagyon erős. A vk-szezonban bemutatkozott náluk a 2018-ban 1500 méteren olimpiai bajnok, 26 esztendős Lim Hjo Dzsun, aki kínaiként a Lin Hszio-csün (Lin Xiaojun) nevet kapta. Négy év kihagyás után (!) a drezdai világkupán győzött 500 méteren, majd a férfiváltóval is. Ezután a dordrechti vk-n is behúzta az 500-at, míg váltóban ezüstérmes lett.

A váltóversenyeken nekünk is voltak remek eredményeink. A vk-sorozat dordrechti záró viadalán női stafétánk (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Sziliczei-Német Rebeka, Somodi Maja) a kanadaiak mögött ezüstérmes lett, a korábbi állomásokon pedig született három bronzunk is (férfiváltó, női váltó, valamint Jászapáti 500 méteren). Azt is meg kell említenünk, hogy a gdanski Eb-n női váltónk a második, női 1000-en Jászapáti Petra a harmadik helyen végzett. A világkupán női váltónk az ötödik, a férfi hetedik lett, vagyis most a világbajnokságon az elődöntőbe várhatjuk őket.

Bánhidi Ákos: A finálé „non plus ultra” lenne a mieinktől

A csapat összetételét illetően változást jelent Jászapáti Péter csapatba kerülése, aki sérülése után a Bontovics Balázzsal vívott válogatón vívta ki a vb-részvételt. De ő csak a férfiváltóban juthat szerephez, míg Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel, Talabos Attila és Varnyú Alex egyéniben is érdekelt lesz. A nőknél sem ugyanaz az ötös szerepel majd a dél-koreai fővárosban, mint akik a világkupákon versenyeztek, náluk Somodi Maja egészségi problémája miatt Szigeti Dóra került csapatba. Jászapáti Petra mindhárom egyéni számban indul, de Sziliczei-Német Rebeka, Bácskai Sára Luca és Kónya Zsófia is indul egy-egy egyéni távon. Bánhidi Ákos csapatvezető szerint a negyed-, s főleg az elődöntős szereplések már kifejezetten jó eredménynek számítanának, a finálé pedig „non plus ultra” lenne a mieinktől. A  Liu fivéreknek köszönhetően az elmúlt két világbajnokságon hét magyar arany született, de már új korszakot írunk.

A világbajnokság része az építkezésünknek, szeretnénk kihozni belőle mindent, amit csak lehet. A női és a férficsapat egyaránt nagyon szépen megállta a helyét a szezonban, bízom benne, hogy sikerül itt is letennünk a névjegyünket

– fogalmazott már a helyszínen Bánhidi Ákos.

Az időeltolódás +8 óra, így a pénteki selejtezőfutamok, valamint a szombat és a vasárnap délelőtti reményfutamok egyaránt az éjjeli órákban kezdődnek. Előbbieket a Nemzetközi Korcsolyázó-szövetség (ISU) hivatalos YouTube-csatornája közvetíti, a szombati és a vasárnapi futamokat pedig az M4 Sport is.

FRISSÍTÉS!

A vb-n női váltónk futammásodikként, férfiváltónk pedig jó időeredményének köszönhetően bejutott a szombati elődöntőbe. A negyeddöntőben a Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Kónya Zsófia összeállítású négyest csak hollandok előzték meg. A Talabos Attila, Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel, Jászapáti Péter alkotta férfi váltó negyeddöntős futamában Hollandia és Kanada mögött harmadik lett, ám időeredménye elegendő volt az elődöntőhöz. A Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Tiborcz Dániel, Talabos Attila vegyes váltónak nem volt szerencséje, a futamában szerepelt a kanadai, a belga és a japán négyes is. Kicsúszások miatt ugyan a mieinknek meglett a harmadik hely, ám ez nem ért továbbjutást. Az egyéni számokban 500 méteren Jászapáti Petra és Talabos Attila, 1000 méteren Jászapáti Petra a negyeddöntőbe jutott, 1500 méteren pedig Sziliczei-Német Rebeka elődöntős lett.

A magyar indulók:
férfiak: Nógrádi Bence (1000, 1500 m, férfi- és vegyes váltó), Tiborcz Dániel (500, 1000 m, férfi- és vegyes váltó), Talabos Attila (500 m, férfi- és vegyes váltó), Varnyú Alex (1500 m, férfiváltó), Jászapáti Péter (férfiváltó)
nők: Jászapáti Petra (500, 1000, 1500 m, női és vegyes váltó), Kónya Zsófia (1000 m, női és vegyes váltó), Bácskai Sára Luca (500 m, női és vegyes váltó), Sziliczei-Német Rebeka (1500 m, női váltó), Szigeti Dóra (női váltó).

Borítókép: A koreaiból kínaivá vált Lin Hszio-csün, az egyik nagy esélyes (Forrás: ISU)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.