Juhász Dorka számára most élet-halál harc következik legendás elődje szerint

Nagy lehetőség küszöbére lépett magyar idő szerint kedd hajnalban Juhász Dorka. A 23 éves kosarast az észak-amerikai profi liga, a WNBA draftján előkelő helyen választotta ki a Minnesota Lynx. Egyik elődje, Iványi Dalma szerint csak most jön a neheze, és Juhász Dorka előtt nagyon kemény hónapok állnak. Székely Norbert szövetségi kapitány pedig szívesen látná a csapatában a júniusi Európa-bajnokságon a játékost, ám a WNBA-ben akkor javában zajlik majd az idény, és a megoldás csak hetek múlva születhet meg.

2023. 04. 11. 10:56
null
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nap legnagyobb magyar vonatkozású szenzációja, hogy Juhász Dorka tagja lett a WNBA-ben szereplő Minnesota Lynx csapatának. A fiatal magyar kosárlabdázó a New Yorkban megrendezett kiválasztó, a draft második körében a negyedik, tehát összességében a tizenhatodik helyen „kelt el”, ami igen előkelő és sokat ígérő tény. Juhász Dorka az elmúlt években előbb három évadon keresztül az Ohio State-et erősítette, majd két kiíráson keresztül tartozott a 12-szeres bajnok UConn kötelékébe, mellyel legutóbbi idényében a legjobb 16-ig menetelt a csapattal, s 28 mérkőzésen kapott lehetőséget kezdőként, ezalatt pedig 33.4 percet, 11.9 pontot, 8.8 lepattanót és 1.6 gólpasszt átlagolt.

Juhász Dorka az ötödik magyar kosaras, aki lehetőséget kaphat az észak-amerikai női profi ligában Iványi Dalma, Nagy Andrea, Újhelyi Petra és Határ Bernadett után. A legtöbbször Iványi Dalma lépett pályára a WNBA-ben, 106-szor játszott a Utah Starzz, a  Phoenix Mercury és a San Antonio Silver Stars színeiben.

– Az a tény, hogy a második körben és azon belül is a negyedik helyen választották ki Dorkát, nagyon komoly elismerés – mondta a Magyar Nemzetnek Iványi Dalma, a magyar női kosárlabda egyik legnagyobb legendája. – Én is drafton kerültem be, mint mindegyik arra alkalmas egyetemista, de későbbi fázisban. Szerintem már az is nagy elismerés, hogy meghívták, személyesen legyen ott New Yorkban a drafton.

Székely Norbert kompromisszumokra kényszerülhet  Fotó: MKOSZ

Iványi Dalma öt szezont húzott le a WNBA-ben, így nagyon jól ismeri a ligát. Szerinte Juhász Dorka most örülhet, de nagyon kemény hónapok várnak rá.

– Most jön számára a neheze. A WNBA-ben nagyon meg kell harcolnia a helyéért a csapatban, bár a második körös választás azt jelzi, biztosan számítanak rá. Ugyanakkor ennek neki kell megfelelnie, az edzőtáborban már élet-halál harcra számíthat, ez más világ lesz, mint az egyetem volt vagy az európai kosárlabda. Sokat számít a fizikum, a játék az egyéni képességekre alapul, és persze szüksége lesz szerencsére is, például arra, hogy ne sérüljön meg.

Annak idején Pécsett és a válogatottban is sokszor játszott együtt Iványi Dalma Juhász Dorka édesanyjával, Balázs Hajnalkával, így Dorkát látta gyerekként is játszani. Azt mondja, már akkor látszott, hogy az alkata megfelelő lesz, a tehetsége megvolt a játékhoz, és ha tudatosan építik fel, ha mindent belead, akkor szép jövő áll előtte. Hozzátette: reméli, a játékos sikeres lesz a WNBA-ben, és ennek a magyar kosárlabda is a hasznát látja, azaz Juhász Dorka a válogatottat is segíteni tudja majd.

Határ Bernadettet várja az Indiana Fotó: Indiana Fever

Azt a magyar válogatottat, amely május 1-jén kezdi meg a felkészülést a június 15-én rajtoló Európa-bajnokságra. Aznap a Minnesota Lynx felkészülési meccset játszik a Chicago Sky-jal, ez lesz a WNBA történetének első kanadai mérkőzése, és alighanem Juhász Dorkának is ott kell lennie. Maga az idény május 19-én kezdődik, azaz párhuzamosan zajlik majd az Eb-vel. Azt ma még nem tudni, hogy a sérüléséből lábadozó soproni Határ Bernadett játszhat-e amerikai klubjában, az Indiana Feverrel, mindenesetre ő és Juhász Dorka szerepeltetése gondot okoz Székely Norbert szövetségi kapitánynak.

– Nyilván számítottunk rá, hogy ez a két játékos érdekelt lesz a WNBA-ben, róluk tehát másként kell gondolkodnunk, mint a többiekről – mondta Székely Norbert a Magyar Nemzetnek. – Juhász Dorka esetében még nem tudok mit mondani, a következő hetekben dől majd el, hogy miként tervezhetünk vele. Határ Betti ott akar lenni Ljubljanában, számítunk is rá, hiszen hét éve segíti a válogatottat, amelynek alapembere. Dorka esete más, meglátjuk, milyen kompromisszumokat köthetünk meg azért, hogy a legjobb játékosokkal, ugyanakkor a legfelkészültebb csapattal vehessünk részt az Európa-bajnokságon.

Borítókép: Iványi Dalma tudja, csak most jön a neheze Juhász Dorka számára (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.