A rózsaszín trikó most már nem gyűlölt ruhadarab

A portugál Joao Almeida nyerte a Giro d’Italia keddi, tizenhatodik szakaszát, ezzel összetettben is feljött a második helyre. A rózsaszín trikót visszaszerezte Geraint Thomas, de a 2018-as Tour de France-győztes most már sokkal jobban ragaszkodna az ereklyéhez, mint múlt héten. Primoz Roglic némi meglepetésre csak harmadik helyen ért célba, de versenyben maradt az összetett sikerért.

2023. 05. 23. 17:15
null
Olaszország, 2023. május 23. Versenyzõk a 106. Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körverseny tizenhatodik, Sabbio Chiese és Monte Bondone közötti 203 kilométeres szakaszán 2023. május 23-án. MTI/AP/LaPresse/Fabio Ferrari Fotó: Fabio Ferrari
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Giro d’Italia első két hete a betegségekről és a bukásokról szólt, a rózsaszín trikóért viszont nem küzdöttek az összetett esélyesek, sőt Geraint Thomas és csapata, az Ineos Grenadiers direkt meg is szabadult az összetett első helytől. Az olasz körverseny utolsó, harmadik hetében viszont a versenyben maradt sztárok már nem várhattak tovább: a pihenőnap utáni, tizenhatodik szakasz az egyik legnehezebbnek ígérkezett az idei Girón.

Giro d'Italia Bruno Armirail rózsaszín
Bruno Armirail kezdte az utolsó hetet a rózsaszín trikóban Fotó: MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro

A korábbi szakaszgyőztes, Aurélien Paret-Peintre (Ag2r Citroen) szökésből próbálta megszerezni a rózsaszín trikót, talán abból kiindulva, hogy az eddigi mezőnyszakaszok több mint felét szökevény nyerte meg. A keddi szakaszon azonban erre nem volt esély: az utolsó emelkedő közepére már bedarálta a főmezőny az addig elöl haladókat. S eddigre már nem volt ott az összetett esélyesek csoportjában a rózsaszín trikós Bruno Armirail (Groupama–FDJ), ahogy sejthető volt, kedden véget ért a francia pünkösdi királysága.

S ezúttal szó sem volt arról, amit a második héten láttunk, hogy az összetett esélyesek szépen együtt gurultak célba. Az utolsó nyolc kilométerre négyesélyesre szűkült a verseny, hogy ki veszi át a rózsaszín trikót. Ebben a csoportban ott volt a korábbi éllovas Thomas mellett Primoz Roglic (Jumbo–Visma), Joao Almeida (UAE) és a meglepetésember, Eddie Dunbar (Jayco AlUla).

Hat kilométerrel a cél előtt Almeida támadott, aki 2020-ban negyedik, 2021-ben a hatodik helyen zárta a Girót. A portugál kerekes csapata sokat dolgozott a szakasz korábbi részén, hogy előkészítse ezt a támadást. Először Sepp Kuss, Roglic utolsó segítője próbálta üldözni Almeidát, de végül nem a szlovén, hanem Thomas volt az, aki utolérte a portugált.

Az utolsó, kevésbé meredek kilométereken Almeida és Thomas összedolgozott, a szakaszt végül a portugál nyerte. Noha eddigi három befejezett Grand Tourját kivétel nélkül a legjobb hat között zárta Almeida, ez volt az első etap háromhetesen, amelyet megnyert. Thomas sem lehet nagyon csalódott, visszaszerezte a rózsaszín trikót, s most már nem tervezi eldobni magától, mint múlt héten tette, még akkor sem, ha újabb értékes segítőt veszített el, Pavel Sivakov szakasz közben feladta a Girót.

A sokak, köztük Fetter Erik által is legerősebbnek gondolt Roglic a harmadik helyen ért célba, 25 másodperccel a két rivális között. Bár a háromszoros Vuelta-győztes szlovén időt vesztett, őt még nem lehet leírni a rózsaszín trikó szempontjából, fél percen belül van Thomashoz képest. A legjobb hazai versenyző, a negyedik helyezett Damiano Caruso (Bahrain–Victorious) viszont majdnem háromperces hátrányából már aligha bízhat az összetett elsőségben.

Szerdán könnyebb szakasz vár a mezőnyre, csütörtökön és pénteken viszont ismét nehéz hegyi etapok következnek, szombaton pedig a hegyi időfutam is átalakíthatja még a sorrendet.

Giro d’Italia, 16. szakasz, Sabbio Chiese–Monte Bondone (203 km)
1. Joao Almeida (portugál, UAE) 5:53:27 óra
2. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) azonos idővel
3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo–Visma) 25 másodperc hátrány

Az összetett élmezőny
1. Thomas 67:32:35 óra
2. Almeida 18 mp h.
3. Roglic 29 mp h.

Borítókép: A Giro mezőnyére nagyon nehéz szakasz várt (Fotó: MTI/AP/LaPresse/Fabio Ferrari)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.