Pofon vágta riválisát a duplázó szakaszgyőztes

Két évvel azután, hogy Valter Attila három szakaszon át viselhette a rózsaszín trikót, ismét a Groupama–FDJ adja az olasz kerékpáros-körverseny éllovasát. A Giro d’Italia szombati szakaszán Bruno Armirail vette át az ikonikus ruhadarabot, miután az Ineos Grenadiers szándékosan lassan tekert, hogy Geraint Thomasról lekerüljön a rózsaszín teher. A szakaszt Nico Denz nyerte, ő az idei Giro első versenyzője, aki két mezőnyszakaszt nyert.

Magyar Nemzet
2023. 05. 20. 18:09
Nico Denz Giro
Rivoli, 2023. május 18. Az elsõ helyezett Nico Denz, a Bora - Hansgrohe csapat német versenyzõje ünnepel a pódiumon a 106. Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körverseny tizenkettedik, Bra és Rivoli közötti 179 kilométeres szakaszának eredményhirdetésén Rivoliban 2023. május 18-án. MTI/AP/LaPresse/Gian Mattia D'Alberto Fotó: MTI/AP/LaPresse/Gian Mattia D'Alberto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól érezték a Giro d’Italia résztvevői, hogy a szombati a szökevények napja lehet. Abban azonban Bruno Armirail (Groupama–FDJ) legfeljebb titokban reménykedhetett, hogy 18:37 perc hátrányból átveheti a vezetést összetettben. Csakhogy az Ineos Grenadiers egyáltalán nem törte magát, kifejezetten azzal a céllal vágott neki a 14. szakasznak, hogy Geraint Thomas a szombati eredményhirdetésen ne legyen érdekelt a rózsaszín trikó átadásakor. Az etapot Nico Denz (BORA–hansgrohe) nyerte, aki a mezőnyszakaszokat figyelembe véve az idei Giro első duplázója lett.

Geraint Thomas rózsaszín
Geraint Thomas nem ragaszkodott a rózsaszínhez (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro)

A Giro mezőnye szombaton visszatért Svájcból Olaszországba, a tizennegyedik szakasz első felében egy komoly emelkedő várt a mezőnyre. Nagy szökevénycsoport szakadt el, amelyben jó sprinterek is voltak, akiknek a szakasz sík befejezése kedvezhetett volna.

S volt, aki egyértelműen kifejezte, hogy az idei Giro olykor úszóversenynek tűnik a sok eső miatt.

Az élcsoport később több kisebb bolyra bomlott. S ezek közül az üldözőcsoport az utolsó kilométeren belül érte utol az addig élen haladó, így viszont pórul járó triót.

Végül Nico Denz volt a leggyorsabb, ő lett az első kerekes az idei Girón, aki két mezőnyszakaszt is nyert – a koronavírus miatt kiszállt Remco Evenepoel két időfutamon győzött –, miután csütörtökön is ő ünnepelt, nem is akárhogyan.

Mögötte a második helyen Derek Gee (Israel–Premier Tech) ért célba, ő egészen más érzelmeket élt át. A kanadai kerekesnek ez már a harmadik szakasza volt a Giro során, amelyen egyetlen hellyel maradt le a sikerről.

Ráadásul az ünneplő Denz véletlenül még pofon is vágta Geet a célvonalnál.

Armirail a szakaszgyőzelemről már korábban lemondhatott, 53 másodperc hátránnyal a 15. helyen ért célba. Az Ineos utólag bevallottan szándékos lassú tempójának köszönhetően azonban ez is elég volt a francia versenyzőnek, hogy átvegye a rózsaszín trikót, két évvel azután, hogy a Groupama–FDJ akkori magyar versenyzője, viselhette a megkülönböztető mezt a Girón.

Nagy meglepetés lenne, ha Armirail ténylegesen beszállna az összetett elsőségért folytatott versenybe. De történt már olyan Grand Touron, hogy az éllovasnak járó trikó megsokszorozta az azt viselő kerékpáros erejét.

Giro d’Italia, 14. szakasz, Sierre–Cassano Magnago (194 km)
1. Nico Denz (német, BORA–hansgrohe) 4:37:30 óra
2. Derek Gee (kanadai, Israel–Premier Tech) azonos idővel
3. Alberto Bettiol (olasz, EF Education–EasyPost) a. i.
(...)
15. Bruno Armirail (francia, Groupama–FDJ) 53 másodperc hátrány
(...)
33. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 21:11 perc h.

Az összetett élmezőny
1. Armirail 56:17:01 óra
2. Thomas 1:41 p h.
3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo–Visma) 1:43 p h.

Borítókép: Nico Denz másodszor is szakaszgyőzelem után pezsgőzhetett (Fotó: MTI/AP/LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.