Így még nem örültek az idei Giro d’Italián, eufória a köbön + videó

A Giro d’Italia mai 12. szakaszát a német Nico Denz (Bora–hangsrohe) nyerte meg, az összetettben továbbra is a brit Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) vezet.

Magyar Nemzet
2023. 05. 18. 18:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Giro d’Italia mai 12. szakasza előtt a szervezők közölték, hogy a tegnap bukott, mentőautóval elszállított brit Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers), aki az összetettben vezető csapat- és honfitársától, Geraint Thomastól csupán öt másodperccel volt lemaradva, csípőcsonttöréssel került kórházba. Alessandro Covi (UAE Emirates) elcsúszása indította el a dominóeffektust, s ugyan az olasz versenyző feltápászkodva beért a célba, ma reggel már ő sem volt ott a rajtnál. Covi egyébként elnézést kért Geoghegan Harttól, amiért a 2020-as Giro-győztes miatta összetörte magát, és szerdán még azt mondta, hogy szeretné folytatni a versenyt. A kiesésével ma reggelre 37-re nőtt azoknak a versenyzők a száma, akik koronavírus-fertőzés, betegségek vagy bukás miatt már feladták az idei Girót a 176 fős mezőnyből. Pedig még csak féltávnál voltunk, és 2020-ban, amikor tombolt a Covid, a 21 szakaszon összesen 43-an szálltak ki.

Az Alpok nagy hegyei előtt a mai, Bra és Rivoli közötti 185 kilométeres táv nyugodt szakasznak ígérkezett, és érdekesség, hogy az eredetileg tervezett etaphoz hat kilométerrel hosszabb lett, egy útfelújítás miatt kellett beiktatni kis kitérőt. A rajt előtt a mezőny egyperces néma csenddel emlékezett az Olaszországot sújtó áradások áldozataira.

 

A mezőnytől egy nagyobb, harmincfős szökevénycsoport meglépett, ami idővel töredezni kezdett, az élen négyen álltak össze, és nekik kilenc perchez közelített az előnyük a rózsaszín trikós Thomas csoportja előtt. Harminc kilométerre a céltól az 1007 méter magas Colle Braidára kellett felmászni, ide 9,8 kilométeren átlagban 7,1 százalékos meredekségű emelkedő vezetett, ez azonban nem okozott nagy gondot. A végén hárman hajráztak, és a német Nico Denz (BORA–hangsrohe) nyerte meg a szakaszt. A németeknek jó napjaik vannak, hiszen szerdán Pascal Ackermann (UAE Team Emirates) győzött sprintbefutó végén. 

Így még nem örültek az idei Giro d’Italián:

A harmadikként célba érkező ausztrál Sebastian Berwick (Israel–Premier Tech) megjegyezte, hogy ő 58 kilós, így nem sok esélye volt a sprintben, de felhozta honfitársa, a 2002-es téli olimpián a rövid pályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyében győztes Steven Bradbury legendás esetét – ő úgy nyert, hogy az utolsó kanyarban mindenki elesett előtte. „Soha sem tudhatod, hogy mi történik” – bökte ki Berwick, aki most szintén lesben állt. 

Az összetett versenyben élen állók a főmezőnnyel együtt jöttek be 8:19 perces hátránnyal, így Thomas megőrizte a rózsaszín trikót. Az előnye továbbra is két másodperc a szlovén Primoz Roglic (Jumbo–Visma) előtt. S menet közben a mai szakaszt is feladták hárman, 136-an maradtak.

Eredmények, 12. szakasz, Bra–Rivoli, 185 km:
1. Nico Denz (német, BORA-hansgrohe) 4:18:11 óra
2. Toms Skujins (lett, Trek–Segafredo) azonos idővel
3. Sebastian Berwick (ausztrál, Israel–Premier Tech) 3 másodperc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 49:02:05 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo–Visma) 2 másodperc hátrány
3. Joao Almeida (portugál, UAE Team Emirates) 22 mp h.

A Giro d’Italia pénteki 13. szakasza tartalmazta volna az idei útvonal legmagasabb pontját, a „Cima Coppit”, ami a 2649 méter magas Nagy Szent Bernát-hágó lett volna, de lavinaveszély miatt a mezőny 800 méterrel lejjebb, egy alagúton keresztül teker át Svájcba. A Cima Coppi pedig a 19. szakasz befutója lesz majd, a 2304 méteres Tre Cime di Lavaredo. A módosítás után a holnapi szakaszon Borgofranco d’Ivrea és Crans Montana között 199 kilométert kell megtenni. S ez bizony a Nagy Szent Bernát-hágó nélkül is nagyon nehéz nap lesz, 2000 méter fölé megy a mezőny, a végén pedig hegyi befutó lesz 1456 méteren.

 

Borítókép:  Nico Denz nagyon örült a célban (Forrás: Twitter/Giro d’Italia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.