Elátkozott Giro: háznak csapódott az egyik versenyző

Újabb esélyes számára ért váratlan véget az olasz kerékpáros körverseny. A brit Tao Geoghegan Hart 2020-ban a Giro d’Italia győztese volt, idén a harmadik helyen állt, ám bukása után hordágyon helyezték a mentőautóba. Óscar Rodríguez háznak csapódott, ő is feladta a versenyt. A szakasz végén célfotó döntött, a német Pascal Ackermann ünnepelhetett.

Magyar Nemzet
2023. 05. 17. 16:15
null
Camaiore, 2023. május 17. Versenyzõk a 106. Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körverseny 11., Camaiore és Tortona közötti 219 kilométeres szakaszán 2023. május 17-én. MTI/AP/LaPresse/Fabio Ferrari Fotó: MTI/AP/LaPresse/Fabio Ferrari
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rohamosan fogy a Giro d’Italia mezőnyének mérete, a szerdai szakasz előtt újabb hét kerékpárosnak kellett betegség miatt feladnia az olasz kerékpáros körversenyt. A Soudal–Quick Step járt a legrosszabbul, az élről kiszállt Remco Evenepoel után újabb négy versenyzőjét vesztette el koronavírus miatt. A tizenegyedik szakasz pedig súlyos bukásokat hozott, az egyik után a Giro 2020-as győztese, Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers) nem tudott felállni, hordágyon fejezte be az idei versenyt.

ROGLIC, Primoz Giro
Primoz Roglic is bukott, de ő versenyben maradt a Giro d’Italián. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro

Az egyetlen magyar induló, Fetter Erik (EOLO–Kometa) már kedden feladta az olasz körversenyt, később a Facebookon részletesen is beszámolt tüneteiről.

– Bíztunk benne, hogy a hétfői pihenőnap jó hatással lesz az egészségemre, és egy kicsit javulni fogok a keddi, következő szakaszra, de sajnos nem így lett. Csak még rosszabbul lettem. Láz, torok-, fül-, fejfájás, nagyon rossz közérzet. Kedd reggel nem volt lázam, ezért úgy döntöttünk, hogy megpróbálok rajthoz állni, és meglátjuk hogy célba tudok-e érni. A helyzeten nem igazán segített az időjárás, az egész napos szakadó eső, a hegyeken pár fokos hőmérséklet. A szakasz legnehezebb részét sikerült is a mezőnnyel teljesítenem, de aztán egy hosszú lejtmenetben a testem feladta a szolgálatot – írta a magyar kerekes, aki bejegyzése végén megköszönte a szurkolók támogatását is.

A tizenegyedik, Camaiore és Tortona közötti 219 kilométeres szakasz sokáig eseménytelenül zajlott, aztán viszont néhány percen belül két csúnya bukás is történt.

Az elsőben elesett az összetett első három helyezettje. A rózsaszín trikós Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) és a háromszoros Vuelta-győztes Primoz Roglic (Jumbo–Visma) hamar felállt, és folytatta a versenyt, előbbi csapattársa, Tao Geoghegan Hart viszont sokkal rosszabbul járt. Hordágyon helyezték a mentőautóba, így ért véget a Girója.

S még az országúton zajlott a brit versenyző ellátása, amikor jött a következő bukás: Óscar Rodríguez (Movistar) egy háznak csapódott, neki is fel kellett adnia a Girót.

A szakasz végén a sprintereké volt a főszerep. A pontversenyt vezető Jonathan Milan (Bahrain–Victorious) kissé hátulról indult, s bár szinte minden riválisát lehagyta, a célfotó alapján kiderült, hogy nem a fiatal olasz, hanem a német Pascal Ackermann (UAE) nyerte a szakaszt.

Összetettben továbbra is Geraint Thomas vezet, a megsérült Geoghegan Hart helyére Ackermann csapattársa, Joao Almeida lépett fel az összetett dobogóra.

Giro d’Italia, 11. szakasz, Camaiore–Tortona (219 km)
1. Pascal Ackermann (német, UAE) 5:09:02 óra
2. Jonathan Milan (olasz, Bahrain–Victorious) azonos idővel
3. Mark Cavendish (brit, Astana) a. i.

Az összetett élmezőny
1. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 44:35:35 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo–Visma) 2 másodperc hátrány
3. Joao Almeida (portugál, UAE) 22 mp h.

Borítókép: A mezőny csak fogy és fogy (Fotó: MTI/AP/LaPresse/Fabio Ferrari)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.