Fetter Erik: Nem biztos, hogy minden csapatnál tesztelnek

Ezúttal nem üres frázis, hogy a pihenőnap után új verseny kezdődik. Bár a vasárnapi díjátadón Remco Evenepoel vette át az összetett éllovasnak járó rózsaszín trikót, a Giro d’Italia keddi szakaszán már a 2018-as Tour de France győztese, Geraint Thomas viseli az ikonikus mezt, Evenepoel ugyanis pozitív koronavírustesztje után visszalépett a versenytől. Nem a belga klasszis volt az első, aki így járt a Girón, és a magyar résztvevő, Fetter Erik szerint a mezőny fele megfázásos betegséggel küzd.

2023. 05. 16. 9:16
EVENEPOEL, Remco
Teramo, 2023. május 7. Az elsõ szakaszt megnyerõ Remco Evenepoel, a Soudal Quick-Step csapat belga versenyzõje a 106. Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körverseny második, Teramo és San Salvo közötti 202 kilométeres szakaszának kezdetén 2023. május 7-én. MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro Fotó: MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keddi versenynap aligha lesz olyan fontos a Giro d’Italia végeredménye szempontjából, mint a legutóbbi, vasárnapi szakasz óta történtek. Az éllovas Remco Evenepoel (Soudal–Quick Step) egyike volt azoknak a versenyzőknek, akik pozitív koronavírusteszt következtében feladták az olasz körversenyt. A mezőny egyetlen magyar indulója, Fetter Erik (EOLO–Kometa) az Eurosportnak nyilatkozott a hétfői pihenőnapon, szerinte nem biztos, hogy minden csapat ugyanúgy áll a koronavírus kérdéséhez.

Fetter Erik
Fetter Erik szerint az időjárás tette eddig igazán nehézzé a versenyt (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

Néhány napja még belga versenyzője bukásai miatt aggódhatott a Soudal–Quick Step, végül azonban Remco Evenepoel Covid-fertőzés miatt kellett, hogy visszalépjen. A tavalyi Vuelta győztese ráadásul nem is teljesen tünetmentes, már a szombati szakasz után – amelyen kis időt veszített legnagyobb vetélytársaival szemben – panaszkodott.

– Gondolom, halljátok, hogy kicsit be van dugulva az orrom. Vékony alkatú vagyok, az esős időjárás nem a kedvencem. Óvatosnak kell lennem, hogy ne legyek tényleg beteg. Lekopogom, hogy ez nem vírus – mondta akkor Evenepoel, s azóta kiderült, hogy mégiscsak a Covid állt a háttérben.

Bár Evenepoel a fertőzés ellenére megnyerte a vasárnapi időfutamot, és újra az összetett élére állt, a pozitív teszteredmény miatt csapata nem kockáztatott tovább. Bár a koronavírus ma már kevésbé rettegett fertőzés, mint megjelenésekor, naponta 150-200 kilométert tekerni továbbra sem javallott a Covid-fertőzöttek számára.

Igaz, tavaly a spanyol körversenyt úgy tekerte végig Juan Ayuso, hogy a Vuelta közepén pozitív lett a koronavírustesztje, sőt az összetett harmadik helyén zárta a versenyt, amelyet Evenepoel nyert meg.

Az idei Girón sincs központi szabályozás, a csapatokra van bízva, hogy milyen biztonsági előírásokat alkalmaznak, milyen gyakran tesztelnek, és mit kezdenek az eredményekkel.

 

Fetter Erik szerint a mezőny fele beteg

Erre tett utalást a hétfői szünnapon az Eurosportnak adott interjújában Fetter Erik is, a mezőny idei egyetlen magyar indulója.

– Szerintem a mezőny fele valamiféle megfázással küzd, csak nem biztos, hogy minden csapatnál tesztelnek. Szerintem úgy lehetnek vele, hogy amennyiben nincs láz vagy komoly tünet, addig nem is küldenek haza senkit – fogalmazott Fetter.

A magyar versenyző arról is beszélt, hogy a Giro első hetét az időjárás, a rengeteg eső tette különösen nehézzé. Igaz, az olasz körversenyen ennek ellenére minden távot a terv szerint teljesítettek, ellentétben a kurtán-furcsán véget ért Tour de Hongrie-val.

Nem Evenepoel egyébként az egyetlen, akinek a koronavírus tette tönkre a Giróját. A háromszoros Vuelta-győztes Primoz Roglic (Jumbo–Visma) még a rajt előtt veszített el két fontos segítőt a Covid miatt, ahogy az utolsó pillanatban kellett visszalépnie a Girón 2019-ben a hegyi pontversenyt megnyert Giulio Cicconének (Trek–Segafredo) is. A verseny kezdete óta pedig Evenepoellal együtt hat versenyző adta fel a viadalt pozitív teszt miatt, köztük a korábban a Giro-összetettet kétszer is a második helyen zárt Rigoberto Urán (EF Education–EasyPost) és kétszeres időfutam-világbajnok Filippo Ganna (Ineos Grenadiers).

Azaz az új éllovas, a 2018-as Tour de France-győztes Geraint Thomas csapatát is érintette már a vírus. A versenyzőknek a második és a harmadik héten nemcsak az emelkedők és az esetleges további eső miatt kell aggódniuk.

Borítókép: Remco Evenepoel rózsaszínben intett búcsút a Girónak (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.