Dohában nagyot lehet lépni az olimpia felé, és még jól is fizetnek

Ma Dohában megkezdődik a cselgáncsozók világbajnoksága, amely a sportágban a kétéves olimpiai kvalifikációs sorozat legfontosabb, legtöbb pontot adó versenye. Viszonyításképpen: a katari fővárosban egy ötödik hely többet ér, mint az Európa-bajnoki cím.

Magyar Nemzet
2023. 05. 07. 7:09
PUPP Réka; CARNA, Giulia
Budapest, 2022. július 8. Pupp Réka (j) és az olasz Giulia Carna a nõi 52 kilogrammos súlycsoport döntõjében az olimpiai kvalifikációs Grand Slam-cselgáncsversenyen a Papp László Budapest Sportarénában 2022. július 8-án. A magyar versenyzõ gyõzött. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukránok azonban egyetlen pontot sem szereznek, Ukrajna ugyanis bojkottálja a vb-t, mert a Nemzetközi Judoszövetség semleges színekben engedélyezte az orosz és a fehérorosz dzsúdósok részvételét. Az előzetes nevezések alapján 99 ország versenyzői lépnek tatamira, köztük nyolc magyar, és hárman kiemeltek lesznek, vagyis a legjobb nyolcba eljuthatnak úgy, hogy addig csak papíron gyengébb ellenfelekkel kerülnek szembe: a női 52 kilogrammos súlycsoportban az Eb-3. helyezett Pupp Réka a második, a férfiaknál 90 kg-ban az olim­piai bronzérmes és vb-2. a negyedik, 81 kg-ban a háromszoros Eb-3. Ungvári Attila a hetedik kiemelt. A trió mellett a súlycsoportok olim­piai kvalifikációs rangsoraiban jelenleg Végh Zsombor (100 kg) és Özbas Szofi (63 kg) is kvótát érő helyen van, Gercsák Szabina (70 kg) pedig kontinentális kvótával indulhatna a párizsi ötkarikás játékokon.

A legutóbbi világbajnokságon, tavaly októberben Taskentben nem sok sikerélményben volt részünk, a legjobb eredményünk Ungvári Attila hetedik helye lett. Dohában a hivatalos célkitűzés egy érem és egy pontszerző helyezés elérése. Az olimpiai kvalifikációs pontok mellett a nyolcszázezer eurós pénzdíjazás is csábító: az aranyéremhez 26 ezer euró (10,1 millió forint) jár a versenyzőnek és edzőjének.

A magyar vb-csapat, férfiak: 81 kg: Ungvári Attila (Győri AC), 90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Gőz Roland (MTK Budapest), 100 kg: Vég Zsombor (Ceglédi VSE), +100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE Győr); nők: 52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE), 63 kg: Özbas Szofi (BHSE), 70 kg: Gercsák Szabina (Atomerőmű SE).

A vb-program:

vasárnap: férfi, 60 kg, női 48 kg
hétfő: férfi 66 kg, női 52 kg (Pupp Réka)
kedd: férfi 73 kg, női 57 kg  
szerda: férfi 81 kg (Ungvári Attila), női 63 kg (Özbas Szofi)
csütörtök: férfi 90 kg (Tóth Krisztián), női 70 kg (Gercsák Szabina)
péntek: férfi 100 kg (Vég Zsombor), nők: 78 kg
szombat: férfi +100 kg (Sipőcz Richárd), női +78 kg
vasárnap: vegyes csapatverseny (Magyarország nélkül)

A program mindennap magyar idő szerint 10 órakor kezdődik, az éremcsaták pedig mindennap 17 órakor rajtolnak.

Borítókép: Pupp Réka éremesélyesként léphet tatamira (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.