Egyszerre remek és elszomorító hír érkezett a tengerentúlról

Nagyszerű hír, hogy az észak-amerikai női profi kosárlabda-ligában, a WNBA-ben ismét szerepel magyar játékos. Ez azzal vált bizonyossá, hogy Juhász Dorka bekerült a Minnesota Lynx tizenkettes keretébe, így a négyszeres bajnok a magyar centerrel a soraiban kezdi meg pénteken a bajnokságot. Ez azonban nehéz helyzetbe hozza Székely Norbertet, a június 15-én rajtoló Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott szövetségi kapitányát, mert Juhász Dorka nem lesz szabad a kontinensbajnokságra.

2023. 05. 19. 8:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Juhász Dorka április 11-én léphetett álmai világának a küszöbére: az észak-amerikai profi női kosárlabdaliga, a WNBA draftján előkelő helyen, a második körben negyedikként, összességében tizenhatodikként draftolta őt a korábbi négyszeres bajnok (2011, 2013, 2015, 2017) Minnesota Lynx. Juhász Dorka az Uconn egyetemi csapatában játszotta végig a legutóbbi szezont, az Egyesült Államokban töltött öt év alatt pszichológiai alapdiplomát, valamint sportmenedzseri mesterdiplomát szerzett.

A 23 éves, Pécsről indult kosaras azóta rendszeresen pályára lépett az előszezon felkészülési mérkőzésein, és okkal várhatta reménykedve május 18-át, amikor a Minnesota kihirdette a pénteken rajtoló bajnokságra a tizenkettes keretét. Folyamatosan morzsolódtak le játékosok, utolsóként, csütörtökön egy régi harcos, a csapatnál két részletben öt és fél idényt lehúzó Damiris Dantas, valamint az idén draftolt Taylor Soule került ki a névsorból, és a megmaradt tizenkét játékos között ott van Juhász Dorka is. A 12 csapatos idény pénteken kezdődik, a Minnesota első ellenfele a Chicago Sky lesz.

A hír nagyszerű a magyar sport, azon belül a magyar kosárlabda számára, ugyanakkor ha az egyik szemünk nevet, a másik sírhat, hiszen Juhász Dorka egyéni sikere most aligha jön jól az Európa-bajnokságra készülő magyar női válogatottnak. Székely Norbert csapata május eleje óta készül a június 15-én rajtoló kontinenstornára, és bár Juhász Dorka ott van a szövetségi kapitány keretében, első WNBA-idényét várhatóan nem kezdheti azzal, hogy otthagyja új csapatát, és hazajön a válogatotthoz. A liga kollektív szerződése alapján erre minden játékosnak joga lenne tíz nap erejéig, ugyanakkor egy újonc aligha használ a karrierjének, ha él ezzel a joggal.

A magyar válogatott a héten két felkészülési mérkőzésen is fölényesen legyőzte az Európa-bajnokság egyik házigazdáját, Szlovéniát. Székely Norbert a múlt hét elején azt nyilatkozta, két ponton bizonytalan a keret összetétele, az egyik éppen Juhász Dorka volt. A másik a 208 centire nőtt klasszis center, Határ Bernadett, aki tavaly áprilisban sérült meg súlyosan, egy hónapja ismét meg kellett műteni a térdét. Ő a kerettel készül, a szlovénok elleni első meccsen néhány percre pályára is lépett, ám egyelőre még nincs százszázalékos állapotban. Juhász Dorkát illetően némi vigaszt jelenthet, hogy a WNBA ősz elején véget érő idénye után a játékos Európába szeretne szerződni, így a következő Eb-selejtezőkön a kapitány rendelkezésére állhat.

Borítókép: Juhász Dorka karrierje beindult Észak-Amerikában (Forrás: Instagram)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.