Eleinte nem ízlett a finneknek a magyar uzsonna, majd egyben lenyelték

Két harmadon át jól tartotta magát a magyar jégkorong-válogatott Finnország ellen, ám a házigazda az utolsó játékrészben öt gólt is ütött, így végeredményben 7-1-re győzött. A magyar csapat tehát az Egyesült Államok és Svédország után újabb 7-1-es vereséget szenvedett. Szombaton a mieinknek pihenőnapjuk lesz, vasárnap Németország következik, hétfőn pedig az Ausztria ellen kiesési rangadóval zárják az A csoportos világbajnokságot.

Magyar Nemzet
2023. 05. 19. 17:27
magyar jégkorong-válogatott, STIPSICZ Bence; SEBÕK Balázs
Tampere, 2023. május 19. Stipsicz Bence (b) és Sebõk Balázs (j), valamint a finn Teemu Hartikainen a jégkorong-világbajnokság ötödik fordulójában játszott Magyarország - Finnország mérkõzésen a finnországi Tamperében 2023. május 19-én. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Finnország tavaly duplázott, az olimpia után megnyerte a hazai rendezésű világbajnokságot is, ennek megfelelően a világranglista éllovasaként, első számú favoritként várta az idei, részben ismét hazai rendezésű vb-t. Ennek a várakozásnak eddig nem tudott megfelelni, kezdésképpen 4-1-re kikapott az Egyesült Államoktól, majd csupán egy góllal, 4-3-ra verte Németországot, utána büntetőkkel 2-1-re kikapott Svédországtól, végül Franciaországot sem tudta fölényesen legyőzni (5-3). Ezzel együtt persze nem lehettek hiú ábrándjaink.

Nálunk csak egyszeri kísérletnek bizonyult a svédek elleni sorok összetétele, a finnek ellen ismét a megszokott összeállításban kezdett a magyar válogatott. Ennél sokkal fontosabb, hogy kimondottan bátran. Noha a finnek birtokolták többet a korongot, a mieinknek voltak nagyobb helyzetei; árulkodó, hogy tíz perc után 4:1 volt a kapura lövési arány a javunkra.

Aztán a 9. percben Terbócs István gyújtósnak nézte az egyik finn botját: odavágott és felaprította… Sajnos nehéz volt vitatkozni a kétperces büntetéssel. A finnek megmutatták, hogyan kell emberelőnyben játszani, de a befejezéssel szerencsére hadilábon álltak. Kihúztuk a hátrányt, de a 14. percben csak megszületett a finn vezetés: jó váltás után Lehtonon közelről bevarrta a korongot a rövid felsőbe (0-1).

Ezután nyomasztó fölényben játszottak finnek, de szerencsére nem ütöttek újabb gólt. Szünet után hasonlóan alakult a folytatás, s a 24. percben emberelőnyből Kakko kétgólosra növelte a finnek előnyét. Ekkor félő volt, hogy a magyar válogatott újabb nagy vereségbe csúszik bele, ezzel szemben látványosan feljavult a mieink játéka, s a 27. percben sikerült szépíteni. Pozsgai lövése lecsorgott, Sebők rontott rá a pakkra, s közelről a hálóba pofozta (1-2).

A mieink lelkesedése ezután sem lankadt, a finneknek egyre kevésbé ízlett a bátor harcmodor, ahogy Engyel István, a Sport Tv riportere fogalmazott, a magyar uzsonna… Egyenlíteni ugyan nem sikerült, de így is szoros állásról, csupán egygólos hátrányból kezdődött a harmadik harmad.

A záró húsz perc sajnos gyors finn góllal kezdődött, Ohtamaa a 42. percben távolról nagy gól lőtt, majd gyorsan kaptunk még kettőt, a 47. percbem 5-1 volt oda, újabb kiütéses vereség sejlett fel. A hajrában kaptunk még két gólt, így harmadszorra is 7-1-es vereség lett a vége. Nehéz lenne azt magyarázni, hogy nem így indult. Ha nem is ízlett nekik, végül egyben lenyelték a finnek a magyar uzsonnát…

Szombaton a magyar válogatottnak pihenőnapja van, majd vasárnap a németek, hétfőn, zárásként pedig az osztrákok következnek.

A magyar válogatott vb-mérkőzései Tamperében, az A csoportban:

Május 13., Magyarország–Dánia 1-3
Május 14., Magyarország–USA 1-7
Május 16., Magyarország–Franciaország 3-2 – hosszabbításban
Május 18., Magyarország–Svédország 1-7
Május 19., Magyarország–Finnország 1-7
Május 21., vasárnap, 15.20: Magyarország–Németország
Május 22., hétfő, 19.20: Magyarország–Ausztria

Borítókép: Két harmadon át küzdelemre késztettük a finneket (Fotó: MTI/Illyes Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.