Ezüst, bronz, kiesés: kinek kedvez még a Fradi a hajrában?

Noha a Ferencváros már azt megelőzően bajnok lett a labdarúgó NB I 30. fordulójában, hogy megkezdődött a Kisvárda elleni mérkőzése, a Fradira a bajnoki hajrában is fontos feladat hárul: a szereplésével óhatatlanul befolyásolja a dobogós és kieső helyekért zajló versenyt. Persze elsősorban mindenki a saját sikerének kovácsa, a Paks ma a Puskás Akadémia ellen hatalmas lépést tehet a bronzérem megszerzéséért. Az alsóházban a Vasas után a Fehérvár sorsa is megpecsételődhet, miközben érdekes dolgok derültek ki a Vidi gazdálkodásáról.

Magyar Nemzet
2023. 05. 19. 5:45
Paks, Puskás Akadémia
Felcsút 20230225 Labdarúgás NBI NB1 Puskás Akadémia PAFC Paks Fotó: Koncz Márton Nemzeti Sport VARGA BARNABÁS Fotó: Nemzeti Sport/Koncz Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt hét végén a Ferencváros csupán presztízsmeccset veszített a Kecskemét vendégeként, a hazaiak sokkal többet nyertek ennél, gyakorlatilag bebiztosították a második helyezésüket a labdarúgó NB I-ben. A KTE előnye ugyanis hat pont a második Paks előtt két fordulóval a zárás előtt, s arra a forgatókönyvre nem kínálnak oddsot, hogy a Paks mindkétszer nyer, miközben a Kecskemét mindkétszer kikap.

A Kecskemét helyzete igazán kellemes, akár úgy is alakulhatnak a dolgok, hogy vasárnap már garantált ezüstérmesként látogat Újpestre, amelyet már semmi sem hajt és nem is fenyeget.

Ezt a Paks akadályozhatja meg, de persze csapata nem az ezüst-, hanem a bronzéremre hajt. A színmagyar csapatot mintha megbénította volna a nagy lehetőség, előbb üldözője, a Debrecen ellen hazai pályán szalasztott el nagy esélyt a gól nélküli döntetlennel, de persze ennél is kínosabb a múlt hét végén, a Mezőkövesd vendégeként a megmagyarázhatatlan, 6-1-es vereség.

A győzelmek száma a Paksnak kedvez a DVSC ellen

Ennek dacára a Paks a Ferencváros segítségével már e hét végén bebiztosíthatja a bronzérmet. Ennek érdekében egyrészt pénteken le kell győznie a Puskás Akadémiát, másrészt ki kell szurkolnia a Fradi győzelmét a Debrecen ellen. Az utolsó fordulóra azért lenne elég a hárompontos előny a DVSC előtt, mert azonos pontszám esetén a több győzelem dönt elsőként, s e tekintetben kettővel jobban állna a Paks.

A bronzéremért folyó harcot persze levezethetnénk a Debrecen és a Puskás Akadémia szemszögéből is, helyesebb úgy fogalmazni, e három csapat van versenyben a harmadik helyért, s a Paks van lépéselőnyben.

A kiesés elkerüléséért legalább ilyen ádáz a küzdelem. Az Újpest egy hete a kisvárdai vereség ellenére garantáltan vonal fölé került, a Mezőkövesd, a Honvéd és a Fehérvár trióból kettő menekülhet meg. A vasárnapi Mezőkövesd–Honvéd mérkőzés vérbeli kiesési rangadó.

S ne feledjük, a Fradi a Mezőkövesd sorsára is hatással lehet, hiszen Kuttor Attila együttese az utolsó fordulóban a Ferencvárost fogadja.

A Vidi szombaton a ZTE-t fogadja. A fehérváriak ingyenjegyet osztogattak a találkozóra, de miként az idény során mindenből, ebből is rosszul jöttek ki, kiderült, hogy semleges szurkolók regisztráltak a belépőkre, amit aztán egyik-másik haszonnal szeretne túladni.

Vidi: van még ennél is lejjebb?

Továbbá értelmet nyert Cser-Palkovics András másfél héttel ezelőtti Facebook-bejegyzése. „Minden idők valószínűleg legtöbb pénzéből, minden idők egyik leggyengébb csapata a mostani, sajnos. Tankönyvet lehet majd írni arról, hogyan lehet 4-5 év alatt, egy Chelsea ellen jól játszó csapatot a kiesés közvetlen széléig zülleszteni” – írta Székesfehérvár fideszes polgármestere. Részben kiderült, mire gondolt, a Mol Fehérvár FC 2022-es üzleti jelentéséből tudható, hogy a klub csak a határozott idejű munkaszerződések megszüntetésére (értsd: kirúgásokra) több mint 1,2 milliárdot költött. Többet, mint amennyi a Kecskemét éves költségvetése.

Ebben, a szakmailag, lelkileg megalázott helyzetben kellene talpra állni a Vidinek. Nagyobb feladat, mint anno a Chelsea elleni meccs.

NB I, 22. forduló:

Péntek:
Paks–Puskás Akadémia 18.15
Kisvárda–Vasas 20.30

Szombat:
Fehérvár–ZTE 14.10
Ferencváros–Debrecen 17.45

Vasárnap:
Budapest Honvéd-Mezőkövesd Zsóry FC 14.10
Újpest–Kecskemét 17.30

Az NB I állása:
 1. Ferencváros             31 19   6   6    61-29  63
 2. Kecskemét               31 14  12   5    47-29  54
 3. Paks                          31 14   6  11    56-54  48
 4. Debrecen                 31 13   9   9    47-38  48
 5. Puskás Akadémia  31 12  11   8    44-41  47
 6. Kisvárda                  31  9  13   9    41-47  40
 7. ZTE                           31 10   8  13    36-39  38
 8. Újpest                      31 10   8  13    39-53  38
 9. Mezőkövesd           31  9   9  13    36-41  36
10. Honvéd                  31  8   9  14    31-46  33
11. Fehérvár                 31  7  10  14    35-43  31
12. Vasas                      31  4  13  14    28-41  25

Az idény eddigi két Paks–Puskás Akadémia mérkőzésén egyaránt vendéggyőzelem született. Íme, a legutóbbi, felcsúti találkozó összefoglalója:

Borítókép: A gólkirályjelölt Varga Barnabás küzd a labdáért a Puskás Akadémia ellen (Fotó: Nemzeti Sport/Koncz Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.