Ilyen szoros befutót még nem láttunk az idei Girón + videó

Az olasz Alberto Dainese sikerével zárult a Giro d’Italia szerdai, tizenhetedik szakasza. Az olasz körverseny összetettjének élmezőnyében nem történt változás, Geraint Thomas gond nélkül őrizte meg a rózsaszín trikót.

Magyar Nemzet
2023. 05. 24. 17:42
THOMAS, Geraint
Pergine Valsugana, 2023. május 24. Az összetettben élen álló Geraint Thomas, az Ineos Grenadiers brit versenyzõje (rózsaszín mezben) a 106. Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körverseny tizenhetedik, Pergine Valsugan és Caorle közötti 195 kilométeres szakaszának rajtja elõtt Pergine Valsuganában 2023. május 24-én. Fotó: MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelmű volt, hogy az összetett szempontjából nem a Giro d’Italia szerdai, tizenhetedik szakasza lesz a legfontosabb. A még versenyben maradt sprinterek viszont a vasárnapi, római zárószakasz előtt kaptak még egy esélyt a győzelemre.

Az első két héttel ellentétben az időjárás sem okozott gondot, a várt forgatókönyvnek megfelelően a főmezőny arra figyelt, hogy a céltól megfelelő távolságban érjék utol a szökevényeket. Utóbbiak közül a belga Senne Leysen (Alpecin–Deceuninck) maradt legtovább elöl, őt öt kilométerrel a cél előtt fogták be.

A DSM kiválóan helyezkedett az utolsó, kanyargós kilométereken, de úgy tűnt, Michael Matthews (Jayco AlUla) meglepi őket. Az utolsó métereken viszont két olasz kerekes is lehajrázta az ausztrált, így a hazai szurkolók örülhettek.

Alberto Dainese (DSM) viszont megvárta a célfotót, amelyről kiderült, hogy megszerezte idei első, karrierje második szakaszgyőzelmét a Girón.

Jonathan Milannak (Bahrain–Victorious) a második hely jutott, de így is növelte előnyét a pontversenyben, ha eljut Rómáig, akkor a ciklámen trikót már senki nem veszi el tőle.

A sprinterek közül a brit legenda, Mark Cavendish (Astana) volt nagyon dühös, aki az idény végi visszavonulását a héten jelentette be. Ezúttal azonban nagyon bezárták a hajrában, amiért ki is osztotta a célban a Green Project–Bardiani egyik kerekesét.

Az összetett élmezőnye nem változott, Geraint Thomas továbbra is vezet. Holnap és pénteken nehéz hegyi szakasz, szombaton hegyi időfutam vár a mezőnyre.

Giro d’Italia, 17. szakasz, Pergine Valsugana–Caorle (197 km)
1. Alberto Dainese (olasz, DSM) 4:26:08 óra
2. Jonathan Milan (olasz, Bahrain–Victorious) azonos idővel
3. Michael Matthews (ausztrál, Jayco AlUla) a. i.

Az összetett élcsoportja
1. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 71:58:43 óra
2. Almeida (portugál, UAE) 18 másodperc hátrány
3. Roglic (szlovén, Jumbo–Visma) 29 mp h.

 Borítókép: Geraint Thomas (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.