Üzlet a javából: az FTC több mint egymilliárdos hasznot termelt

Az üzlet felől nézve is remek évet zárt tavaly a Ferencváros. Mindenekelőtt az Európa-liga-szereplésnek, valamint játékosok értékesítésének köszönhetően az FTC Labdarúgó Zrt. eszközei a 2022-es naptári évben meghaladták a 17 milliárd forintot, az adózott eredmény, tehát a nyereség pedig több mint 1,3 milliárd forint. Pénzügyileg ennél jobb évet csak 2020-ban zárt a Fradi, amikor feljutott a Bajnokok Ligája főtáblájára. A klub működése már üzlet a javából.

Magyar Nemzet
2023. 05. 30. 17:51
LAIDOUNI, Aissa, FTC, 2022, üzlet
Európa-liga - Crvena zvezda - Ferencváros Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2022-es üzleti jelentés legfontosabb adatai között böngészve kiderül, hogy megérte a befektetés az FTC-nek. Mármint minőségi labdarúgókba. A Ferencváros személyi jellegű ráfordítása kereken kétmilliárd forinttal (7,44-ről 9,45 milliárdra) emelkedtek 2022-ben 2021-hez képest, a bevételek viszont ennél lényegesen többel nőttek. Végeredményben az FTC a 2022-es évet az üzlet oldaláról 1,324 milliárd forint nyereséggel zárta. Ennél jobb évet a Fradi csak 2020-ban zárt, amikor a Bajnokok Ligája csoportkörében vitézkedett – derül ki a Vg.hu elemzéséből.

FTC, Ferencváros, üzlet, eredmény, 2022
Az FTC eredményei az üzlet oldaláról 2022-ben

A 2022-es jó eredmény hátterében mindenekelőtt a nemzetközi szereplés áll, a Ferencváros a Bajnokok Ligája-selejtezőjében, valamint az Európa-ligában összesen 3,7 milliárd forintot keresett, és ebben még nincs benne az Európa-liga nyolcaddöntőjének elérése. Ezzel együtt – idényre számítva – a 2022–23-as évad bevétele majdnem eléri a 2020–21-est, amikor a Bajnokok Ligájában elért eredményért a klub összesen 7,6 milliárd forintot kapott az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) alapjából.

A nyereség másik forrása, hogy a növekedő bérköltségek mellett az FTC jól sáfárkodott a játékosok eladásával és vételével. Aissa Laidouni (aki télen az Union Berlinhez szerződött) 2,6, Olxszandr Zubkovért (Sahtar Doneck) pedig kétmillió eurót kapott a klub, miközben új futballistákra összen hétmillió eurót költött.

 

Megelőlegezhetjük, a 2023-as év is jónak ígérkezik az FTC életében. Ám ehhez a zsinórban ötödször magyar bajnok csapatnak ismét el kell érnie legalább az Európa-liga főtábláját. Biztató, hogy a Ferencváros a Bajnokok Ligája selejtezőjében ezúttal már a harmadik fordulóban is kiemelt lesz, s ha azt a kört túléli, már garantált a csoportkör az El-ben.

Borítókép: megvétele és eladása is jó üzlet volt (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.