Visszatér a világbajnok center a férfivízilabda-válogatottba

Június ötödikén kezdi meg a felkészülését a július második felében esedékes világbajnokságra a magyar férfivízilabda-válogatott. Varga Zsolt egyeztetett önmagával – a szövetségi kapitány egyben a Ferencváros vezetőedzője –, s arra jutott, hogy a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjére készülő FTC játékosai majd csak június közepén csatlakoznak a kerethez. Örvendetes hír, hogy Hárai Balázs is tagja a válogatottnak, az OSC 36 éves, világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes centere legutóbb a nem éppen szép emlékű 2022-es, hazai rendezésű vb-n szerepelt a nemzeti csapatban.

Magyar Nemzet
2023. 05. 24. 12:55
Hárai Balázs
Forrás: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szokásoknak megfelelően bő kerettel, huszonnégy játékossal (öt kapus, tizenkilenc mezőnyjátékos) kezdi meg a világbajnoki felkészülést a magyar vízilabda-válogatott irányításával. Június ötödikén azonban még nem mindenki áll edzésbe az ugyancsak megszokott helyszínen, a Margitszigeten, az FTC-Telekom játékosai majd csak 14-én csatlakoznak a többiekhez. Mégpedig azért, mert a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjét május 31. és június 3. között rendezik Belgrádban, s néhány nap pihenő jár a válogatott derékhadát alkotó fradistáknak.

Varga Zsolt
Varga Zsolt a BL nyolcas döntőben irányítja utoljára a Fradit. Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba

Varga Zsolt szövetségi kapitány az FTC vezetőedzőjének ugyanakkor nem szavazott meg pihenőt... Az FTC vezetőedzői tisztségét is betöltő szakember Belgrádból hazatérve ötödikétől máris személyesen irányítja a válogatott munkáját.

– Olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készülünk, minden perc számít, én ráérek pihenni utána is – mondta Varga Zsolt, akit a balsikerű 2022-es világbajnokság után kértek fel szakvezetőnek tavaly augusztusban, ám a kérésének megfelelően nem köszönt el klubcsapatától, az FTC-től sem.

Az eredmények azt bizonyítják, jól bírja a kettős terhelést, hiszen a válogatott a tavaly szeptemberi, spliti Európa-bajnokságon ezüstérmes lett, az FTC pedig a címét megvédve bajnok lett a 2022–23-as idényben, és bejutott a nyolcas döntőbe a Bajnokok Ligájában. Varga a BL-végjátékkal elköszön a Fraditól, utána már csak a válogatottra összpontosít.

 

Hárai több mint nyolc hónapot hagyott ki

A most közzétett keret valamennyi tagja szerepelt már Varga Zsoltnál a válogatottban. Egy kivétellel. Hárai Balázs legutóbb a már említett 2022-es budapesti vb-n játszott a válogatottban, majd hosszú hónapokat hagyott ki könyökműtét miatt. A 36 éves világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes center komoly erősítést jelent, s a visszatérése azt sugallja, jövőre szeretne részt venni a párizsi olimpián. Még szép, hiszen egyedül az olimpiai bajnoki aranyérem hiányzik a gazdag vitrinjéből. A lábadozás a reméltnél tovább tartott, a Pufi becenevű óriás csak idén márciusban térhetett vissza.

– Már a tavalyi bajnokság végén szenvedtem vele, majd végigtoltam abban az állapotban az egész nyarat. Utána végigjártuk azt a folyamatot, hogy a pihentetéstől vagy a két hét gipsztől meggyógyul. Megcsináltunk egy háromhetes terápiát is rá, plusz három hét pihenéssel. De nem gyógyult meg, ezért elkerülhetetlen volt a műtét. A tervezett visszatérésem az eredeti dátumhoz képest jóval elhúzódott. Még mindig nem tökéletes a karom, de szerencsére már tudok vele játszani – mondta Hárai a kálváriájáról a visszatérésekor.

 

Végleges keret a Világkupa Szuperdöntőre

A kihirdetett 25 fős keretnek csupán alig több mint a fele utazhat a világbajnokságra, hiszen a vb-re tizenhárom játékost lehet nevezni. 

– Szűk az idő a világbajnokságig, én úgy gondolom, ez az a keret, amelyből összeáll majd egy jó csapat, viszont mindenkinek bizonyítania kell, nincsenek garantált helyek – jelentette ki Varga Zsolt. – Több fiatalt is behívtam, úgy gondolom, nekik mindenképpen jót tesz, hogy a válogatottal edzenek, mert így fejlődhetnek. Egyébként pedig sok függ a játékosok fizikai állapotától: miután elkezdünk dolgozni, kiderül, ki milyen szinten áll, meddig fejlődhet, ez nyilván befolyásolja majd a csapatkijelölést is.

Varga Zsolt szerint nem gond, hogy a csapat több kulcsembere a Fradi BL-szereplése miatt  csakkilenc nappal később kezd el dolgozni.

– Ez az elmúlt években sem volt másképp, hozzászoktak a játékosok. Ötödikétől elkezdjük a komoly munkát, én örülök annak, hogy legalább a csapat egyik felével már tudok dolgozni – jegyezte meg.

A közös készülést befolyásolja a relatíve korai időpontra tett bukaresti junior-vb, amelyre már nyolcadikán elutazik a keret több érintett játékosa. Ettől függetlenül a szakvezető azt tervezi, hogy a június végi, Los Angeles-i Világkupa Szuperdöntőre már a vb-csapattal utazik, de ezt persze befolyásolhatják szubjektív tényezők, például egy-egy kisebb sérülés.

 

A magyar férfivízilabda-válogatott kerete

Kapusok: Grieszbacher Márk (Eger), Gyapjas Viktor (BVSC), Lévai Márton (OSC), Szakonyi Dániel (FTC), (FTC).
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (OSC), Aranyi Máté (OSC), Burián Gergely (OSC), Fekete Gergő (FTC), Hárai Balázs (OSC), Jansik Szilárd (FTC), Konarik Ákos (Vasas), Manhercz Krisztián (OSC), Molnár Erik (FTC), Nagy Ákos (KSI), (FTC), Német Toni (FTC), Pohl Zoltán (FTC), (Olimpiakosz, görög), (FTC), Vigvári Vendel (FTC), Vigvári Vince (OSC), Vismeg Zsombor (Szolnok), (Pro Recco, olasz).

 

Erdélyben a lányok

Bíró Attila, a női válogatott kapitánya húsz játékost hívott be a világbajnokságra készülő keretébe, ugyanazt a húszat, akik tavasszal a világkupa-selejtezős tornákon is szerepeltek. A csapat, csakúgy, mint tavaly, idén is Erdélyben, Székelyudvarhelyen kezdte meg a közös munkát már e héten. A hölgyeknél van idő ráhangolásra, hiszen a klubidény már korábban véget ért, mint a férfiaknál. 

– Ezek a játékosok bizonyítottak az edzéseken, Torma Luca kivételével a rotterdami és az athéni tornákon is, így nem volt kérdés számomra, hogy továbbra is számítok rájuk – fogalmazott Bíró Attila. – Azaz a jövő reménységei továbbra is ott vannak a keretben, szokják a válogatott légkörét, tapasztalatokat gyűjtenek, és adott esetben bejátsszák magukat a világversenyen részt vevő csapatba. Mint említettem korábban is, erős, sokra hivatott ez a keret, bízom minden játékos képességében.

Az erdélyi túra tavaly is kiváló csapatépítő programnak bizonyult, Bíró Attila ezért döntött úgy, hogy idén is ezzel kezdik a felkészülést.

– Egy bajnoki rájátszás után mindig szükség van a lelkek kisimítására, apró tüskék kihúzására, ráadásul ezúttal többen érkezhettek fásultabban, kevesebb sikerélménnyel. Nem véletlen, hogy a felkészülés elején nagyobb hangsúlyt fektetünk a csapatépítő programokra, miközben természetesen a fizikai munka is kezdetét veszi. Fontos, hogy minden értelemben olyan állapotba kerüljünk, hogy a jövő héten, a Margitszigeten a speciális vízi edzések is jó hangulatban, megfelelő állapotban kezdődhessenek – jegyezte meg Bíró Attila.

A női keret

Kapusok: Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC), Torma Luca (Győr).
Mezőnyjátékosok: Baksa Vanda (UVSE), Dömsödi Dalma (FTC), Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (FTC), Hajdú Kata (UVSE), Leimeter Dóra (FTC), Keszthelyi Rita (Mataro, spanyol), Mahieu Geraldine (Dunaújváros), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (Eger), Pőcze Panna (FTC), Rybanska Natasa (UVSE), Szegedi Panni (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Tiba Panna (UVSE), Vályi Vanda (Padova, olasz).

Borítókép: Hárai Balázs ismét egészséges és motivált (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.