A világbajnokság elátkozott hőse most örömet szerzett

A Sevilla története során hetedszer is megnyerte az Európa-ligát. A spanyol csapat a budapesti döntőben a Romát győzte le tizenegyespárbajt követően. A marokkói kapus, Jaszin Bunu ezúttal két tizenegyest hárított, az argentin védő, Gonzalo Montiel a világbajnokság döntője után újabb finálét zárt le lövésével.

2023. 06. 01. 6:52
null
Labdarúgó Európa-liga döntő - Sevilla-AS Roma Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi katari világbajnokság a várt hősök – – mellett olyan labdarúgók nagy történeteit is elhozta, mint Jaszin Bunu és Gonzalo Montiel. Előbbi kulcsszerepet játszott Marokkó történelmi, elődöntős menetelésében, utóbbi lövésével lezárta az Argentína győzelmével véget ért vb-döntőt. Bunu és Montiel Budapesten, az Európa-liga döntőjében ismét hősök lettek.

Jaszin Bunu Gianluca Mancini
Bunu a világbajnokság után az El-döntőben is bizonyított (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Igaz, Montiel hőssé válása nem ment egyszerűen. Az argentin jobbhátvéd csak a hosszabbításban, a 94. percben lépett pályára Jesús Navas helyett. A tizenegyespárbajban pedig úgy tűnt, hibázott, ám Rui Patrício bemozdulása miatt kapott még egy esélyt. Ekkor már a kapuba talált, pedig edzőjét meglepte, hogy egyáltalán ő lőtt.

– Úgy volt, hogy Montiel az ötödik lövő lesz, de aztán a játékosok megváltoztatták a sorrendet – árulta el a meccs után José Luis Mendilibar, a Sevilla edzője, aki 62 évesen és 78 naposan az Európa-liga történetének legidősebb győztes vezetőedzője lett. Pedig az idény előtt mindössze a 2005-ös Intertotó-kupában ült nemzetközi mérkőzésen a kispadon.

A spanyolok tavasszal kinevezett vezetőedzője azt is elmondta: nincs sok értelme gyakorolni a tizenegyeseket, mert teljesen más edzésen, mint hatvanezer néző előtt a labda mögé állni.

Fordult a kocka, Bunu a spanyolok hőse

Ha nem is a döntőben, de Jaszin Bunu is emlékezetes tizenegyespárbajt vívott a katari világbajnokságon. Akkor a spanyolok nem voltak boldogok, a nyolcaddöntőben a marokkói kapus mindhárom tizenegyesüket hárította.

Budapesten sem adta sokkal alább, de ezúttal már a spanyolok ünnepelték, hogy Bunu a három római lövésből kettőt védett. Az M4 Sport videóján jól látszik, hogy Ibanez kísérletét is ő tolta a kapufára.

– Nagyon érzelmes idény ér véget, a világbajnoksággal és az Európa-liga döntőjével. Mendilibar bízott bennem, és örülök, hogy megháláltam a bizalmat – mondta Bunu.

A Sevilla számára a győzelemmel az utolsó bajnoki forduló tét nélkülivé vált. A La Ligában már csak a Konferencialiga-indulást harcolhatták volna ki a piros-fehérek, az újabb Európa-liga-győzelemmel viszont ismét a Bajnokok Ligájában indulhatnak.

Borítókép: A Sevilla hetedszer nyerte me az Európa-ligát (Fotó: MTI/Kovács Tamás) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.