A Sevilla sorozatán a Mourinho-mágia sem fogott

A Puskás Aréna adott otthont az Európa-liga 2023-as döntőjének. A Roma és a Sevilla fináléja tizenegyespárbajba torkollott, akárcsak a legutóbbi két El-döntő. A győztes, a sorozat történetében hetedszer a Sevilla lett.

2023. 06. 01. 0:03
LAMELA, Erik
Labdarúgó Európa-liga döntő - Sevilla-AS Roma Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol és az olasz futballszurkolókat sem lehet a szenvedély hiányával vádolni, s a Sevilla és az AS Roma drukkerei valóban már az Európa-liga döntőjének kezdete előtt csodás hangulatot teremtettek a Puskás Aréna lelátóin. Az olaszok látható és hallható létszámfölényben voltak a budapesti stadion nézőterén. Annak kevésbé örült az UEFA, hogy a rómaiak néhány pirotechnikai eszközt is bedobtak a pályára, talán csatlakozni akartak a szervezők által megtervezett látványshow-hoz.

AS Roma Sevilla Európa-liga döntő Puskás Aréna 2023
A Sevilla és a Roma szurkolói megtöltötték a Puskás Aréna lelátóit az Európa-liga döntőjére (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A trófeát a döntő nagykövete, a Fulham színeiben az első El-döntőn pályára lépett Gera Zoltán vitte be a Puskás Arénába, majd érkeztek a főszereplők. José Mourinho, a Roma edzője a Rui Patrício – Mancini, Smalling, Ibanez – Celik, Cristante, Matics, Spinazzola – Dybala, Pellegrini, Abraham kezdőt jelölte a fináléra, José Luis Mendilibar a Bunu – Navas, Badé, Gudelj, Telles – Fernando, Rakitic – Ocampos, Ó. Torres, Gil – En-Nesziri tizenegyet küldte pályára.

Az első nagy helyzet a Roma előtt adódott: Dybala játszotta meg Celiket a 16-oson belül, aki Spinazzola elé tálalt, utóbbi túlságosan középre tartó lövését azonban védte a tavalyi világbajnokságon is megcsodált marokkói Bunu kapus.

A Bayer Leverkusen elleni elődöntő visszavágójával ellentétben Mourinho ezúttal egyáltalán nem csak a védekezést tűzte ki célul csapata elé, és a Sevilla sem vert tábort saját tizenhatosa elé, mégis alig adódtak gólszerzési lehetőségek a csapatok előtt.

A 32. percben az angol játékvezetőt, Taylort még az olaszok szedték szét, amikor Abraham elterült a tizenhatoson belül. Gudelj magasra emelt lábbal a labdát rúgta el a csatár elől, a VAR vizsgálta az esetet, de büntető nem járt érte, közvetett szabadrúgást pedig nem lehet ítélni videóbírós vizsgálat következtében.

Néhány perccel később már a Sevilla játékosai pörlekedtek a bíróval, aki megadta Paulo Dybala gólját (1-0). Az akció indulásakor Rakiticet erőteljes mozdulattal penderítette arrébb Cristante, de a VAR még csak nem is vizsgálta a találatot, vezetést szerzett a Roma.

Roma
Római gólöröm (Fotó: AFP/JOE KLAMAR)

Semmi sem volt ekkor veszve, a korábbi hat megnyert Európa-liga-döntője közül a Sevilla a legutóbi háromban egyaránt 1-0-s hátrányba került, mégis mindannyiszor megnyerte a trófeát. Az első félidőben En-Nesziri, majd Fernando is fejjel veszélyeztetett, de előbbi kísérletet könnyedén védte Rui Patrício, a második pedig nem talált kaput. A Roma még egy tizenegyest reklamált, de Pellegrini színészi teljesítménye olyan gyenge volt, hogy csak sárga lapot ért, a budapesti helyszín ellenére a Jászai Mari-díjra esélye sem volt.

A hét perces hosszabbítás hatodik percében Rakitic huszonhárom méteres átlövésénél a kapufa mentette meg a Romát, amely így 1-0-s előnnyel vonulhatott a szünetre.

Mendilibar kettőt is változtatott a második félidőre, Torres és Gil helyett érkezett Suso és a döntőbe jutást érő gól szerzője, a korábbi Roma-játékos, Erik Lamela.

Már az első félidő végén is látszott, hogy a Roma az előny tudatában átengedi az irányítást ellenfelének. A Sevilla azonban nem hagyta meg sokáig az olaszok előnyét: az 55. percben Navas beadásából a menteni igyekvő Gianluca Mancini saját kapujába talált (1-1).

Gianluca Mancini
Mancini saját kapusával babrált ki (Fotó: AFP/ODD ANDERSEN)

Mourinhónak ez volt a hatodik európai kupadöntője, de korábban mindössze az elsőben kapott gólt az általa irányított csapat, a húsz évvel ezelőtti UEFA-kupa-döntőben a Porto hosszabbítás után 3-2-re győzte le a Celticet.

A Roma újra megszerezhette volna a vezetést, egy szabadrúgás után Abraham közeli lövése, majd Mancini kotorása is elakadt Bunuban, végül Ibanez eltört lövése felszabadítással ért fel.

Mourinho meglepetésre lekapta a gólszerzőjét, Dybala helyett egy középpályásnak, Wijnaldumnak szavazott bizalmat. Ekőzben Ibanez a túloldalon is negatív hős lehetett volna, Ocampost vitte földre, Taylor először büntetőt is ítélt, ám a felvételek elemzése során észrevette, hogy a védő épphogy, de elérte a labdát a szerelési kísérletével.

A túloldalon Fernando kezezése után szeretett volna tizenegyest kapni a Roma, de a játékvezető határozottan mutatta, hogy a brazil játékos karja a teste mellett volt. Az olaszok gyorsan ocsúdtak, Pellegrini szenzációs szabadrúgását azonban az Abraham helyére beküldött Belotti nem tudta a kapuba továbbítani. Bunu nagyot védett, mégis kirúgás következett szöglet helyett.

A 92. percben En-Nesziri fejelt kapu fölé, majd Rui Patrícióról jött ki egy távoli lövés, de a hat perces hosszabbítás nem hozott gólt, jöhetett még kétszer tizenöt.

Ez volt zsinórban a harmadik Európa-liga-döntő, amelynek a rendes játékideje 1-1-gyel ért véget.

A ráadásban Mendilibar beküldte rutinos kapitánya, Jesús Navas helyére azt a Montielt, aki néhány hónapja a mindent eldöntő tizenegyest értékesítette a világbajnoki aranyéremért Franciaország ellen. Mégis inkább úgy tűnt, hogy a Sevilla akarná elkerülni a szétlövést, bár az első tizenöt percben az egyetlen védést a Sevilla cserekapusa, a korábbi újpesti Dmitrovics mutatta be, aki magabiztosan húzta le két kézzel a kispad felé tartó labdát.

Az utolsó játékrész elején rendezetlen védelemre vezethette a labdát a Sevilla, de a támadás megakadt azon, hogy a labdát vezető Lamela hátrakönyökölve eltalálta Ibanezt. Nagyon vontatott volt a játék, szinte állandóan lent maradt egy római játékos, a 119. percben egymásnak is ugrottak a kispadokon helyet foglalók emiatt.

A játékvezető máshogy reagált, hat perces hosszabbítással. Arányaiban ez olyan, mintha egy 45 perces félidőre 18-at húznának rá. De persze lett az több is.

A Sevilla előtt akadt is lehetőség a 122. percben, de mentett az olasz védelem. Majd újra hosszú perceket állt a játék, ezúttal mindkét csapatból kezeltek játékost a pályán, a Sevilla pedig még cserélt kettőt. Smalling ívelt fejese a 131. percben a keresztlécre hullott, a legutóbbi két El-döntőhöz hasonlóan jöhetett a tizenegyespárbaj.

Az öngólos Mancini Bunu lábába bombázta a labdát, Ibanez a kapufát találta el. Montiel ugyan elsőre hibázott, de Rui Patrício túl hamar elmozdult a gólvonalról. Másodszorra, a vb-döntő után ismét Montiel lett a hős, illetve a spanyolok által a világbajnokságon még elátkozott Bunu, akit az El-finálé legjobb játékosának választottak.

A Sevilla a hetedik Európa-liga-döntőjét is megnyerte, Mourinho öt győztes európai kupafinálé után a hatodikban hoppon maradt.

Európa-liga, döntő

Sevilla–AS Roma 1-1 (0-1, 1-1, 1-1), 11-esekkel 4-1
(Puskás Aréna, 67 000 néző, jv.: Taylor)

Gólszerzők: Mancini (55., öngól), illetve Dybala (35.)

Borítókép: A hosszabbításokkal együtt közel 150 percen át gyötörték egymást a csapatok (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.