Hansi Flick belebukhat az önsorsrontó német válogatott vezetésébe

Hétfőn a német labdarúgó-válogatott a döntetlennek is örülhetett hazai pályán Ukrajna ellen, amivel folyatódott az évek óta tartó mélyrepülése. Jövőre hazai pályán az Európa-bajnokságon bizonyítani kellene, de Hansi Flick vezetésével több mint egy éve nincs előrelépés, ami miatt sok kritikát kap a Bayern München kispadján 2020-ban mindent megnyert edző. Lothar Matthäus és Rudi Völler egyelőre kitart Flick mellett.

Magyar Nemzet
2023. 06. 14. 11:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Története ezredik meccsét játszotta a német válogatott Ukrajna ellen, de nem volt benne sok köszönet: a tavalyi katari világbajnokságon felfedezett Niclas Füllkrug góljával hiába szerezte meg a vezetést Hansi Flick csapata már a hatodik percben, a vendégek fordítottak, és a második félidő elején már 3-1-re húztak el, a németek csak a hosszabbításban, Joshua Kimmich tizenegyesgóljával mentették 3-3-as döntetlenre a felkészülési mérkőzést.

Hansi Flick és a német válogatott a magyarok elleni tavalyi vereséggel indult meg a lejtőn. Fotó: MTI 

Bár az újabb megalázó vereség így elmaradt, de nagyon közel járt hozzá a Flick-csapat, amely továbbra is gödörben van. A kapott gólokat nagy egyéni hibák előzték meg, a német védelem a katari vb óta semmit sem javult, pedig Flick az ukránok ellen már új rendszerrel is próbálkozott, átállította a csapatot három belső védős játékra.

– Jól kezdtünk, megszereztük a vezetést, és további lehetőségeink is voltak. Aztán elkerülhető gólokat kaptunk a saját hibáinkból, ami a világbajnokság óta visszatérő jelenség nálunk – értékelte tűpontosan a látottakat Kimmich, a Bayern München középpályása, az egyenlítő gól szerzője a ZDF-nek a meccs után.

Mi történt a német válogatottal?

A német válogatott a 2014-es világbajnoki cím óta lejtmenetben van, de zuhanásról egy-két évig még nem lehetett beszélni, hiszen a 2016-os Eb-n a legjobb négy közé jutott, 2017-ben pedig tartalékos, megfiatalított csapattal nyerte meg a Konföderációs-kupát. A bajok a 2018-as vb-n kezdődtek, amelyen címvédőként már a csoportból sem jutott tovább a még Joachim Löw vezette együttes, majd a 2021-ben megrendezett Eb-n is csak a nyolcaddöntőig jutott.

Löw ezután adta át a stafétát Hansi Flick kezébe, és a németek az edzőváltástól a folyamat megfordulását várták. Flick 2020-ban (és 2021-ben) mindent megnyert a Bayern München élén, bajnokságot, kupát, Bajnokok Ligáját, európai szuperkupát, klub-vb-t. Jól is kezdett a válogatottnál, az első nyolc meccsének mindegyikét megnyerte a nemzeti csapattal.

Tavaly tavasszal azonban visszaeséses következett, előbb döntetlenekkel, majd 2022 szeptemberében a magyarok elleni lipcsei vereséggel a Nemzetek Ligájában – Flick vezetésével ekkor kaptak ki először a németek. Baljós jel volt ez a katari vb előtt, amelyen újra a csoportkörben elvérzett a válogatott. Azóta pedig nem javult a helyzet, a németek a legutóbbi két meccsükön otthon 3-2-kikaptak Belgiumtól, és most ikszeltek Ukrajnával.

– Ez egy hosszú folyamat, amit elkezdtünk és folytatni szeretnénk – nyilatkozta Flick. – Most vezettünk be egy új, háromvédős rendszert. Természetesen nyerni akartunk, de fontos volt, hogy megmutattuk, mentálisan erősek vagyunk, és visszajöttünk a meccsbe.

Matthäus és Völler megvédte

A német sajtóban már az is kérdés, hogy meddig maradhat így Flick a kapitány, hiszen jövő nyáron a hazai Eb-n kínos lenne egy újabb kudarc, márpedig az nem biztató, ahogy jelenleg a dolgok állnak.

– Igen, természetesen – válaszolta Rudi Völler sportigazgató egy rádióinterjúban arra a kérdésre, Flick marad-e posztján. – Komolyan kell venni a bírálatokat, de nem szabad túlbecsülni ezeket, mert a csalódottság diktálja őket. Flick még annak a súlyát cipeli, hogy a csapat kiesett a csoportkörben a katari világbajnokságon. De már bizonyította korábban a Bayern Münchennél is, hogy milyen remek edző.

Hasonló véleményen van a német futball másik legendája, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus is, aki így fogalmazott a kérdésben: – Flick tudja, hogy kritizálni fogják, ha a dolgok nem mennek jól, méghozzá jogosan, de nem szabad elveszítenie a fejét. Én bízom Hansiban, mert ismerem őt. Most kísérletezik, ki akar próbálni néhány dolgot. Van még tíz-tizenkét mérkőzés az Európa-bajnokságig. Addig mindennek klappolnia kell.

Borítókép: Hans-Dieter Flick a német válogatott edzésén (Fotó: Sebastian Gollnow)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.