Örökös eltiltást szabtak ki a fogadási csalás főkolomposaira

Példátlanul szigorú döntést hozott a Nemzetközi Professzionális Biliárd- és Sznúkerszövetség (WPBSA) fegyelmi bizottsága. A szervezet a fogadási csalás gyanúja miatt még januárban felfüggesztett mind a tíz kínai sznúkerjátékost eltiltotta. A két főkolompost, Liang Wenbót és Li Hangot örökre, de például Jen Ping-tao, a 2021-es Masters bajnoka is csak több mint négy év múlva, 2027 decemberében térhet vissza a profi mezőnybe. Az eltiltott játékosok pénzbüntetést is kaptak.

Magyar Nemzet
2023. 06. 06. 21:13
Liang Wenbo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miként már megírtuk, decemberben robbant a bomba, amikor a Nemzetközi Professzionális Biliárd- és Sznúkerszövetség (WPBSA) bejelentette, hogy hét kínai sznúkerjátékos játékjogát felfüggesztette. A határozat hátterében már akkor fogadási csalás, valamint bundázás gyanúja állt. A gyanúba keveredett kínai játékosok száma később tízre emelkedett.

A világbajnok Shaun Murphy már akkor úgy fogalmazott, aki csalt, annak többé nincs keresnivalója a mezőnyben. Nos, a WPBSA a két főbűnös, Liang Wenbo és Li Hang esetében hozott ilyen szigorú ítéletet, őket örökre eltiltotta. A tíz vétkes közül a 2021-es Masters, illetve UK Chamipinship bajnoka, Jen Ping-tao és Zsao Szintong a két legismertebb név, a beismerésnek köszönhetően ők megúszták az örökös eltiltást, előbbi 2027 decemberében, utóbbi jövőre, 2024 szeptemberében térhet vissza.

Miként a kiszivárgott hírek alapján már sejteni lehetett, Liang Wenbo és Li Hang volt a két főkolompos. Nemcsak saját mérkőzéseiket adták el, de rábeszélték, sőt olykor fenyegetésekkel rákényszerítették a másik nyolc játékost ugyanerre. Liang továbbá azzal tetézte a bajt, hogy nem működött együtt az eljáró hatósággal.

A manipulált mérkőzések többségét 2022-ben játszották, de például Jen Ping-tao elismerte, már 2016-ban is fogadott a saját mérkőzésére (azaz nyilván a vereségére, mert csak azt hozhatta biztosan). 

– Nagyon összetett az ügy. Fájdalmas látni, ahogy a fiatal játékosok megtörtek a két idősebb nyomása alatt – kezdte a nyilatkozatát Jason Ferguson, a WPBSA elnöke. – Az eset elrettentő példa mindazoknak, akik befolyásolni akarják a mérkőzések eredményét. Aki ezzel próbálkozik, az biztos lehet benne, hogy a cselekedetére fény derül, és nem ússza meg a szigorú büntetést. Örvendetes ugyanakkor, hogy a bizottság nem talált bizonyítékot arra nézve, hogy az illegális viselkedés szélesebb körben jelen lenne a sznúkerben. 

A játékosok 2023. június 20-ig fellebbezhetnek a döntés ellen.

Borítókép: Liang Wenbo volt a csalások egyik szervezője (Forrás: Twitter)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.