Ott lehet a magyar klasszis a jövő héten az Európa-bajnokságon

A jövő héten megkezdődik a női kosárlabda Európa-bajnokság, amelyen a magyar válogatott is részt vehet. Székely Norbert együttese rangos ellenféllel zárja a felkészülést: pénteken és szombaton Sopronban a világ legjobbjai közé sorolt spanyolok ellen lép pályára. Eldőlt, Juhász Dorka nem tér haza az Eb-re az Egyesült Államokból, jó hír viszont, hogy a klasszis center, Határ Bernadett a súlyos sérülése után ott lehet Ljubljanában.

2023. 06. 09. 8:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már egy hét sincs az Európa-bajnokság rajtjáig: a magyar válogatott június 15-én Szlovákia ellen indítja a kontinenstornát Ljubljanában. A keret május elején kezdte meg a felkészülést Székesfehérvárott, ezen a héten viszont átköltözött Sopronba. Ennek az oka az utolsó két felkészülési mérkőzés: június 9-én, pénteken és másnap, szombaton este Székely Norbert együttese a világranglista negyedik helyezettje, az Eb egyik legnagyobb esélyese, a spanyol válogatott ellen lép pályára. Az kimondottan elismerés, hogy ezt a két lehetőséget az ellenfél kérte, miután a selejtezők során a magyar csapat kétszer is megszorongatta.

Székely Norbert elégedett a felkészüléssel. Forrás: Hunbasket.hu

És ha már ranglista: a nemzetközi szövetség (FIBA) szakírója májusban még a 12. helyre rangsorolta Székely Norbert szövetségi kapitány együttesét a 16 csapatos mezőnyben, ezúttal viszont már két hellyel feljebb pozicionálta. Paul Nilsen az elemzésében kiemelte, hogy az eddigi négy megnyert edzőmérkőzés alapján még jobb helyet is érdemelne a magyar csapat,

 de a később csatlakozó Goree Cyesha és Juhász Dorka távollétében felemás lehetett a felkészülés első pár hete a kontinenstorna előtt. Nilsen szerint szenzációs volt, ahogy a magyarok kétszer megverték az Eb-társrendező Szlovéniát idegenben, Kiss Virág különösen lenyűgöző volt ezen a két találkozón,

de mások is kiváló teljesítményt nyújtottak. A Portugália elleni két összecsapás Székesfehérváron kevésbé volt neki meggyőző, de a győzelem ezen a két meccsen is megvolt, és a nemzeti együttest komoly esélyesként kell kezelni a negyeddöntőbe jutásra.

Az Európa-bajnoki csoportellenfelek közül a címvédő Szerbia a harmadik, Törökország a hatodik, Szlovákia pedig a 15. helyen található a rangsorban. A FIBA a kontinenstorna előtt még egy alkalommal adja ki erősorrendjét, amely a 16 csapat aktuális formája, a selejtezőben és a felkészülés során elért eredményei, valamint a legfrissebb hírek alapján készül.

Paul Nielsen még tényként kezelte Juhász Dorka érkezését, ám a hét elején eldőlt: a fiatal magyar center nem szakítja meg első idényét a WNBA-ben az Európa-bajnokság miatt, így Székely Norbert szövetségi kapitány nem számíthat rá. Ez veszteség, mert magas poszton nagy szükség lett volna rá. Jó hír viszont, hogy a csütörtök esti edzés végére eldőlt, a 208 centire nőtt klasszis center, Határ Bernadett ott lesz a szlovén fővárosban, és pályára is léphet! A Sopron Basket játékosa még tavaly áprilisban, a bajnoki döntőben sérült meg súlyosan, két hónapja újra meg kellett műteni, és a válogatott felkészülését külön edzésmunkával kezdte meg.

Határ Bernadettre nagy szükség lesz az Európa-bajnokságon. Forrás: Fiba.com

A szövetségi kapitány korábban azt mondta, ha a legkisebb esélye is lesz a rásérülésnek, akkor lemond Határ Bernadett szerepeltetéséről, ám most azt tudatta a Magyar Nemzettel, hogy az orvosi vélemény szerint ez a kockázat nem áll fenn, és a center játszik az Európa-bajnokságon – kérdés persze, hogy a hosszú kihagyás után mennyit bír majd és milyen formában lesz. Dombai Rékát viszont csütörtökön megműtötték, edzésen egy betörésnél aláfordult a bokája, és eltört a lábközépcsontja, ő nem lehet tagja a keretnek.

– Az elvégzett munkával ott tartunk, ahol a terveink szerint tartanunk kell – mondta Székely Norbert. – Persze csak az első, szlovákok elleni meccsen derül ki, hogy mennyire sikerült jól a felkészülés, mindenesetre a lányok nagyszerűen dolgoztak, koncentráltak és kiválóan motiváltak. Tizennégyen vagyunk itt, Sopronban, és a spanyolok elleni két meccs után jelölöm ki azt a tizenkét játékost, akik a végleges Eb-keretet alkotják.

Felkészülési mérkőzések. Péntek: Magyarország–Spanyolország, 18.00 (tv: Duna World). Szombat: Magyarország–Spanyolország 17.00 (tv: M4 Sport).

Borítókép: Határ Bernadett a súlyos sérülés után az Eb-n térhet vissza (Forrás: Fiba.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.