Kiütéses győzelemmel kárpótolta a Ferencváros a szurkolóit

A múlt heti edzőbuktató Bajnokok Ligája-kudarc után a Ferencváros az Európa-konferencialiga-selejtezőjének a 2. körében folytathatta a nemzetközi szereplését. A csapatot a szó szoros és átvitt értelmében is kicserélték, Máté Csaba megbízott vezetőedző öt helyen is változtatott a kezdőben, a Fradi pedig ezúttal nagyszerűen futballozott. Az ír Shamrock Roversnek esélye sem volt a Groupama Arénában, a magyar bajnok 4-0-s előnyt szerzett a jövő heti visszavágóra. A Debrecen 1-0-ra győzött Jerevánban, a Kecskemét 2-1-re nyert a lett Riga FC ellen, a ZTE 1-0-ra kikapott Eszéken.

2023. 07. 27. 21:01
null
Budapest 20230727 Labdarúgás FTC-Shamrock-Rovers Konferencia Liga Fotó:Árvai Károly/Nemzeti Sport Fotó: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros is debütált az Európa-konferencialigában, ám a magyar bajnok nem vágyott erre a történelmi pillanatra… A célja a Bajnokok Ligája csoportköre volt, erről azonban a feröeri KÍ Klaksvik elleni kínos kudarccal le kellett mondani, és vigaszdíjként maradt számára a harmadik számú európai sorozat. Az ellenfele az az ír Shamrock Rovers volt a Groupama Arénában, amelyet tavaly az Európa-liga rájátszásának az odavágóján ugyanitt 4-0-ra győzött le, ezért a visszavágón az 1-0-s vereség is belefért.

 

A Fradi megbízott vezetőedzője, Máté Csaba kicserélte a a fél csapatot a KÍ elleni találkozóhoz képest. Főként a hátsó régiót érintette keményen az átalakítás: a védelemből mindössze Samy Mmaee maradt, kikerült sérülés miatt, Mats Knoester és Eldar Civic is, míg a védekező középpályás posztról Baráth Péter és Amer Gojak szorult ki. A helyükön Cebrail Makreckis, Ibrahim Cissé, Cristian Ramírez, Sigér Dávid és Marquinhos kapott bizalmat.

Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

Még jó, hogy az Európa-konferencialigában nincsen VAR, ugyanis a 7. percben Burt három ember között bejutott a tizenhatoson belülre, az ötös sarkáról ellőtte, Dibuszról Cissé kezére pattant a labda, majd kiperdült az alapvonalon túlra – visszanézve talán tizenegyest ítélt volna a játékvezető. Jó fél ház volt a Groupama Arénában, ami jelzi, hogy a BL-kudarc miatt a szurkolók nem fordítottak hátat a csapatnak, és buzdították is a kedvenceiket. A Klaksvík ellen a tábor elég korán ébresztőt kiáltott, ezúttal türelmesebbek voltak a fanatikusok az első rossz passzoknál. A játékosok pedig a 16. percben ezt góllal hálálták meg, ami akkor is értékes, ha nagyon potya volt: szöglet után Sigér Dávid középről, 15 méterről, egyből lőtt, a labda felperdült az egyik védőn, nagy ívben és lassan hullott a kapu felé, Mannus kapus mégis mellé nyúlt a gólvonalon, és így a hálóban kötött ki – 1-0.

Ezután már egyértelmű fölényben futballozott a Fradi, és a 32. percben megduplázta az előnyét: Traoré adott jobbról középre, lecsapott a labdára Ramírez, aki 18 méterről ellőtte, a labda megpattant egy védő sarkán, és a jobb alsó sarokba vágódott – 2-0. 

Ramírez góljánál szó szerint felrobbant a stadion, a hosszú idő után visszatért hátvéd egyéni meglátása színt vitt a zöld-fehérek addigi tanácstalan játékába. A gólszerző a találat után a családja felé futott, s előttük ünnepelt. 

Az írek alig jutottak át a hazai térfélre, ha mégis, akkor ott azonnal elveszítették a labdát, de a szünetig megúszták újabb gól nélkül. Utána viszont azonnal megkapták a harmadikat, a 46. percben Ramírez remek beadását a nagy lendülettel érkező Traoré 5 méterről fejelte a hálóba – 3-0. Egyoldalú játék zajlott a gyepen, a Fradi olykor tűzijátékot rendezett a Shamrock kapuja előtt, amely csak rövid percekre tudott kiszabadulni a nyomás alól. A 74. percben Traoré lefutotta a védőjét, a lövése a kapusról az egyedül érkező Varga Barnabás elé perdült, ő pedig 7 méterről a hálóba helyezett – 4-0. Ezután az írek csaknem szépítettek, Kenny lövése a keresztlécről pattant ki Burt elé, az ő lövését pedig Dibusz védte szépen. 

Kitett magáért a Kecskemét is az Európa-konferencialigában a lett Riga FC ellen. Végig jól játszott, az 52. percben Szuhodovszki tizenegyesből szerzett vezetést, Pálinkás a hajrában kettőre növelte az előnyt, amire gyorsan válaszolt a Riga, ám a KTE így is előnnyel utazhat a visszavágóra.

Európa-konferencialiga, selejtezők, 2. kör, első mérkőzések:

Ferencváros–Shamrock Rovers (ír) 4-0 (2-0), Groupama Aréna, 10 735 néző, gólszerző: Sigér (16.), Ramírez (32.), Traoré (46.), Varga B. (74.)
Alashkert Jereván (örmény)–Debreceni VSC 0-1 (0-0), Abovjan, v.: Fotiasz Vasszilisz (görög), gólszerző: Loncar (50.
Kecskemét–Riga FC (lett) 2-1 (0-0), Kecskemét, 4211 néző, gólszerző: Szuhodovszki (11-esből 52.), Pálinkás (84.), illetve Contreras (86.)
NK Osijek (horvát)–Zalaegerszeg 1-0 (0-0), Eszék, 12 011 néző, v.: Dankert (német), gólszerző: Miérez (91.

Borítókép: Ezúttal többször is volt okuk a ferencvárosiaknak az ünneplésre (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.