Vingegaard már megtette, Valter Attila viszont még nem vallott színt

Jonas Vingegaard, a Tour de France idei győztese a vasárnapi utolsó szakasz előtt bejelentette, hogy idén elindul a spanyol kerékpáros körversenyen, a Vuelta a Espanan is. Primoz Roglic részvétele már régóta biztos, így a Jumbo-Visma várhatóan ismét két csapatkapitánnyal vág neki a harmadik háromhetes viadalnal. Valter Attila keményen készül, az egyik edzőtáborból a másikba tart, de hivatalos megerősítést továbbra sem nyert, hogy a legjobb magyar bringás ott lesz-e a Vueltán.

2023. 07. 24. 9:43
Valter Attila, Jonas Vingegaard
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Már tavaly novemberben meghoztuk a döntést, mindig is ez volt a terv. Most jött el a pillanat, hogy nyilvánosságra hozzuk. Nagyon várom a Vueltát. Természetesen élvezni fogom a Tour de France győzelmét, de egy hét múlva már a Vueltára fogok koncentrálni – mondta Jonas Vingegaard az idei Tour utolsó szakasza előtt. Tehát csakúgy, mint Primoz Roglic, a dán bringás is indul az idei Vueltán. Miként, reméljük, is. Ám az erről szóló hivatalos bejelentés továbbra is várat magára. Az idézett nyilatkozat, amellett, hogy fontos információval, arra is magyarázatként szolgál, a franciák miért is nem rajonganak különösképpen Jonas Vingegaard-ért. Hűvösnek, merevnek tartják a dán bringást, aki hatalmas fölénnyel védte meg a címét. De ez persze legyen a franciák baja.

Valter Attila a balatonfüredi verseny rajtjánál (Fotó: Nagy Lajos)

Vingegaard bejelentése mögött személyes motiváció lehet, de az sem kizárt, a Jumbo-Visma nagyon eltökélt, hogy a Giro d'Italia és a Tour de France után idén a harmadik háromhetes (Grand Tour) viadalt is megnyerje, ezt a triplát még soha egyetlen csapat sem hozta össze egy naptári éven belül. A Girón Primoz Roglic győzött, a Touron és várhatóan – helyesebben a Jumbo-Visma reményei szerint – kettejük között dől el a Vuelta. Persze a két sztár indulása némi feszültséget is jelenthet a csapaton belül. 

 

Roglic és Vingegaard: egyszerre csapat- és vetélytársak

Ez a helyzet persze nem először áll elő. A 2021-es Tour de France-nak a Jumbo-Visma még Roglic vezetésével vágott neki, ám a szlovén bringás a kilencedik szakasz előtt feladta a versenyt. Vingegaard lépett elő főnökként, s bizonyította a képességeit azzal, hogy az összetettben másodikként végzett Tadej Pogacar mögött. Roglic a 2022-es Touron is pórul járt, az ötödik szakaszon balesetet szenvedett, megsérült a válla, kétperces hátrányba került, amivel elvesztette az esélyét a végső győzelemre, s az utolsó hét előtt kiszállt a versenyből.

Vingegaard és Roglic idén eddig kerülte egymást, előbbi a Girót, utóbbi a Tourt hagyta ki, s persze a Girót Roglic, a Tourt pedig Vingegaard nyerte meg. A Vueltán újra összecsapnak. Érdekesség, hogy a hírek szerint a Jumbo-Visma első számú hegyi segítője, Sepp Kuss is indul a Vueltán, ami további jele annak, hogy a csapat az idei harmadik háromhetest is be akarja húzni.

 

Valter Attila útja: ob, Andorra, Tignes

Bennünket persze jobban foglalkoztat, hogy Valter Attila végre lehetőséget kap-e. A legjobb magyar országúti bringás a Girón és Touron sem indult, címét megvédve magabiztosan megnyerte a magyar bajnokságot, s azóta is keményen készül – reméljük a Vueltára. Ő maga legutóbb négy napja, július 20-án a következőket posztolta:

„A Pireneusokból az Alpokba, közben pedig egy kis spanyol Riviéra! Egy eseménydús otthon töltött időszak után újra kemény munka várt rám Andorrán, a második otthonomban. Húsz napot tudtam készülni, gyakorlatilag tökéletes körülmények között. A hegyekben is teljesen megérkezett a nyár, engem pedig alig lehetett leszedni a bringáról. Minden percet élveztem a nyeregben, miközben a formám szuperül alakul és a motiváció se fogyott a Tour de France-nak köszönhetően! Most egy villámnyaralás keretében próbálom kipihenni magam és halványítani a bringás barnulást, Barcelona környékén a tengerparton. Holnap pedig már utazom Tignesbe, a francia Alpokba, a következő csapatedzőtáborba. Eddig mindössze pár órát voltam ebben a városban, de az elég emlékezetesre sikerült. Nagyon várom, hogy újra egy szervezett táborba készüljek a srácokkal, ha a fejlődés pedig töretlen marad, akkor biztos emlékezetes második fele lesz a szezonnak!”

Arról tehát ő maga sem beszél, hogy valóban ott lesz-e a Vueltán. Megnyugtató, hogy a legtöbb kerékpáros szakportál, köztük a Cyclinguptodate.com kész tényként kezeli Valter indulását. A magyar kerékpáros idén a Gran caminón, a Baszk körversenyen és a Critérium du Dauphiné-n is segített már Vingegaard-nak. Általános megelégedésre.

Evenepoel címvédésre készül a Vueltán

Vingegaard és Roglic lesz a két favorit, de azért ne vegyük biztosra a sikerüket. A tavalyi győztes, a belga Remco Evenepoel (Soudal–QuickStep) kihagyta a Tourt, a Vueltára készül, csakúgy, mint Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), Richard Carapaz (EF Education–EasyPost) pedig már az elején feladta a francia körversenyt. 

Rangját tekintve ugyan a Vuelta a harmadik háromhetes viadal, de az idei rajtlista alakulását látva messze nem C verseny. 

Borítókép: Valter Attila és Jonas Vingegaard (Fotó: SCA/Cor Vos/Ivan Benedetto

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.