Mikor fog más nyerni? Majd ha Verstappen visszavonul

Max Verstappen a Hungaroringet is meghódította, de nem csak ő lehetett boldog a 38. Formula–1-es Magyar Nagydíj után. Más és más okból, de Lando Norrisnak és Sergio Péreznek is sokat jelentett a vasárnapi dobogós helye.

2023. 07. 24. 4:50
Norris Verstappen Magyar Nagydíj
(L-R) McLaren's British driver Lando Norris, Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen and Red Bull Racing's Mexican driver Sergio Perez celebrate with Champagne on the podium after the Formula One Hungarian Grand Prix at the Hungaroring race track in Mogyorod near Budapest on July 23, 2023. (Photo by Ferenc ISZA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami az időmérőn összejött, arra a futamon semmi esély sem volt. (Mercedes) szombaton (Red Bull) előtt végzett, vasárnap viszont sem a brit, sem más rivális nem tudott a holland versenyző útjába állni, aki végül óriási előnnyel, 33 másodperccel a második Lando Norris (McLaren) előtt ért célba. Pedig a hétvége során korántsem tűnt egyértelműnek, hogy a Red Bull a Hungaroringen is dominálni fog, Verstappen folyamatosan panaszkodott az autójára. A versenyen azonban már nem volt rá oka.

F1 Verstappen MAgyar Nagydíj
Max Verstappen a Hungaroringen is dominált. Fotó: Kurucz Árpád

– Egy körön küszködtünk, de talán éppen ez segített nekünk ma. Minden keveréken remekül teljesítettünk, az autó jó bánt a gumikkal – nyilatkozta a leintést követően a címvédő, aki a start után azonnal elvette az első helyet Lewis Hamiltontól. – Végre jól sikerült a rajtom. Ez rendkívül boldoggá tesz, mert hosszú ideje dolgozunk ezen. Szerencsére most minden összejött, a rajt után már csak a saját versenyemre koncentráltam, az autóm pedig elképesztően gyors volt.

A Red Bullnak sokáig emlékezetes maradhat ez a hétvége. Az osztrák istálló zsinórban tizenkét futamot húzott be, amire korábban egy csapat sem volt képes (az eddigi csúcstartó, a McLaren 1988-ban tizenegy győzelemnél állt meg Ayrton Sennával és Alain Prosttal).

– Ez hihetetlen eredmény a csapatunknak. Fantasztikus, amit az elmúlt másfél évben elértünk, remélhetőleg még sokáig kitart a lendületünk – bizakodott Verstappen.

Talán nem túlzás azt mondani, hogy a McLarennél is legalább akkora ok volt az örömre, mint a Red Bullnál. A wokingiak az idény elején még a mezőny végén kullogtak, de a legutóbbi fejlesztési csomagjuknak köszönhetően óriásit léptek előre, és Silverstone után a Hungaroringen is ők voltak a legerősebbek az energiaitalosok mögött.

 

Norris második helye azért is értékes volt, mert sokat kellett küzdenie érte. A hajrában Sergio Pérez (Red Bull) ott loholt a nyomában.

– Nem volt könnyű futamom, különösen azért, mer Checo felzárkózott mögém a verseny végén. Viszont nem volt elég gyors hozzá, hogy utolérjen, szóval elégedett vagyok. Lenyűgöző, hogy ismét a dobogóra álltunk – mondta a brit versenyző, aki abban azonban nem bízik, hogy a közeljövőben megszerzi első győzelmét is. 

– Talán majd akkor sikerül, ha Max visszavonul. A Red Bull egyszerűen túl gyors. Esetleg akkor jöhet össze, ha hibáznak. De mi most az elmúlt négy-öt futamon mutatott fejlődésünkkel is nagyon elégedettek vagyunk. Korábban az időmérő első szakaszából is nehéz volt továbbjutunk, most viszont rendszeresen versenyben vagyunk a dobogós helyezésekért. Egyelőre megelégszünk ezzel, egyszer pedig majd eljön a mi időnk – tette hozzá.

Pérez teljesítménye ugyan ismét elmarad csapattársáétól, Verstappenétől, de a mexikói legalább ismét dobogóra állt, ami az elmúlt hónapokban csak elvétve sikerült neki. Ráadásul a kilencedik helyről küzdötte magát előre, megdolgozott a harmadik helyért.

– Közel kerültünk a második helyhez, de sajnos nagy volt a forgalom, illetve sok törmeléket szedtem össze, ezért elveszítettem néhány másodpercet. Összességében azonban jó volt a stratégiánk, így remek eredményt értünk el – vélekedett a Red Bull mexikói versenyzője, akit magabiztossá tett a dobogós hely. – Egy ilyen futam után megnő az önbizalmam. Mostantól az a célom, hogy minden versenyen dobogós helyen végezzek.

Borítókép: Lando Norris (balra) és Max Verstappen a hungaroringi dobogón (Fotó: AFP/Isza Ferenc)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.