Hamilton most nem, de a Red Bull történelmet írt a Magyar Nagydíjon

Lewis Hamiltonnak a történelmi pole pozícióját követően a történelmi győzelem nem jött össze, sőt még dobogóra sem állhatott a 38. Formula–1-es Magyar Nagydíjon. Helyette a Red Bull állított fel új csúcsot vasárnap, Max Verstappen révén zsinórban a tizenkettedik sikerét érte el az osztrák istálló. A címvédő mögött Lando Norris és a kilencedik helyről rajtolt Sergio Pérez pezsgőzhetett még a dobogón a hungaroringi nézősereg előtt. A magyar futam népszerűsége töretlen, a kilátogatók száma 303 ezer volt a hétvégén, ami új rekord.

2023. 07. 23. 16:58
F1 Verstappen MAgyar Nagydíj Red Bull
F1 Verstappen MAgyar Nagydíj Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Mercedes) szombaton meghúzta az oroszlán bajszát. A hétszeres világbajnok három ezreddel lenyomta Max Verstappent (Red Bull) a 38. Magyar Nagydíj kvalifikációján, a címvédő ötös időmérős sikersorozatát megszakítva ezzel. A Mercedes pilótája nem akármilyen tettet hajtott végre ezzel, hiszen idén eddig csak Charles Leclerc (Ferrari) tudta egyszer, Azerbajdzsánban elhappolni az első rajtkockát a Red Bullok orra elől. Arról nem is beszélve, hogy ez volt Hamilton kilencedik pole pozíciója a Hungaroringen, ami egyedülálló teljesítmény az összes pályát tekintve. Ez a győzelmeket tekintve is igaz lehetett volna, a brit versenyző a kilencedik sikerére hajtott hazánkban, ennyiszer egy pilóta sem nyert egyazon helyszínen. Igen ám, csakhogy a Red Bull is történelmet akart írni vasárnap, és a tizenkettedik futamgyőzelmét is hozzátenni a lenyűgöző szériájához.

Red Bull, Verstappen, Hamilton
Hamilton (jobbra) nem tudta tartani a lépést a Red Bull-lal. Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

Hamilton és Verstappen mögé Lando Norris, Oscar Piastri (mindkettő McLaren), Csou Kuan-jü (Alfa Romeo) és Leclerc sorakozott fel a rajtrácsra a dugig megtelt lelátók előtt. A piros lámpák kialvása után a Red Bull került közelebb a rekordhoz Hamiltonnal szemben. Verstappen könnyedén megelőzte a Mercedes versenyzőjét, majd Piastri és Norris is elhúzott mellette. A 11. helyről rajtolt Carlos Sainz (Ferrari) a hatodik helyre ugrott előre, a kilencedik Sergio Pérez (Red Bull) pedig csak egy pozíciót javított.

A mezőny hátsó felében nagy volt a kavarodás, a rajt után beragadt Csou dominóeffektust idézett elő: meglökte Daniel Ricciardót (Alpha Tauri), ő Esteban Ocont (Alpine), aki csapattársát, Pierre Gaslyt (Alpine) nyársalta fel. A két Alpine versenyének azonnal lőttek, kezdhettek csomagolni a franciák.

Bár Verstappent az időmérőn harcra késztették a riválisok, versenytempó tekintetében továbbra is hatalmas a Red Bull előnye. A címvédő egykettőre ellépett Piastritól, de mögöttük is állandósultak a különbségek egészen az első kerékcserékig. 

Hamilton és Norris korábban ment ki a bokszba, mint Piastri. Ez Norris malmára hajtotta a vizet, ráadásul a McLaren brit pilótája szélvészgyors kivezető kört produkált, és a kiállások után csapattársa elé került. 

Verstappen és Pérez kivárt a maga cseréjével, majd miután átestek rajtuk, Pérez hadjáratot indított a dobogós helyezésekért. Sainzt gyorsan átugrotta, majd Hamiltont kezdte üldözni, de előzésig nem jutott. Erre ráunva a Red Bull elévágással próbálkozott, és Piastrival egy időben, a 43. körben Pérez is új abroncsokat kapott. A taktika bevált, idővel mindketten átugrották a később cserélő Hamiltont, Pérez pedig Piastrit is megelőzve előrelépett a harmadik helyre. 

A futam utolsó szakasza sem telt eseménytelenül, Hamilton visszavette a helyét Piastritól. Pérez kis híján tökéletessé tette a Red Bull hétvégéjét, de hiába volt rá tizenkét köre, nem tudta utolérni a második Norrist, sőt a végén amiatt főhetett a feje, hogy Hamilton rohamtempóban csökkentette a hátrányát hozzá képest. Csatára már nem került sor, így helycsere sem történt. 

F1 Verstappen MAgyar Nagydíj Red Bull
Verstappennek magányos futama volt, de utána nem egyedül ünnepelt Fotó: Kurucz Árpád

Verstappen a rajt után szinte csak a leintéskor került újra képernyőre. Szokás szerint senki sem járt a közelében, 33 másodperces előnnyel ért célba Norris előtt. A Red Bullnak pedig a tizenkettes győzelmi rekordja és fennállása 250. dobogós helyezése mellett Pérez révén egy harmadik hely is jutott. A dobogósokat természetesen ezúttal is Herendi trófeával jutalmazták, de Verstappen nem sokáig gyönyörködhetett a sajátjában, mert a figyelmetlen Norris az ünneplés közben összetörte azt.

Hamilton, Piastri, George Russell (Mercedes), Leclerc, Sainz, Fernando Alonso és Lance Stroll (mindkettő Aston Martin) szerzett még pontot a Hungaroringen, 

ahol megdőlt a látogatottsági rekord: 303 ezren voltak a helyszínen a magyar versenyhétvégén.

Folytatás egy hét múlva Belgiumban.

Végeredmény, Magyar Nagydíj, Hungaroring (70 kör, 306,630 km):
 1. (holland, Red Bull) 1:38:08.634 óra
 2. Lando Norris (brit, McLaren) 33.731 másodperc hátrány
 3. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 37.603 mp h.
 4. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 39.134 mp h.
 5. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 1:02.572 perc h.
 6. George Russell (brit, Mercedes) 1:05.825 p h.
 7. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:10.317 p h.
 8. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) 1:11.073 p h.
 9. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 1:15.709 p h.
10. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 1 kör hátrány
11. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 1 kör h.
12. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 1 kör h.
13. Daniel Ricciardo (ausztrál, Alpha Tauri) 1 kör h.
14. Nico Hülkenberg (német, Haas) 1 kör h.
15. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 1 kör h.
16. Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo) 1 kör h.
17. Kevin Magnussen (dán, Haas) 1 kör h.

kiesett:
Logan Sargeant (amerikai, Williams) 69. kör
Esteban Ocon (francia, Alpine) 2. kör
Pierre Gasly (francia, Alpine) 1. kör

leggyorsabb kör: Verstappen (1:20.504 perc, 53. kör)

A vb-pontversenyek állása 11 futam után (még 11 van hátra):

    versenyzők:
 1. Verstappen 281 pont
 2. Pérez 171
 3. Alonso 139
 4. Hamilton 133
 5. Russell 90
 6. Sainz 87
 7. Leclerc 80
 8. Norris 60
 9. Stroll 45
10. Ocon 31
11. Piastri 27
12. Gasly 16
13. Albon 11
14. Hülkenberg 9
15. Bottas 5
16. Csou 4
17. Cunoda 2
18. Magnussen 2
19. Sargeant 0
20. Nyck de Vries (holland, Alpha Tauri) 0
21. Daniel Ricciardo 0

    csapatok:
 1. Red Bull 452 pont
 2. Mercedes 223
 3. Aston Martin 184
 4. Ferrari 167
 5. McLaren 87
 6. Alpine 47
 7. Williams 11
 8. Haas 11
 9. Alfa Romeo 9
10. Alpha Tauri 2

Borítókép: Max Verstappen ünnepel a Magyar Nagydíj után (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.