Guardiola óvatosságra intett csapata első döntője előtt az új idényben

Az előző idényben 248 napig az Arsenal állt a Premier League első helyén, végül mégis a Manchester City lett a bajnok. Ma a Community Shielden, vagyis az angol szuperkupán csap össze egymással a két együttes. Pep Guardiola szerint az Arsenal a nyári igazolásainak köszönhetően új szintre lépett, a City ráadásul még nincs a legjobb formájában.

Magyar Nemzet
2023. 08. 06. 6:40
Pep Guardiola
Isztambul, 2023. június 10. Pep Guardiola, a Man City vezetõedzõje, mielõtt megkezdõdik a Manchester City-Internazionale mérkõzés a labdarúgó Bajnokok Ligájának döntõjében az isztambuli Atatürk Olimpiai Stadionban 2023. június 10-én. MTI/EPA/Sedat Suna Fotó: Sedat Suna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapesetben a Community Shielden a Premier League bajnoka játszik az FA-kupa győztesével, de az előző idényben mindkét trófeát a Manchester City szerezte meg, Pep Guardiola csapata pedig mégsem mérkőzhet meg saját magával. Ilyen esetekben a bajnoki ezüstérmes az ellenfél az angol szuperkupáért, így most az Arsenal.

Az előző idényben a Manchester City nyerte az Arsenal elleni csatákat. Fotó: Oli  Scarff

Van miért visszavágnia Mikel Arteta csapatának, s nem csak szimplán az elvesztett bajnoki cím miatt. Az Arsenal az előző idényben 248 napig állt a tabella élén anélkül, hogy végül megnyerte volna a bajnokságot, s e tekintetben a valaha volt legmagasabb számmal „büszkélkedhetnek” Arteta tanítványai. Igazán azonban az bosszanthatta őket, hogy mindhárom Manchester City elleni meccsükön kikaptak, ezek összesített gólkülönbsége pedig KO-val ért fel (8-2).

Guardiola: A City most nincs a legjobb formában

– Egyértelműen erősödött az Arsenal a nyáron, Mikel Arteta visszavezeti a csapatot oda, ahová való – dicsérte korábbi tanítványát Guardiola. – Mi mindent megnyertünk az előző idényben, ennél többet már nem nyerhetünk. Számunkra most az a kihívás, hogy éhesek maradjunk, és mindent megtegyünk azért, hogy megvédjük azt, amit megszereztünk.

Azzal, hogy a City megnyerte a bajnokságot, a kupát és a Bajnokok Ligáját is, esélyt kapott az újabb trófeákra. Kezdve a Community Shielddel, aztán augusztus 16-án az Európa-liga-győztes Sevilla elleni európai szuperkupával, majd decemberben a klubvilágbajnoksággal.

– Természetesen megpróbálunk újra nyerni – jelentette ki Guardiola. – Ugyanakkor látni kell, hogy nekünk az előző idény két héttel tovább tartott, mint az Arsenalé, így két héttel később kezdtük meg a munkát, mint az Arsenal. Jelenleg nem vagyunk a legjobb formánkban. Mindig küszködünk a szezon elején, de ez egy döntő, ami mentálisan sokat segít, hogy felvegyük a harcot.

Az Arsenal többet költött a nyáron, mint a Manchester

A két csapat nyári költekezési versenyét jelen állás szerint az Arsenal nyerte meg. Ahogy arra Guardiola is utalt, Mikel Arteta igyekezett komolyan megerősíteni a csapatát, és minden csapatrészbe érkezett egy-egy nagy fogás. A védelembe Jurrien Timber (Ajax) 40 millió euróért, a középpályára Declan Rice (West Ham United) új brit rekordként 116,6 millióért, a támadósorba Kai Havertz (Chelsea) 75 millióért. Összességében tehát 231,6 milliót költött a nyáron az Arsenal, ami új klubcsúcs.

A City önmagához képest visszafogott volt az átigazolási piacon, de két játékosra így is elköltött 119 milliót. Két horvát labdarúgóval erősítette meg a keretét Guardiola, Mateo Kovacic a Chelsea-től érkezett 29 millióért, Josko Gvardiol pedig Lipcséből a világ valaha volt legdrágább védőjeként, 90 millióért.

Arteta: Amit az előző idényben mutattunk, még nem elég

– Az a célunk, hogy harcban legyünk az összes trófeáért. Amit az előző idényben nyújtottunk, az nem elég, jobbnak kell lennünk – jelentette ki Arteta. – Most egyből kupával kezdhetnénk az idényt, ami izgatottá tesz. Az ellenfél ráadásul az a csapat, amelyet most mindenki le szeretne győzni, Európa legjobb együttese, amelyet jól ismerünk.

Az biztos, hogy az Arsenal korábbi City-csatára, kihagyja a meccset sérülés miatt. – Vannak még teendőink, de elégedettek vagyunk a mostani kerettel. Egészséges harc kell minden poszton a csapatba kerülésért, ezen dolgozunk – jelezte Arteta, aki korábban Guardiola segítőjeként tanulta az edzői szakmát Manchesterben, és az eddigi tíz találkozóból csak egyet tudott megnyerni korábbi mestere ellen.

Community Shield, vasárnap: Manchester City–Arsenal 17.00 (tv: Spíler 1)

Borítókép: Pep Guardiola dicsérte az Arsenalt az egymás elleni rangadó előtt (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.