Világrekordösszegért vette meg Willi Orbán védőpárját a Manchester City

Igaznak bizonyultak a másfél hónappal ezelőtti hírek, a Manchester City valóban leigazolta Josko Gvardiolt az RB Leipzig csapatából. Az angol klub a hivatalos bejelentésében nem hagyhatta ki a szóviccet a horvát középhátvéd és új edzője, Pep Guardiola vezetéknevének összemosásáról. Mostantól Willi Orbán eddigi lipcsei párja a világ legdrágább védője, Gvardiol megdöntötte Harry Maguire világrekordját.

Magyar Nemzet
2023. 08. 05. 12:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos honlapján jelentette be az elmúlt idényben triplázó Manchester City Josko Gvardiol érkezését. – Gyerekkori álmom válik valóra azzal, hogy Angliában futballozhatok – nyilatkozta a 21 éves horvát középhátvéd. – Aki látta a Cityt játszani az előző idényben, az tudja, hogy a világ legjobb csapata. Varázslatos lesz együtt dolgozni Peppel, még nem vagyok a csúcson, és biztos vagyok benne, hogy a világ legjobb edzőjének az irányításával tovább fejlődhetek.

Josko Gvardiol levetette a Lipcse mezét, a Manchester City az új csapata. Fotó: AFP/Christof Stache 

Gvardiol tavaly világbajnoki bronzérmes volt a horvát válogatottal, az elmúlt két idényben pedig alapembere volt az RB Leipzig csapatának, amelyben többnyire a magyar válogatott volt a párja a védelem közepén. Gvardiol 2021 nyarán 18,8 millió euróért szerződött a Dinamo Zagrebtől Lipcsébe, ahonnan most kilencvenmillió euróért került Manchesterbe. Ezzel megdöntötte Harry Maguire világrekordját, akiért a Manchester United 87 milliót fizetett a Leicester Citynek – immáron Gvardiol a világ valaha volt legdrágább védője.

Miből lesz a cserebogár? Gvardiol 2020 nyarán még a horvát bajnok Dinamo színeiben lépett pályára az Üllői úton a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában. A Szergej Rebrov vezette Fradi 2-1-re győzött azon a meccsen, továbbjutott és végül a BL-csoportkörbe került. A Dinamo elleni sikerben nagy szerepet játszott Gvardiol látványos hibája: 1-1-es állásnál a felezővonalnál lelopta a lábáról a labdát Myrto Uzuni, aki ziccerig futott és nem is hibázott.

A horvát védőt már korábban is becézték úgy, hogy „Gvardiola”, utalva arra, hogy a vezetékneve nagyon hasonlít Pep Guardioláéra. Ezt a viccet a Manchester City is elsütötte, a BL-címvédő együttes egy olyan videóval jelentette be a horvát érkezését, amelyben Guardiola az önmaga és újdonsült védője nevével játszik.

Ki lehet Orbán új védőtársa Lipcsében?

Gvardiol elvesztése érzékenyen érintheti a Lipcsét , amelyből ugyancsak Angliába távozott ezen a nyáron (Liverpool) és Christopher Nkunku (Chelsea) is az alapemberek közül. A Lipcsének volt ideje felkészülni Gvardiol távozására, amely már több mint egy hónapja lógott a levegőben, és már igazolt is egy új középhátvédet.

A mindössze 18 éves, francia utánpótlás-válogatott El Chadaille Bitshiabu 15 millió euróért érkezett a Paris Saint-Germainből. A fiatal játékos 2021-ben mutatkozott be a PSG első csapatában, a legutóbbi idényben 13 bajnokin és egy BL-meccsen játszott a francia klubban. Ez utóbbin közelebbről is szemügyre vehették a lipcsei megfigyelők, hiszen Bitshiabu Münchenben, a Bayern elleni BL-nyolcaddöntőn kapott a szerepet a második félidőben.

Borítókép: Josko Gvardiol immáron a Manchester City labdarúgója (Fotó: Manchester City/Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.