Szoboszlai távozása csak egy a Lipcse szaporodó gondjai közül

Hiába lett Szoboszlai Dominik a Liverpool futballistája, számunkra az RB Leipzig fontos klub maradt, hiszen a magyar válogatott másik két oszlopos tagja, Gulácsi Péter és Willi Orbán továbbra is a német együttest erősíti. Gyakorlatilag új csapatot kell építeni, a Lipcse sportigazgatója és vezetőedzője azonban nincsen kétségbeesve. Pedig Szoboszlai, Nkunku, Laimer és Gvardiol személyében legalább négy kulcsjátékost kellene pótolni.

2023. 07. 13. 4:50
Gulácsi Péter Willi Orbán
SOCCER-EUROPA-ATT-RBL/REPORT Fotó: AFP/FRANCESCO SCACCIANOCE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn a sérülése után visszatérő Gulácsi Péterrel a pályán kezdte meg a felkészülést a következő idényre az RB Leipzig, amely másfél hónapja nyerte meg a Német Kupát, ám a Frankfurt elleni döntőben pályára lépett játékosok közül mindössze ketten (Janis Blaswich és Kevin Kampl) voltak jelen az első edzésen. Azért nem ennyire drámai a helyzet, a júniusi válogatott meccseken szerepelt labdarúgók többsége – köztük is, aki Olaszországban tölti a vakációját – kapott némi extra pihenőt a klubtól, így Marco Rose vezetőedző erősen foghíjas, fiatalokkal feltöltött kerettel indította a munkát. Ugyanakkor a kupagyőztesek közül vannak, akik már nem térnek vissza Lipcsébe – a hetvenmillió euróért Liverpoolba igazolt is a fájdalmas lipcsei veszteségek közé tartozik.

Szoboszlai Dominik Liverpool
Szoboszlai már a Liverpool stadionjában feszít, a Lipcse vezetői meg törhetik a fejüket. Fotó: Andrew Powell

De messze nem csak a magyar válogatott csapatkapitányának távozása miatt főhet most Max Eberl sportigazgató feje. Szoboszlai elvesztéséhez hasonlóan érzékenyen érinti a Lipcsét, hogy Konrad Laimer a Bayern München, Christopher Nkunku a Chelsea játékosa lett, és a sort minden bizonnyal Josko Gvardiol gyarapítja hamarosan, aki a személyes feltételekben már megegyezett a Manchester Cityvel. A horvát középhátvéd szerződésében százmillió eurós kivásárlási ár szerepel, azt pedig már Eberl is megerősítette, hogy Gvardiol bejelentette a távozási szándékát. A klubok tárgyalnak, és csak idő kérdése, hogy a 21 éves játékos minden idők legdrágább védőjeként Manchesterben kössön ki, Pep Guardiola BL-címvédő csapatában.

Négy olyan távozó futballistáról van szó, akik nem a „futottak még” kategóriába tartoztak, hanem abszolút vezéregyéniségek voltak Lipcsében. Ha ehhez hozzávesszük, hogy André Silva, Benjamin Henrichs, Mohamed Simakan és Marcel Halstenberg elvesztésére is van esély a nyáron, akkor gyakorlatilag új csapatot kell építenie Marco Rosénak. A középcsatár Silva a Lazióba tart és csapat szezon előtti edzőtáborát is kihagyja, Madridban kezelteti a sérülését, a két szélső védő, Henrichs és Simakan az Arsenal kívánságlistáján szerepel, a Lipcsét 2015 óta erősítő Halstenberg pedig személyes okokra hivatkozva szeretne visszatérni nevelőklubjába, Hannoverbe. Folynak a tárgyalások.

Ki akarna elveszteni ilyen kvalitású játékosokat?

– Megértem, hogy a szurkolók csalódottak és aggódnak – jelentette ki Eberl, a lipcsei sportigazgató. – Egyetlen klub, egyetlen vezető és egyetlen edző sincs ezen a bolygón, aki el akarna veszíteni ilyen kvalitású játékosokat. De minderre fel vagyunk készülve. Megígérhetem, hogy újra topkategóriás, izgalmas csapatot építünk. A Lipcse már az én időm előtt is mindig megfelelően pótolta a nagy távozókat, és most is ezen dolgozunk.

Abban igaza van Eberlnek, hogy volt már hasonló válságszagú nyár Lipcsében: 2021-ben egyszerre távozott a vezetőedző, Julian Nagelsmann, a védelem oszlopa, Dayot Upamecano, a csapatkapitány, Marcel Sabitzer (mindhárman a Bayernbe) és Ibrahima Konaté (Liverpool). Akkoriban érkezett a csapathoz többek közt Gvardiol, és lényegében Szoboszlai is új igazolásnak volt tekinthető, mert a kezdeti sérülése után akkor kezdett el játszani. Most ők mennek el, és mások kapják meg az esélyt. Ez az élet rendje, de nagy kérdés, hogy ezúttal kik lesznek az új fiúk, és hogy ők is meg tudják-e ragadni a lehetőséget.

Willi Orbán még a pihenőjét tölti:

A léc magasan van. Gvardiol nemcsak a Bundesligában, a horvát válogatottban is bizonyított, tavaly az ő gólja bronzérmet ért a katari vb-n, Nkunku az elmúlt két idényben a Lipcse házi gólkirálya volt, Szoboszlai meg amellett, hogy a legtöbb gólpasszt (13) adta az együttesben az elmúlt évadban, ő vágta ki a legtöbb sprintet (863) is a bajnokságban. Nehéz lesz őket pótolni.

Kikkel igyekeznek feledtetni a távozókat?

Ami biztos, hogy a Lipcse 24-24 millió euróért már megvette Christoph Baumgartnert (Hoffenheim) és Benjamin Seskót (Salzburg), húszmillióért Nicolas Seiwaldot (Salzburg), valamint kölcsönbe érkezett Fabio Carvalho (Liverpool). Támadó középpályásként a 23 éves, osztrák válogatott Baumgartner lehet Szoboszlai egyik utódjelöltje – ő a legutóbbi idényben hét-hét gólt és gólpasszt jegyzett a Bundesligában –, a másik pedig a húszéves, portugál Carvalho. A 22 éves, osztrák válogatott Seiwald a honfitársa, Laimer helyét veheti át a középpályán, Nkunku góljait pedig a Lens színeiben legutóbb 21 találatot jegyző Lois Opendával pótolnák, de ezt az üzletet még nem ütötték nyélbe. A legizgalmasabb lipcsei igazolás eddig Sesko, a mindössze húszéves, szlovén válogatott csatár, aki Salzburgban 16 góllal zárta az osztrák Bundesliga-szezont.

Benjamin Sesko a Lipcse egyik nagy fogása ezen a nyáron. Forrás: Facebook/RB Leipzig

– Nem veszíthetjük el a fejünket, pozitívak és nyugodtak vagyunk – fogalmazott Marco Rose vezetőedző, aki az újak közül főleg Seskót dicsérte, aki szerinte óriási tehetség. – Bizonyos területeken jobbak akarunk lenni, mint az előző idényben. Sok célt tűztünk ki magunk elé, és el fogjuk érni őket.

A Lipcse az elmúlt éveknek úgy vágott neki, hogy versenyre kel a bajnokságot immáron tizenegy éve uraló Bayern Münchennel, de a sok változás fényében most vélhetően azzal is beérnék a drukkerek, ha jövő ilyenkor ugyanúgy a Bajnokok Ligája-szereplésre készülne az együttes, azaz ismét a top négyben végezne a Bundesligában.

Hogyan alakul a Lipcse nyári programja?

A csapat egy része, köztük Gulácsi már részt vett a felkészülés kezdetén szokásos állapotfelmérő teszten, a pihenőről később visszatérő játékosok, így Orbán is jövő kedden esnek át ezen. A Lipcse július 20. és 28. között Olaszországban, a dél-tiroli Bruneckben edzőtáborozik, itt 25-én az Udinese ellen játszik edzőmeccset, majd 28-án egy négycsapatos tornán vesz részt az Innsbruck, a Werder Bremen és az Ipswich Town ellen. Az idény első tétmeccse augusztus 12-én a német Szuperkupán vár a csapatra, amikor Münchenben a bajnoki címvédő Bayern lesz a kupagyőztes lipcseiek ellenfele. A Bundesliga első fordulójában, augusztus 19-én a Bayer Leverkusen otthonában rögtön nehéznek ígérkező mérkőzéssel kezd az együttes. 

Borítókép: és Willi Orbán továbbra is a Lipcse csapatát erősíti (Fotó: Francesco Scaccianoce/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.