Marozsán Fábián álma teljesült, de mégsem lehet boldog + videó

A US Open második fordulójában – a torna történetében először – két magyar teniszező volt érdekelt. Marozsán Fábián a francia Adrian Mannarino, Fucsovics Márton az ausztrál Rinky Hijikata ellen lépett pályára, sajnos mindketten vereséget szenvedtek, és ezzel kiestek az év utolsó Grand Slam-versenyén.

Magyar Nemzet
2023. 08. 31. 7:41
2023 US Open - Day 3
NEW YORK, NEW YORK - AUGUST 30: Fabian Marozsan of Hungary returns a shot against Adrian Mannarino of France during their Men's Singles Second Round match on Day Three of the 2023 US Open at the USTA Billie Jean King National Tennis Center on August 30, 2023 in the Flushing neighborhood of the Queens borough of New York City. Mike Stobe/Getty Images/AFP (Photo by Mike Stobe / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyik magyar sem árult zsákbamacskát. Marozsán Fábián lapunknak előre jelezte a Richard Gasquet elkeni öt szettben megnyert mérkőzése után, hogy rendkívül fáradt, kérdéses hogyan fogja magát összeszedni az Adrian Mannarino elleni második fordulós találkozójára. Marozsán hozzátette, már akkor is boldog lenne, ha sikerülne nyernie egy szettet. Nos, a 23 éves játékos kívánsága teljesült: a 22. helyen kiemelt Mannarino ellen elhozta az első játszmát, majd volt brékelőnye a folytatásban, de utána a sokkal tapasztaltabb ellenfele akarata érvényesült a pályán, 6:3, 6:4, 6:1-re nyerte a következő játszmákat a folytatásban. 

Marozsán szett- és brékelőnyben volt, de elfáradt a folytatásban 

A francia fokozatosan darálta be Marozsánt, de közben mutatott szép megoldásokat, például azt, amikor a két lába között ütötte vissza a labdát. Ez nagyon fut a Twitteren.

Marozsánnak több volt a ki nem a kényszerített hibája (42), mint a nyerő ütése (38). Gasquet ellen ez fordítva történt, egyebek mellett ezért sem tudott felülkerekedni a tapasztalt Mannarinón.

– Kicsit bánt, hogy szett- és brékelőnyben voltam, de a második játszmában mégsem tudtam ezt megtartani, és az ellenfelem megfordította a szettet, majd az egész mérkőzést. Valahol fáj, hogy nem nyertem, de kihoztam magamból, amit a jelenlegi körülmények között tudtam – azért nagyjából ez volt a találkozó reális végkimenetele. Így is szép, hogy egy ilyen magasan rangsorolt teniszező ellen az év utolsó Grand Slam-tornáján elcsíptem egy szettet, és az is fontos, hogy egyelőre úgy érzem, nem lett rosszabb a sérülésem – értékelt Marozsán. 

– Fáradt voltam, izomlázam is volt, továbbra is kötésben játszok, de ez nem hátráltatott annyira, mint előzetesen gondoltam. Azért óvatosan mozogtam, nehogy az izomszakadásom súlyosabbá váljon, semmi-harmincnál, semmi-negyvennél már nem mentem olyan labdákért, amilyenekért máskor, teljesen egészségesen ugrok. Nem csúsztam, nem erőltettem magam feleslegesen, csak akkor, ha egy gém szoros volt. Pontosan persze csak akkor fogom tudni, milyen állapotban vagyok, ha otthon is kivizsgálnak – nyilatkozta a törökök elleni, szeptember 15-16-i Davis-kupa párharcra készülő játékos.

2023 US Open - Day 3
Fucsovics nem volt százszázalékos állapotban. Fotó: Getty Images via AFP

fizikális állapotát is lehetett sejteni az első fordulóban megnyert, ötszettes mérkőzése után. Szerdán a Davis-kupa válogatott szövetségi kapitánya, Nagy Zoltán nyilatkozata alapján nem maradt sok reményünk a szabadkártyával induló ausztrál Rinky Hijikata elleni mérkőzésre.

– Egyeztettem, Fucsovics Marcival és stábjával, akik úgy döntöttek, hogy Marci ezúttal nem vállalja a játékot. A wimbledoni időszak után nem játszott salakon, és az elkövetkezendő időszakban is kemény pályán szeretne készülni, ráadásul apróbb sérülések is akadályozzák. Sajnálom, hogy most Marci nem tud velünk lenni Keszthelyen – mondta Nagy.

Az apróbb sérülések a Hijikata elleni meccsen is akadályozták a legjobb magyar játékost, aki mindkét lábán rögzítőkötést viselt. Fucsovics végül nagyon simán, 6:1, 6:2, 6:1-re kikapott az ausztrál ellenfelétől, és elbúcsúzott New Yorktól. 

– Hulla voltam a pályán, már a beütésnél éreztem, hogy nem tudok felpörögni. Nyilván az előző meccs nagyon sokat kivett belőlem, az ellenfelem pedig hibátlanul játszott, minden sikerült neki. Azt éreztem, hogy egy-egy labdamenetre fel tudok pörögni, egy-egy szép labdamenetet megnyertem, de utána annyira visszaesett az energiaszintem, hogy nem tudtam magam odatenni két-három gémig. Aztán összeszedtem magam, megint volt egy felvillanásom, de ezen a szinten ez kevés. Megtettem mindent, de sanszom sem volt. Ez egy ilyen nap volt. Egy fantasztikus első körös meccsen győztem, a Korda elleni összecsapást nagyon meg akartam nyerni, jobban fájt volna, ha azt elbukom. Ennek ellenére az idei US Opent pozitív élményként könyvelem el – magyarázta Fucsovics Márton, akinek ez volt az 55. Grand Slam egyéni főtáblás mérkőzése és az eddigi 26 vereségéből a legsimább.

A Grand Slam-rekorder Novak Djokovics meg sem izzadt Bernabe Zapata ellen – a szerb klasszis mindössze hat játékot engedett a spanyolnak, s három szettben továbbment.A korábbi tornagyőztes, a 29 éves osztrák Dominic Thien nem folytatja szereplését, miután fordulatos, és színvonalas, ám elvesztett első szett után a második elején feladta a hazaiak 20 éves kiválósága, a világranglistán 35. helyen álló Ben Shelton elleni mérkőzését. Megszületett az első nagy meglepetés a New Yorkban zajló US Openen: a selejtezőből érkező, a világranglista 128. helyén álló Dominic Stricker búcsúztatta a torna egyik nagy esélyesének számító, hetedik helyen kiemelt Sztefanosz Cicipaszt.

A nőknél az éjjel egyik legszínvonalasabb mérkőzését hozta a korábbi világelső, második gyermeke születése után visszatérő Caroline Wozniacki és a 11. kiemelt cseh Petra Kvitová összecsapása, amelyet két szoros szettben végül a dán kiválóság nyert meg. Magabiztos továbbjutást könyvelhetett el a női világelső Iga Swiatek, aki két szettben búcsúztatta az ausztrál Daria Saville-t. 

US Open, 2. forduló, érdekesebb eredmények: Mannarino (francia, 22.)–Marozsán 3:6, 6:3, 6:4, 6:1, Hijikata (ausztrál)–Fucsovics 6:1, 6:2, 6:1. Djokovics (szerb, 2.)–Zapata (spanyol) 6:4, 6:1, 6:1, Stricker (svájci)–Cicipasz (görög, 7.) 7:5, 6:7, 6:7, 7:6, 6:3, Shelton (amerikai)–Thiem (osztrák) 7:6, 1:0-nál Thiem feladta. 

Nők: Swiatek (lengyel, 1.)–Saville (ausztrál) 6:3, 6:4, Gauff (amerikai, 6.)–Andrejeva (orosz) 6:3, 6:2, Wozniacki (dán)–Kvitová (cseh, 11.) 7:5, 7:6, Csu Lin (kínai)–Azarenka (fehérorosz, 18.) 6:3, 6:3.

Borítókép: Marozsán szettet nyert, de a meccs megnyerésére nem volt esélye (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.