Lőw Zsolt mélyítheti el a Manchester United válságát

Patinás múltú párharc is zajlik majd a Bajnokok Ligája csoportkörének mai játéknapján: a Bayern München a Manchester Unitedet fogadja. A bajorok vezetőedzője, Thomas Tuchel az eltiltását tölti, ezért komoly feladat hárul magyar segítőjére, Lőw Zsoltra. Schäfer András csapata, az Union Berlin BL-újoncként a rekordgyőztes Real Madriddal játszik a sérült magyar futballista nélkül.

2023. 09. 20. 6:50
Thomas Tuchel Lőw Zsolt
final jubilation M, left to right coach Thomas TUCHEL (M), co-coach Zsolt LOEW (Low) (M) football 1st Bundesliga, 27th matchday, SC Freiburg (FR) - FC Bayern Munich (M) 0:1, on April 8th, 2023 in Freiburg/Germany. #DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video # (Photo by Anke Waelischmiller/Sven Simon / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: AFP/Anke Waelischmiller
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lesz magyar szereplő a Bajnokok Ligája mai játéknapján, ráadásul igen komoly felelősséggel. Thomas Tuchel, a Beyer München vezetőedzője az eltiltása miatt nem lehet ott csapata kispadján a Manchester United ellen, de még csak az öltözőbe sem teheti be a lábát, kapcsolatot sem tarthat a szakmai stáb tagjaival. Ezért a bajorok vezetői úgy döntöttek, a vezetőedzői feladatokat megosztják a német szakember három segítője, Lőw Zsolt, Anthony Barry és Arno Michels között.Lőw 

firo : 04/15/2023, football, soccer, 1st league, 1st Bundesliga, season 2022/2023, 28th matchday FC Bayern Munich - TSG 1899 Hoffenheim
Lőw Zsolt és Arno Michels (jobbra) dirigálja a Bayernt a Manchester ellen. Fotó: AFP/Marcel Engelbrecht

A 44 éves magyar edző feladata tényleg roppant felelősségteljes lesz, övé a meccs közbeni taktikai döntések meghozatalának a joga, beleértve többek között a cserékről való döntést is. Ezzel együtt várhatóan nem Lőw Zsoltot látjuk majd a pálya szélén a technikai zónában fel-alá járkálni és mutogatni, ez Anthony Barry dolga lesz, Arno Michels pedig – aki több mint 14 éve Tuchel hű segítője, és már a Mainznál is együtt dolgozott a trénerrel – a lelátón foglal majd helyet a vezetőedzővel együtt. Mellékszál, de érdekes: Lőw Zsoltot a Bundesliga előző fordulójában kiállították, így a következő bajnokin várhatóan ő nem ülhet majd a kispadon.

A két sztárcsapat a BL-ben 1998 óta vív rendre nagy küzdelmet egymással, ennek az egyik legemlékezetesebb mérkőzése az 1999. május 26-án rendezett barcelonai döntő volt, amelyet az angol gárda a 91. és a 93. percben szerzett gólokkal nyert meg 2-1-re. 

Az 1999-es döntő összefoglalója:

Most a bajorok az esélyesebbek, a Bundesligában három győzelem és egy döntetlen a Bayern mérlege, ezzel szemben a Manchester United a Premier League-ben két győzelemmel és három vereséggel csak a 13. helyen szerénykedik – 34 éve nem indult el ennyire rosszul a csapat idénye, mint most.

Kézifékkel indult a United szezonja

Erik ten Hag nincs könnyű helyzetben: miután Jadon Sancho nyilvánosan bírálta és meghazudtolta őt, a keretből is kizárta az angol támadót, majd kiderült, hogy bizonytalan ideig Antonyra sem számíthat, aki Brazíliában maradt, miután több korábbi barátnője is bántalmazással vádolta meg. A holland edző ennek ellenére derűlátó: – Muszáj összetartanunk, és ragaszkodnunk a korábbi terveinkhez, akkor meg tudjuk fordítani a rossz sorozatunkat. Nyilván zavar a vereség, de láttam pozitív jeleket is a játékunkban. Muszáj megmutatni, hogy milyen karakterei vannak a csapatnak, most az a legfontosabb, hogy egyénileg is vállalják a fiúk a pályán a vezér szerepét.

Ten Hag egyelőre nehezen tudja kezelni a helyzetet. Fotó: AFP

Ami a többi szerdai összecsapást illeti: az Arsenal hat év szünet után tér vissza a BL-be, és elsőként a holland PSV Eindhovent fogadja, míg a Real Madrid az Union Berlint látja vendégül, amelynek BL-keretében nincs ott a sérüléséből lábadozó A német csapat a története első BL-mérkőzésére készül, ráadásul rögtön a 14 elsőségével rekorder klub vendégeként. Az előző kiírásban a negyeddöntőig menetelő, 33 év szünet után újra olasz bajnoki címet szerző Napoli a portugál Braga otthonában kezdi a csoportkört, míg a legutóbb döntős Internazionale a spanyol Real Sociedad vendége lesz.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló, mai mérkőzések. A csoport: Galatasaray (török)–FC Köbenhavn (dán) 18.45 (tv: Sport2), Bayern München (német)–Manchester United (angol) 21.00 (M4 Sport); B csoport: Sevilla (spanyol)–Lens (francia) 21.00, Arsenal (angol)–PSV Eindhoven (holland) 21.00 (Sport2); C csoport: Real Madrid (spanyol)–Union Berlin (német) 18.45 (Sport1), Braga (portugál)–SSC Napoli (olasz) 21.00; D csoport: Real Sociedad (spanyol)–Internazionale (olasz) 21.00 (Sport1), Benfica (portugál)–Salzburg (osztrák) 21.00. 

Borítókép: Lőw Zsolt fontos szerepben (Fotó: AFP)

A végső szó mindig Thomas Tuchelé - és ha nincs ott a kispadon....?


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.