Rejtély a Pireneusokban, mi volt ez a váratlan megzuhanás?! + videó

Mindent vitt a Jumbo–Visma a spanyol kerékpáros-körverseny, a Vuelta mai 13. etapján, a királyszakaszon: Jonas Vingegaard győzött Sepp Kuss és Primoz Roglic előtt, és az összetettben is ők foglalják el az első három helyet. Kuss maradt az első helyen, Roglic feljött a másodikra, Vingegaard pedig a harmadikra. A címvédő Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) elveszítette az esélyét a győzelemre.

2023. 09. 08. 18:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két könnyebb szakasz után ma a legnehezebbel folytatódott a spanyol kerékpáros-körverseny. A Pireneusokban a 134,7 kilométeres etapot hegyi befutó zárta a 2115 méter magas, kiemelt kategóriájú Col du Tourmalet tetején, ahova 18,9 kilométeren átlagban 7,4 százalékos meredekségű emelkedőn kellett felmászni, de előtte is volt három hegy: sorrendben az 1794 méteres Puerto de Portalet (3. kategória, 4,4 kilométer, 5,4 százalék), az 1709 méteres Col d’Aubisque (kiemelt kategória, 16,5 kilométer, 7,1 százalék) és az 1378 méteres Col de Spandelles (1. kategória, 10,3 kilométer, 8,3 százalék).

Vuelta
A Vuelta mai, 13. szakasza

A Vuelta 13. szakaszán az összetettben élen állót megillető piros trikóban az amerikai Sepp Kuss tekerhetett a Jumbo–Vismából, aki a spanyol körversenyre a holland csapat két kapitánya, a dán és a szlovén Primoz Roglic hegyi segítőjeként érkezett, de a 6. szakasz megnyeréséből sokat profitált, a 8. szakasz után ennek köszönhetően állt az élre. Ám az idei Giro d’Italián győztes Roglic, valamint az idei és a tavalyi Tour de France-on egyaránt diadalmasodó Vingegaard is ott volt a top 10-ben, a negyedik és a hetedik helyen. A Jumbo csapatában őket segíti is, honfitársunk pedig a nap elején a 21. helyen állt a 160 fősre fogyatkozott mezőnyben.

 

Remco Evenepoel szörnyű napja

A Jumbo számára a legnagyobb ellenfélnek egyértelműen a címvédő Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) számított, aki 1:09 perc hátránnyal foglalta el a harmadik helyet. A belgák 23 éves versenyzője jól megy a hegyekben, így nagy megdöbbenést keltett, hogy a második emelkedőn szétszakadozó mezőnyben ő is azok közé került, akik nem bírták a Jumbo sorának tempóját. A Col d’Aubisque tetején már 1:19 perc hátrányban volt Kussék mögött, és mindenki csak találgathatta, hogy mi történt vele. Amikor pedig a jumbósok vezette főmezőny – már Valter Attila nélkül – a Col de Spandelles csúcsához közeledett, Evenepoel hátránya már öt és fél percre nőtt, vagyis egyértelmű volt, hogy nagyon nagy a baj nála. A Soudal Quick-Step csapatbuszában reggel mindenesetre arról nem volt szó, hogy megbetegedett volna.

Ilyen lenyűgöző környezetben tekert ma a mezőny:

A Tourmalet megrohamozásának 22 fős élcsoport vágott neki, és a Jumbo–Visma ászai mellett ott volt a spanyol Marc Soler (UAE Team Emirates), aki a szakasz elején az összetett második helyén állt, 26 másodperccel Kuss mögött. A kis csoport is fokozatosan fogyatkozott, Soler is elszállt, hét kilométerrel a vége előtt pedig Vingegaard kilőtt a sorból, és senki nem ért a nyomába; ő nyerte meg a királyszakaszt. 

 

Mindent vitt a Jumbo–Visma a királyszakaszon

S hogy teljes legyen a Jumbo sikere, Kuss ért be a második, Roglic pedig a harmadik helyen. Mindez pedig azt eredményezte, hogy az összetettben a három jumbós foglalja el az első három helyet: Kuss mögött 1:37 perc hátránnyal jön Roglic, 1:44-gyel pedig Vingegaard.

Valter Attila a 25. helyen ért be a célba, 19:21 perc hátránnyal. Evenepoel pedig 60. lett, ő 27:05 percet kapott Vingegaard-tól, az összetettben pedig a harmadik helyről a 19. helyre esett vissza. Valter Attila a 20., ő egy helyet előre lépett.

Vuelta, 13. szakasz, Formigal–Col du Tourmalet, 134,7 km, hegyi befutó:
1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo–Visma) 3:51:10 óra
2. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo–Visma) 30 mp hátrány
3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo–Visma) 33 mp h.

25. Valter Attila (Jumbo–Visma) 19:21 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Kuss 46:42:54 óra
2. Roglic 1:37 p h.
3. Vingegaard 1:44 p h.

20. Valter 32:57 p h.

Szombaton egy újabb nehéz és hegyi befutóval záruló etap, a Sauveterre-de-Béarn és Larra-Belagua közötti 156,5 kilométeres táv megtétele vár a kerékpárosokra. A 78. Vuelta a Espana jövő vasárnap Madridban zárul.

Borítókép: Jonas Vingegaard a célban (Forrás: Twitter/La Vuelta)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.