Válságban a német futball, egy-két Matthäus elkélne a válogatottba

A Japán elleni hazai 1-4 Hansi Flick állásába került, a német labdarúgó-válogatott soha nem látott gödörbe került. Kedden egy meccs erejéig a Német Labdarúgó-szövetség sportigazgatója, Rudi Völler irányítja a Nationalelfet az előző vb döntőse, Franciaország ellen. A hosszú távú megoldás Felix Magath, Stefan Kuntz vagy Julian Nagelsmann lehet.

Forrás: Origo2023. 09. 11. 10:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Okkal gondolhatják azt a németek, hogy a Japán elleni vereségnél nincsen megalázóbb. Voltaképpen nincs igazuk: Katarban is kikaptak Japántól a tavalyi vb-n, ilyen alapon szűk egy év alatt kétszer is kapituláltak a japánok ellen. A második kijózanító pofont hazai pályán, Wolsburgban kapták. Naná, hogy a vereség Hansi Flick szövetségi kapitány állásába került.

Matthäus győzni akarása átragadhatna a maiakra. Fotó: AFP

Az alibifutballt nem díjazta a közönség szombaton a japánok ellen, a Német Labdarúgó-szövetség elnöke, Bernd Neuendorf meg is indokolta, hogy a nem várt fiaskó után miért menesztette Hansi Flicket. – A vezetőség tagjaival egyetértettünk abban, hogy a válogatottnak új impulzusra van szüksége a legutóbbi csalódást keltő eredmények után. A hivatalban töltött időszakom egyik legnehezebb döntése volt ez. Mert Hansi Flicket és segítőit szakemberként és magánemberként is nagyra értékelem. De a szövetség számára a sportsiker a legfontosabb. Ezért ez a döntés elkerülhetetlen volt – írja az Origó.

Nem Flick a legrosszabb

Flick a Nationalelf történetének a második leggyengébb mutatójával rendelkező kapitány: 1926 óta van főállású szövetségi kapitánya a nemzeti csapatnak, és a 10 (!) elődje közül csak neki és Erich Ribbecknek nem sikerült vb-n vagy Eb-n érmet szerezni beosztottjaival. Igaz, ők ketten töltötték a legkevesebb időt is ezen a poszton.
Ribbeck 24 meccsen irányított, a mérlege: tíz győzelem, hat döntetlen, nyolc vereség, ha három ponttal számoljuk a győzelmeket, akkor 1,5-es mérkőzésenkénti pontátlaggal rendelkezik. Pedig az ő csapatában még játszott egy bizonyos Lothar Matthäus.

A most menesztett Flick eggyel több találkozót vezényelt le, kettővel több a győzelme, és kettővel kevesebb a veresége, a pontátlaga: 1,72. A német futball leváltott kapitánya, a korábbi főnök, Joachim Löw segítője klubedzőként bizonyított, Bajnokok Ligáját nyert a Bayern Münchennel, de a válogatott élén nem volt meggyőző.

Ki lesz Flick utódja? 

A németországi hírek alapján az Origó azt vélelmezi, hogy a korábbi utánpótlás-kapitány és kiváló, Eb-győztes csatár, Stefan Kuntz, esetleg a Bayern Münchentől az előző szezon közben felállított Julian Nagelsmann vagy a korábbi kiváló középpályás, Felix Magath lehet Flick utódja.

A teljes cikket ITT lehet elolvasni.

Borítókép: Lothar Matthäus elkélne a mostani német válogatottba (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.