Videó is van az esetről, hivatalosan tiltakozunk amiatt, ami Belgrádban történt

Mint ismert, a magyar birkózóválogatott egy arany- és két ezüstéremmel, egy ötödik hellyel, valamint két olimpiai kvótával zárta a 2023-as belgrádi világbajnokságot. A két ezüst könnyen lehetett volna szintén arany, ha kötöttfogásban Fritsch Róbert (72 kg, BHSE) ujja nem sérül meg a döntőben, illetve Losonczi Dávid (87 kg, ESMTK-KIMBA) esetében a bírók leütik a tust török ellenfele kárára. Losonczi Dávid esete miatt hivatalosan tiltakozunk.

2023. 09. 25. 16:09
LOSONCZI Dávid
Birkózó-vb Belgrádban Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) vezetősége ma úgy határozott, hogy minden lehetséges sportdiplomáciai lépést megtesz, mivel határozott vélemény, hogy Losonczi Dávid vb-döntőjében a szőnyegen a rivális török Ali Cengiz két vállra került.

Losonczi Dávid
Losonczi Dávid szorult helyzetbe hozta az ellenfelét, de nem ítéltek tust. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ezért az MBSZ hivatalos felülvizsgálati kérelemmel folyamodik a nemzetközi szövetség (UWW) illetékes testülete felé, hogy szakmailag állapítsa meg, súlyosan hibás bírói döntés született. A sportág jelenlegi szabályrendszerében nem létezik az óvás fogalma, az eredményt így nem változtatják meg, de az MBSZ határozott véleménye, hogy mindent meg kell tenni a maximális jogorvoslat érdekében. Ami a mérkőzésen történteket illeti, érdemes tudni, hogy tushelyzetet nem lehet challengelni, ezért nem protestáltak a helyszínen a magyar szakvezetés tagjai, a végén pedig azért történt challenge, mert a kivizsgálás alatt így kapott némi időt Losonczi a regenerálódásra. A 7-7-es eredmény épp olyan kedvezőtlen volt a számára, mint a végül megszülető 8-7-es vereség.

A vitás esetről meg lehet nézni egy rövid videót az MBSZ Facebook-oldalán ITT.

A vb-n három magyar döntőzött, közülük a szabadfogású Muszukajev Iszmail (65 kg) tudott győzni, míg Losonczihoz hasonlóan a kötöttfogású Fritsch Róbert is ezüstéremmel zárt a játékok műsorán nem szereplő 72 kilós kategóriában.

Borítókép: Ali Cengiz lett a világbajnok (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.