El Clásico: Xavi titkolózik, Bellingham bemutatkozik

Nem is lehet kérdés, hogy melyik mérkőzést várják a legjobban a futballrajongók a La Liga 11. fordulójából. Következik az idénybeli első El Clásico, összecsap a Barcelona és a Real Madrid. Xavi több játékosa is az elmúlt napokban tért vissza az edzésekre sérüléséből, de arról semmit nem árult el a Barcelona vezetőedzője, hogy ki játszhat közülük a rangadón. A Real Madrid mestere, Carlo Ancelotti viszont elárulta, hogy Jude Bellingham játszani fog, ez lesz az angol sztár első El Clásicója.

2023. 10. 28. 6:23
MARADONA, Diego; Jude BELLINGHAM, Jude
Nápoly, 2023. október 3. Jude Bellingham, a Real Madrid játékosa, miután megszerezte csapata második gólját a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében, a C csoport második fordulójában játszott SSC Napoli-Real Madrid mérkõzésen a nápolyi Diego Armando Maradona Stadionban 2023. október 3-án. MTI/AP/LaPresse/Alessandro Garofalo Fotó: MTI/AP/LaPresse/Alessandro Garofalo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton rendezik a klubfutball talán legnagyobb rangadóját. A La Liga tizenegyedik fordulójában a Barcelona és a Real Madrid egymás elleni meccse minden hivatalos sorozatot figyelembe véve immár a két csapat közötti 255. El Clásico lesz. A Barcelona vezetőedzője, Xavi szándékosan fenntartja a bizonytalanságot, hogy az elmúlt hetekben hiányzó sztárok közül vagy éppen bevethető lesz-e a Real Madrid ellen, Carlo Ancelotti, a fővárosiak mestere viszont határozottan kijelentette, hogy pályára lép, noha a keddi Bajnokok Ligája-mérkőzésen le kellett őt cserélni. Ez lesz az első El Clásico, amelyen játszhat az angol középpályás.

FC Barcelona Training Before The League Match Against Real Madrid
Xavi El Clásico
Xavi nem akarja felfedni a kártyáit az El Clásico előtt (Fotó: NurPhoto via AFP/Urbanandsport)

A Real Madrid és a Barcelona uralja a spanyol klubfutballt, a legutóbbi két La Liga-idényt is az első két helyen zárták, tavaly tavasszal a Real, idén, a 2022/23-as idény végén a Barca ünnepelhetett bajnoki címet. Legutóbb húsz éve, a 2003/04-es idényben fordult elő, hogy a két óriás egyike lemaradt a bajnoki dobogóról, arra pedig, hogy sem a Barcelona, sem a Real Madrid nem zárt az első három között, az 1969/70-es szezon óta nem volt példa.

Idén mindkét spanyol óriás jól kezdett, a Real tíz forduló után huszonöt ponttal vezette a bajnokságot, ám a tizenegyedik kör nyitómeccsén az idény meglepetéscsapata, a Girona a hajrában szerzett találattal nyert, így legalább átmenetileg az élre ugrott. Egyetlen veretlen együttesként a Barcelona huszonnégy ponttal a harmadik helyen áll, azaz ha nyer a nagy rivális ellen szombaton, akkor meg is előzi a tabellán.

El Clásico: Ancelotti kontra Xavi

Ez lesz a nyolcadik tétmeccs a két csapat között, amelyen Carlo Ancelotti és Xavi ül vezetőedzőként a kispadon, a barcelonai szakember még egyetlen kollégájával sem nézhetett ennyiszer farkasszemet edzői pályafutása során.

Az eddigi hét alkalomból négyszer Xavi, háromszor Ancelotti ünnepelhetett. A bajnokságban rendezett legutóbbi El Clásico a ráadásban dőlt el a Barcelona javára, néhány héttel később viszont a Király-kupa elődöntőjében a Real Madrid 4-0-ra nyert a Camp Nouban.

A mostani találkozót nem ott rendezik, az ikonikus stadion átépítése miatt ezúttal a barcelonai Olimpiai Stadion lesz a helyszín.

A rangadót eltérően közelíti meg a két edző. Carlo Ancelotti nem sokat kertelt, amikor a kedden, a Braga otthonában 2-1-re megnyert Bajnokok Ligája-meccs után a rangadóról, illetve a Portugáliában kényszerből lecserélt Jude Bellinghamről kérdezték.

– Bellingham rendben van. A combjai megszenvedték a rossz állapotú pályát, és el is fáradt, de ez normális – hangsúlyozta Ancelotti, majd hozzátette. – Egyértelmű, hogy a győzelemre fogunk törekedni a Barcelona ellen, megvan a tervünk.

A BL-ben a Barcelona is 2-1-re nyert hét közben, s ugyanúgy százszázalékos három forduló után, mint a Real Madrid. A sérülésekkel viszont több gondja akad Xavinak, aki szándékosan homályosan fogalmazott a lehetséges visszatérőkről. Raphinha csütörtökön, Robert Lewandowski, Frenkie de Jong, Pedri és Jules Koundé pénteken edzett újra a többiekkel a kihagyása után.

– Nem fogok semmit elárulni a kezdőcsapattal kapcsolatban – jelentette ki határozottan Xavi. – Engem is meglepett, hogy milyen hamar visszatértek a sérültjeink, ebből is látszik, hogy az El Clásico milyen nagy meccs, senki sem akar lemaradni róla.

A katalánok mestere ugyanakkor korábban úgy fogalmazott, nem fog kockáztatni a sérülésből visszatérő játékosai esetén. Az elmúlt hetekben több fiatal játékos is bizonyította Xavinak, hogy rájuk is számíthat. Ez megnyugtathatja a Barcelona edzőjét, ugyanakkor nehéz megmondani, hogy győztes gólja után Marc Guiu vagy éppen Fermín López mennyire került közel ahhoz, hogy teljes keret esetén is meghatározó szerephez jusson.

La Liga, 11. forduló

Péntek
Girona–Celta Vigo 1-0

Szombat
Almería–Las Palmas 14.00
Barcelona–Real Madrid 16.15
Mallorca–Getafe 18.30
Cádiz–Sevilla 21.00

Vasárnap
Real Betis–Osasuna 14.00
Rayo Vallecano–Real Sociedad 16.15
Athletic Bilbao–Valencia 18.30
Atlético Madrid–Alavés 21.00

Hétfő
Granada–Villarreal 21.00

Borítókép: Jude Bellingham, a Real Madrid legjobb formában lévő játékosa (Fotó: MTI/AP/LaPresse/Alessandro Garofalo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.